Last news in Fakti

7 Март, 2021 16:38 6 427 5

7 йога пози доказано подобряват здравето на червата

  • черва-
  • здраве-
  • йога-
  • упражнение-
  • поза-
  • храносмилателна система

Разтягането и йогата помагат да здравето на храносмилателната система

7 йога пози доказано подобряват здравето на червата - 1
Снимки: Shutterstock

До 80% от нашата имунна система се намира в червата, което ги прави център на здравето ни. Червата също така се наричат "вторият мозък" заради въздействието им върху нашето психично благосъстояние, пише в статия, публикувана на сайта на д-р Джош Акс - световноуважаван специалист по функционална медицина, натуропатия и клинично хранене, предава life.dir.bg.

Много йога пози се фокусират върху коремната област, така се стимулират нервните клетки на стомашно-чревния тракт да взаимодействат с мозъка чрез блуждаещия нерв. Някои изследвания показват, че йога терапията може да помогне на хората, борещи се с възпалителни заболявания на червата и разстройства в настроението. Йога (заедно с аеробни упражнения) помага за подобряване на парасимпатиковия тонус, като връща блуждаещия нерв в правилно положение.

Съвременните стресови фактори често причиняват на симпатикусовата нервна система претоварване, отприщвайки хормоните на стреса, които ни изпращат в режим "бий се или бягай". Това забавя храносмилането и може да доведе до всякакви смущения, включително подуване на корема, запек или диария.

Поза Крокодил

7 йога пози доказано подобряват здравето на червата

Легнете с лице надолу към пода. Сложете ръцете си една върху друга, като всяка лежи на противоположния лакът. Челото лежи на кръстосаните ръце. Ако това създава напрежение в раменете ви, можете да плъзнете лактите си малко по-широко встрани или да навиете одеяло и да го поставите под ключиците си.

Леко отделете краката на удобно разстояние. Затворете очи и отпуснете раменете, корема и краката. Насочете вниманието си към дъха и усещането за корема върху пода при всяко вдишване. Останете в позата крокодил от 2 до 5 минути.

Усукване

7 йога пози доказано подобряват здравето на червата

Това нежно усукване помага за насърчаване на гръбначната гъвкавост, като същевременно освобождава напрежението в гърба. Освен това масажира органите в корема.

Легнете по гръб с ръце, опряни в пода, отстрани. Сгънете коленете и поставете краката на пода на разстояние колкото е ширината на ханша. Задържайки краката на пода, издишайте и спуснете коленете и долната част на тялото надясно. (Имате опция да завъртите главата си в обратна посока, гледайки встрани). Вдишайте и изтеглете коленете си обратно към центъра. Издишайте и бавно спуснете коленете и долната част на тялото наляво, с опция да погледнете през дясното рамо. Повторете от 3 до 5 пъти.

Мост

7 йога пози доказано подобряват здравето на червата

Легнете по гръб и сгънете коленете, като краката се отдалечават от бедрата. Поставете ръцете си отстрани на пода. Подпирайки се на лопатките, натиснете петите си към пода, за да повдигнете внимателно бедрата от земята. Задръжте така за 5 до 10 вдишвания и издишвания.

Поза коленете до гърдите

7 йога пози доказано подобряват здравето на червата

Легнете по гръб с изпънати крака и се отпуснете на пода. Издишайте и издърпайте дясното коляно към гърдите. Увийте ръце около десния крак точно под коляното, задръжте за 15 секунди, като внимавате да държите гърба, раменете, таза и другия крак на земята. Повторете упражнението с другия крак.

Накрая сгънете двата крака, обвийте ръцете си около тях, като ги привлечете към гърдите, докато се отпускате. Задръжте за 10, до 15 секунди.

Прегъване напред

7 йога пози доказано подобряват здравето на червата

Застанете в изправено положение с крака малко по-широки от ханша. Сгънете в коленете и поставете ръцете си върху бедрата. Докато издишвате, свивайте тялото си напред, като целта е да допрете корема до бедрата, издърпвайки го навътре към гръбнака. Вдишайте и се отпусне. Повторете 10 пъти.

За предпазливост: Позата може да не е подходяща за хора, които имат херния, скорошни коремни операции, бременни жени, при менструация, глаукома или неконтролирано високо кръвно налягане.

Усукване на гръбнака

7 йога пози доказано подобряват здравето на червата

Започнете в седнало положение, с изпънати крака пред себе си. Сложете десния си крак над лявото коляно, като го застопорите на пода. Поставете дясната ръка зад себе си, върховете на пръстите на пода. Вдишайте и при издишването поставете левия си лакът на външното дясно бедро, за да преминете към нежното завъртане на гръбнака. Погледнете през дясното рамо, без да напрягате врата си. Направете 5 вдишвания в тази поза. Внимателно преминете в изходно положение и повторете с другия крак.

Забележка: Завъртането трябва да е леко и доколкото позволява тялото ви в момента.

Крака на стената

7 йога пози доказано подобряват здравето на червата

Тази успокояваща поза насърчава по-нататъшния преход на тялото ви в режим "почивка", като същевременно подпомага кръвообращението и здравето на стомашно-чревния тракт.

Легнете по гръб и качете краката си на стената. Намерете удобното за вас разстояние от нея. Повдигнете бедрата достатъчно, за да поставите навита малка кърпа под таза. Затворете очи и насочете вниманието към дъха си. Останете така от 3 до 5 минути, като използвате издишванията, за да се отпуснете. Дишайте, почивайте и оставете гравитацията да свърши своето.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    2 1 Отговор
    Кликнах на линка,защото Събинка трябва да трупа читатели.
  • 2 Процесор Вучков

    6 1 Отговор
    Аз си поддържам червата, като пърдя денонощно
  • 3 Е как пък такъв

    1 0 Отговор
    Голям процент и то млади хора,, страдат от това,аз също имам такива оплаквания, главата,пачата, червата...
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Като ви гледам Йоги познанията,мисля,че ставам за Брахмачария....:-))).Да написаното за тънкото и дебело черво е вярно,но за изчистване и поддържане хигиена на червата се практикува Наули!Забелязах,че имате йога за деца....Йога се практикува от хора след Пубертета и е вредна за деца!имам усет ,че едно време,когато Йога бе ...Апокрифна,имаше в бг наистина Йоги в сравнение със сега,когато има школи под път и над път....Нещо ,като с кашкавала и сиренето....
  • 5 Yogi bear

    1 0 Отговор
    Ако знаехте какви са техниките за почистване на стомаха и червата, никога повече няма да се занимавате с йога.