50 грама сурово-пушена наденица е равна по канцерогенност на кутия изпушени цигари. Продължителната и постоянна страст към пушени меса и колбаси може да увеличи риска от развитие на рак и смърт, заяви главният онколог на "SM-Clinic", д-р, професор Александър Серяков пред РИА Новости.
"Най-опасната от гледна точка на канцерогенността е сурово-пушената наденица, тъй като при опушването се отделя дим, който съдържа много вредни вещества. Такива колбаси могат да съдържат освен нитрати и друго вещество с доказана канцерогенна активност - бензипирен. Образува се по време на термично разлагане на дървесината, използвана за опушване на колбасите", обясни лекарят.
"Проучванията показват, че консумацията на 50 грама от тези преработени храни дневно увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%", заяви Серяков.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Шкембе Войвода
22:38 08.03.2021
2 Лора
22:39 08.03.2021
3 РЕАЛИСТ
Коментиран от #7
22:45 08.03.2021
4 Интересно Интересно
22:52 08.03.2021
5 Пеню
22:56 08.03.2021
6 мани мани
Коментиран от #9, #11
23:06 08.03.2021
7 Песимист
До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":
То ако беше така един жив комунист,не трябваше,да е останал!! Ония плюскат още!!Коментиран от #10
23:22 08.03.2021
8 Фаро
02:58 09.03.2021
9 Братоо. Народа е гладен
До коментар #6 от "мани мани":
И лапа пром. Оции а не качество...03:10 09.03.2021
10 РЕАЛИСТ
До коментар #7 от "Песимист":
Ти май забрави, как депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов изнудваше бизнесмен, да му дава без пари тонове суджуци и пастърма от еленско месо за ръководството на ГЕРБ.Коментиран от #13
06:19 09.03.2021
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 цербер
08:12 09.03.2021
13 чичо
До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":
А ти малко прочети преди да ръсиш глупости.Този „бизнесмен" си призна,че по времето когато уж бил изнудван,не е правил никакви месни изделия.Права е Нинова,лош материал сте.11:54 09.03.2021