Last news in Fakti

11 Март, 2021 15:22 7 154 5

Дизайнерка изригна срещу bTV заради откраднато шоу

  • евгения борисова-
  • дизайнер-
  • плагиатство-
  • бтв-
  • преди обед-
  • променените

Евгения Борисова публично обвини bTV в плагиатство

Цялостната концепция и сценарий на риалити предаването на Евгения Борисова "Моден дуел“ са били откраднати от националната телевизия bTV. Дизайнерката изригна в социалните мрежи, бясна за това, че авторското ѝ предаване е било нагло изплагиатствано в "Преди обед“.

Рубриката "Променените“ в сутрешното предаване "Преди обед" на bTV е едно към едно с концепцията, сценария и последователността на "Моден дуел“ ("Fashion duel“).

"От bTV явно са закъсали за сценарии и са решили най- безцеремонно да присвоят сценария и концепцията на "Моден дуел" (едно към едно). Съвместната ни продукция с Code Fashion TV беше присвоена от плагиати, които я представиха като свой риалити проект“, възмущава се Борисова.

Оказва се, че още преди старта на проекта си тя е подозирала подобен развой и е направила всичко възможно да патентова сценария на предаването си. Уви, ударила на камък.

"Когато патентовах името на "Моден дуел", поисках да защитя и сценария на предаването. От bpo (патентно ведомство) ми казаха, че не могат да защитят сценария, защото не предлагат такава опция. Можех да защитя само името в 3 класа и аз го направих.

Посъветваха ме да отида в Министерството на културата и да попитам за защита на сценария. Отидох и там и освен вдигащи рамене и чуденето на служителите какво е това странно желание, не срещнах никаква компетентност и разбиране. Оказа се, че не мога да защитя сценария си в България и тогава реших да започваме без такъв документ“, разказва Евгения Борисова.

За съжаление, опасенията ѝ не се оказват безпочвени и в крайна сметка незащитеният ѝ сценарий бива присвоен.

"В Булгаристан и националните медии нямат морал и без срам си присвояват идеи, какво остава за останалите. Идеята на предаването е моя и с помощта на Мария Бонева и нейният екип я оформихме до това, което виждате сега. Много мои колеги бяха поканени да участват в проекта като дизайнери и да представят талантите си и те могат да го потвърдят. Въпрос на време е да видите и това. Постарахме се да дадем на зрителя нещо ново и креативно.

А от "Променените“ не сте копирали само името, защото тогава щяхме да сме в съдa, а не тук. Като сте махнали лайфовете, които са най-скъпото от целия проект, не сте заблудили зрителя. Честито да ви е новото риалити, колеги!“, завършва с ирония Борисова, цитирана от "Хотарена".

Нека ви разкажа за една последователност, която наблюдавам в Бг може и да ми се отрази негативно, защото за пореден път...

Публикувахте от Evgeniya Borisova Haute Couture в Сряда, 10 март 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отново

    5 5 Отговор
    Непознато лице, поне за, мен.....!
  • 2 Цецко

    5 1 Отговор
    не съм я чувал никога тая ,ама евала че разкрива медиите какви copy-paste-аджии са
  • 3 Ивана Дюлгерова

    3 2 Отговор
    Абсолютни глупости! Такива предавания с лопата да ги ринеш последните години! Що за наглост е да се обявяваш за "автор" на нещо , което реално не си измислил ти?!? Ми като е толкава гениална госпожата- дизайнер да беше дала "оригиналната" си концепция на БТВ, а не на маргинален канал ;-)))
  • 4 Интелектуална собственост

    2 2 Отговор
    Авторското право не защитава идеи и концепции. За да могат да бъдат защитени, те трябва да се развият до проект. Иначе всеки е свободен да разкаже история по даден сюжет.
  • 5 Цжхй

    0 1 Отговор
    Дизайнерка? Не, обикновена...