ФАКТИ.БГ

Грешки при готвенето на телешка кайма

Ето как правилно да избираме и приготвяме телешката кайма

Публикувана: 19 Март, 2021 20:32
11 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3913
Грешки при готвенето на телешка кайма
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Телешкото и говеждото месо са един от основните продукти, присъстващ в кухнята наред със свинското и птичето месо. Телешката кайма е един прекрасен и гъвкав продукт, от който могат да се приготвят прекрасни ястия. Често обаче допускаме някои грешки с телешката кайма, които пречат да се насладим пълноценно на вкуса ѝ, пише Флагман.

Кои са най-често срещаните грешки с телешката кайма, които допускаме?

Не търсите правилните признаци на разваляне на каймата

Не само цветът отвън е показател за това дали каймата е развалена. Като притиснете с вилица каймата, по средата тя трябва да е прясна и с червен цвят. Ако каймата има сиво-кафяв цвят и променен мирис, тя е развалена.

Избирате телешка кайма според най-яркия цвят

Невинаги яркочервеният цвят на каймата е показател за това колко е прясна и добра. Имайте предвид, че стабилизаторите и оцветителите, които са допустими в производството могат да направят цвета на телешката кайма по-ярък, отколкото реално е. Основен ориентир трябва да ви е етикетът със срока на годност. Друг трик, който можете да използвате, е да проверите с ръка колко студена е опаковката на каймата. Ако не ви се струва достатъчно студена, значи не е съхранявана особено добре.

Купувате пакетирана телешка кайма

За да сте сигурни колко прясна и качествена е каймата, винаги е най-добре да избирате прясно месо, от което пред вас да бъде смляна кайма или да я приготвите вкъщи.

Игнорирате различния състав на мазнини в различните видове телешка кайма

Не всяка телешка кайма е еднаква. Различните видове кайма имат различно съдържание на мазнини, което е упоменато върху етикета. По-здравословният избор е да предпочетете телешка кайма с по-нисък процент мазнини.

Грешите в пърженето на каймата в тигана

Ако слагате телешката кайма в тигана, а него чак след това на котлона, това е голяма грешка. Най-напред загрейте мазнината до нужната температура, а чак след това слагайте каймата в тигана. Много домакини знаят, че това е правилният подход към приготвянето на кайма, но въпреки това има хора, които допускат тази грешка. Друга грешка е, когато каймата не се разбърква по време на готвене. Постоянното разбъркване ще помогне на мляното месо да се сготви добре и да се раздели на рехави парченца.

Готвите замразена кайма

За предпочитане е да приготвяте прясна телешка кайма, но ако все пак приготвяте замразена, не допускайте грешката да я сложите в тигана или във фурната, докато все още не се е размразила напълно. Ако я готвите замръзнала, водата от нея ще се разтопи и ще влоши консистенцията ѝ, правейки я да изглежда сварена и кашава, а не с желания вид и вкус.

Не готвите телешката кайма на правилната температура

Американското министерство на земеделието, цитирано от mashed.com съветва телешката кайма да се приготвя на 160 градуса вътрешна температура. При по-ниска от тази температура съществува риск от недостатъчна термична обработка на месото, което крие потенциални рискове за здравето, свързани с бактерии в месото. Прекаленото препичане на месото на твърде високи градуси пък унищожава неговите вкусови и хранителни качества.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Пръц
1 Отговор
После не си задавайте въпроса ,защо кръчмарите протестират?
Ами по всички медии с часове вървят предавания как да се научим да готвим ?Ами научихме се,и все деликатеси.Ако ида в шкембеджийницата на Последния Софиянец има вероятност да се продрискам или натровя .Затова,домашната храна е най—вкусна.

Оценка:
-4 +9

Texas
2 Отговор
първо пуснете качествена телешка кайма за българския пазар,,а не боклук,накиснат с всякакви течности,,чак тогава давайте съвети.

Коментиран от #5


Оценка:
-1 +22

Орляк
3 Отговор
Ужасяващо тъпа статия, звучи като кулинарни съвети към деца от последна група от детската градина за аутисти.А с тия грешки,кайма смес дали ще стане?

Оценка:
-1 +17

Медуза
4 Отговор
Телешката кайма дядо ми я използваше най-често при направата на домашни луканки. Като бях по-малък, помня...вземаше ме с него, отивахме до съседа му, той гледаше крави, и купуваше 10кг прясно смляно телешко месо. Сигурно помните-по селата имаше навремето едни метални сиви корита, събираха около 30л вода....слага телешката кайма, добавяше около 20кг свинска такава от закланото ни домашно прасе и се започваше едно бъркане, мачкане, аз стоях и зяпах като индианец пишеща машина. После слагаше подправки, ароматни треви и се започваше едно пълнене...След като ги наредеше на пръта, дупчеше с игла да излезе въздуха, а след време ги мачкаше с лимонадено шише и ги обръщаше на другата страна.

Коментиран от #6


Оценка:
-2 +19

5
Този коментар е премахнат от модератор.
Беше
6 Отговор

До коментар #4 от "Медуза":


Точно така! Незабравимо и като приготвяне, емоции и вкус. На мачкането с лимонадено шише при нас му казваха валиране. Комшията беше майстор готвач и винаги активно помагаше в приготвянето на суджуците(имаше си тайнни подправки), но все пак слагаха и селитра в точно определена доза.

Оценка:
-1 +6

123
7 Отговор
Телешката кайма когато е смялна същия ден е със тъмно червен цвят отвън и отвътре, на втория ден отвън е тъмно червена но вътре а кафеникава но не е развалена, разалена е когато е кафява вътре и вънка и мирише на развалено., и отнема повече от 7-10 дни да се разали ако е в хладилник.Свинската кайма е с бледо розов цвят, и при двете кагато има много сланина те са повече белзникави на цвят .Яркия червен цвят на която и да е кайма означава , не купувай-има изкуственни,соеви, кожи, сухожилия пълнежи,вода и химическо оцветяване.

Оценка:
-1 +6

Пацо
8 Отговор
Това с червените меса са митове и легенди. Месото е бяло розово и телешко и свинско и ярешко и агнешко . До кайма не се стига защото е малко количеството на телешкото. Дядо ми имаше животни и това беше с телешкото и ярешкото. След това не съм хапвал телешко като хората. Продават пълни боклуци. От всичките меса телешкото за мен е номер едно всичко друго бледнее пред него . Има ли кайма там вече не е ясно какво е и как е.

Оценка:
-1 +5

Ники
9 Отговор
Относно Каймата .. е важно да се даде определение за кайма .. понеже такова мисля че няма .. кайма съм виждал само в България .. навсякъде другаде няма такъв продукт въобще .. има мляно месо и в 99% си го избираш и ти го мелят ... Приблемът при мляното телешкото е .. че става сухо като се приготви .. за това от гледна точка на вкус често се предпочита купена кайма защото е по евтина но е и по сочна (заради добавките .. сланина и тн ) . Колкото по скъпо е телешкото толкова повече мазнина има по него ... на село телешкото ако се смели се омесва най често със свинско или се правимна суджуци както са написали колегите ...

Оценка:
-0 +3

Хамди
10 Отговор
слагаме фибра вода и малко боя

Оценка:
-1 +1

Абе
11 Отговор
От майстор нагоре тук събрани. А на онияПоследния Софиянецът и шкембеджийницата му фалира даже, щета тотална.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5