Last news in Fakti

22 Март, 2021 16:58 5 524 13

Какво е обичала да хапва най-дълго живялата жена на Земята?

  • столетие-
  • столетник-
  • храна-
  • здраве-
  • дълголетие-
  • дълголетници-
  • тайна

Запознайте се с любимите храни на столетниците

Какво е обичала да хапва най-дълго живялата жена на Земята? - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, които успяват да доживеят до 100 години и отвъд, често биват питани за хранителните си навици и изобщо за всичко, което обичат да правят. Обикновено очакваме отговорите да са свързани с балансирано хранене, повече плодове и зеленчуци и и т.н., пише life.dir.bg.

В повечето случаи обаче се оказва, че столетниците изобщо не се вълнуват от здравословното хранене и много от тях споменават, че дори са пили доста безалкохолни и алкохолни напитки, пушили са цигари и са хапвали не чак толкова здравословни храни.

Сега ще разгледаме тайните на няколко столетници, за да се опитаме да разгадаем кода на дълголетието.

Бекон

Сузана Мушат Джоунс стига до 116 години. Тя била известна с това, че хапвала по 4 резенчета бекон, яйца и царевична каша за закуска всеки ден. Според нейната племенница, Сузана често си прибирала последното резенче бекон в салфетка в джоба за по-късно. Разбира се, фактът, че е спяла по 10 часа в денонощието може също да е помогнал за дълголетието на Сузана.

Сурови яйца

Родената през 1899 г. Ема Морано, която живее до 117 години, имала необичаен навик, който започнал от тийнейджърските ѝ години. Повече от 90 години подред тя консумирала по три яйца на ден, 2 от тях сурови. Морано също така много обичала да хапва бисквитки, най-вече бишкоти.

Шоколад

Най-възрастният човек, живял някога на земята, е актрисата Жан Калман, която стига до 122 години. Тя водела доста активен начин на живот и карала колело до 100-годишната си възраст. Много обичала шоколад и хапвала по около 900 гр шоколад всяка седмица.

Чипс

Матилда Курсия живее 101 години, а диетата ѝ включвала необичаен навик. Матилда тренирала всеки ден, но вечер хапвала по 3 картофени чипсчета.

Суши

Мисао Окaва, която живяла до 117 години, вярвала, че два са основните фактора, които повлияли на нейното дълголетие - сънят и сушито.

За нея било задължително да спи поне по 8 часа в денонощието и обичала суши със скумрия и ориз, задушен с оцет.

Херинга

Хендрике ван Андел-Шипер или просто Хени отдава своето дълголетие на хапването на сурова осолена херинга и пиенето на портокалов сок. Когато била на 82 години, жената решила да дари тялото си за научни изследвания, след като умре. Тя доживяла до 115-годишна възраст.

Пържено пиле и сладолед

Гертруд Бейнс, която също живее 115 години, не обичала само бекон. В нейния хранителен режим се включвали пържено пиле и сладолед. Според служителите в старческия дом, където била настанена, Гертруд в последните години от живота си, тя била старомодна дама, която обичала да гледа шоуто на Джери Спрингър.

Диетична кола

Тереза Роули пиела по кенче диетична кола всеки ден. Разбира се, не може да се твърди, че това е продължавало през целия ѝ живот. Тереза е родена през 1914 г., - 68 години преди тази напитка да започне да се продава. "Пия я, защото ми харесва", казва Роули в интервю, когато е на 104 години.

Прави впечатление, че всички тези столетници не са се лишавали от любимите си неща, когато става дума за хранене. Но също така не можем да отминем факта, че всички те са жени. Случайност?!


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 мислещ

    13 0 Отговор
    Така или иначе ако човек не си угажда и постоянно се тормози, въобще не му трябва да доживява до толкова. Така че дали ще ни убие нещо "вредно" или ще ни удължи живота, при всички случаи трябва да си го консумираме, ако ни се иска.
  • 3 Дозата

    12 0 Отговор
    Прави отровата. Човек не трябва да се лишава от нищо, но в умерени количества! 3-4 цигари дневно и 50милиграма концентрат или 1-2 чаши вино, даже са полезни и препоръчителни. Сънят и липсата на ядове и нерви също е от съществено значение. Хубаво е и човек да разбообразява средата си и поне 2-3 пъти в месеца да излиза извън населеното си място!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Euro-neuro

    6 0 Отговор
    Интервю със столетник: - Каква е тайната на дългия ви живот? - Ами, веднъж в годината подлагам организма си на алкохолна шок-терапия. - И колко изпивате на този ден? - На този ден не пия. 🥴😁
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Тъща ми на 89г има строг хранителен режим!Не зависимо какво яде едно ядене!Сега ядем безмесно не само защото се пости,а ....само едно!Сладко си хапва по малко,оставя винаги малко!Храни се с апетит,но има мярка!И след,като се нахрани не можеш я измами да хапне нещо!Желязна е!Няма проблемите здравословни на Бай дън!Ходи по малко ,но километър и половина върви,изморява се после!Пие само бетаблокер Конкорд вечер 5мг!Да е жива и здрава,ако ние сме добре ще я Бъде!!!отиде ли човек...в старческия..........В Германия на пръв поглед са много изпипани тези домове,но и там...........
  • 8 Егаси...

    3 0 Отговор
    Сега да намерим един миньор и да му дадем, да пие портокалов сок. Сигурно и той ще живее 100г години.
    Има само няколко доказани начина да живееш дълго, да не работиш хамалогия, да имаш общност, която да ти е близка, примерно семейство и много близки комшии/приятели. А последното е най-важно, да има смисъл в твоят живот. Това значи, че все трябва да имащ цел или нещо да правиш. Хората, които нямат, за какво да живеят умират по-рано от другите, това е научен факт. А това с яденето го оставете, може да си голям спортист и да се храниш все здравословно,а да пукнеш на 60. Може и алкохолик да си на 80г и чак тогава да ритнеш камбаната.
  • 9 А кекс...?!

    1 0 Отговор
    Не ли са, яли, тез,, красавици,, милфки...?!
  • 10 Петър

    1 0 Отговор
    Жените живеят повече, защото ги компенсират за времето за паркиране.
  • 11 Хасан

    2 0 Отговор
    Дядо ми доживя до 98г, до последно си беше с акъла и редовно хапваше сланинка и пиеше домашна ракия.
  • 12 Хачо Бояджиев

    1 0 Отговор
    Зависи и какво работиш,как живееш,много са факторите
  • 13 Съдията Дред

    1 0 Отговор
    Не е въпроса какво, а в мярката. И най вече в движението, не случайно се казва, че движението е живот. И по повод на един предходен пост - ако си работил като миньор, каквото и да си ял, все тая. Спомням си един лекар по дело за нощен труд каза - "то нощният труд се отразява много негативно и на здрав организъм, та какво остава за болния от диабет."