27 Април, 2021 13:32 6 182 8

Тигър предизвика паника в Китай, напада хора и коли (ВИДЕО)

  • сибирски тигър-
  • китай-
  • нападение-
  • заловен-
  • тигър-
  • застрашен вид-
  • резерват-
  • хейлундзян

По късно голямата котка била приспана с помощта на стрелички с приспивателно

Тигър предизвика паника в Китай, напада хора и коли (ВИДЕО) - 1
Снимка: Weibo

Див сибирски тигър предизвика паника в североизточната китайска провинция Хейлундзян, след като нападна хора, съобщават местните медии. Голямата котка се разхождала край селцето Линху в близост до руската граница.

Хищникът бил забелязан за първи път около 7 часа сутринта в петък от Джан Шужи, жител на селото, който незабавно се обадил в полицията, съобщи в събота The Beijing News.

Тигър предизвика паника в Китай, напада хора и коли (ВИДЕО)
Снимка: Weibo

Джан разказва, че когато казал на семейството си какво е видял, те не му повярвали.

"Казаха, че говоря глупости, но след това хората от селото започнаха да идват и да се събират в двора ми, за да наблюдават животното, което почти час не правеше нищо друго, освен да лежи близо до електрически трансформатор, обяснява още мъжът.

Полицаите наредили на селяните да се върнат по домовете си и да заключат прозорците и вратите. Предупреждението обаче, дошло твърде късно за жена, която работела на полето. За щастие, при срещата си с тигъра тя не пострадала сериозно, тъй като животното само я блъснало.

След това младият тигър нападнал автомобил, чупейки един от прозорците, но никой от пътниците не бил ранен, се казва в съобщението на местните власти.

„Извиках им да се скрият, но тогава тигърът нападна колата ми“, сподели потърпевшиата.

По боята на возилото още стояли следите от ноктите и огромните лапи на хищника.

След това голямата котка се насочила към двама фермери, работещи на полето, разказа свидетелката Ван Сюе, която пътувала в нападнатия автомобил.

Властите се обадили в Център за спасяване и защита на диви животни, от където изпратили екип да хване тигъра. Служителите на центъра обаче се забавили много и голямата котка била заловена чак около 21:00 ч. с помощта на няколко упойващи стрели. Този метод на залавяне бил необходим, тъй като 200-килограмовият мъжки представлявал сериозна заплаха за живота на хората, коментира пред медиите директорът на центъра за диви животни Куи Ян.

"Ако беше забелязан далеч от селото, можехме просто да го насочим обратно в гората", допълва още той.

След като били взети проби от кръв и ДНК, с които да разберат от къде може да е дошъл тигърът, екипът го прехвърлил в резервата в Муданджианг на около 250 км от мястото на инцидента, съобщи Science and Technology Daily.

Фън Лимин, експерт по котки в Пекинския педагогически университет, споделя пред South China Morning Post, че тигърът може да е дошъл от планините Сихоте-Алин в Русия. Въпреки това, има по-голяма вероятност да е дошъл от националния парк "Тигър и Леопард" в североизточната част на Китай, на границата на провинции Хейлундзян и Дзилин.

„През последните няколко години дивите животни процъфтяват в националния парк и техният брой се възстановява“, обяснява още преподавателят, според когото в бъдеще може да се очакват още подобни срещи в селата в провинция Хейлундзян.

В на свобода сред природата живеят около 500 сибирски тигъра, предимно в Русия, като по-малко от 30 обитават Китай.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко мишката

    7 3 Отговор
    Тоя китайците са си го откраднали, уж руски, ама го пратили за паспорт в китайския открит зоопарк?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шамара

    7 9 Отговор
    Сега ще го зготвят с ориз! Голям моабет ще падне.
  • 4 Мастър шеф

    6 3 Отговор
    Сега ще имат още едно животно , с което да си правят супа.

    Коментиран от #7

  • 5 АБВ

    4 3 Отговор
    Това е Путин, сибирски тигър......
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 200 тигъра да пуснат при

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мастър шеф":

    Чайниците и сички ша хукнат да бягат кьм китайско море дет ша са издавят....
  • 8 Китаеца

    5 1 Отговор
    "Голямата котка се разхождала край селцето Линху "с около 620000 хиляди жители"...