26 Май, 2021 09:09 3 368

Пет вида абсорбатори според мястото на монтиране

  • абсорбатори-
  • монтиране-
  • emag

Кухненските абсорбатори станаха задължителен елемент във всеки съвременен дом

Пет вида абсорбатори според мястото на монтиране - 1

Кухненските абсорбатори станаха задължителен елемент във всеки съвременен дом. Те изсмукват парата, мазнините и миризмите, които се отделят по време на готвене, и така кухнята остава чиста и добре ухаеща.

Ето кои са основните видове абсорбатори (наричани още аспиратори) според дизайна и мястото им на монтиране.

Абсорбатори за стена

Този тип аспиратори се монтира здраво на стената. Обикновено имат формата на пресечена пирамида или конус, но се срещат и красиви триъгълни дизайни, над които има конструкция, наподобяваща комин. Те са големи и мощни и техните впечатляващи форми лесно се превръщат в красив интериорен акцент. Подходящи са за големи кухни, тъй като заемат цялото пространство над печката, до тавана.

Под шкафа

Това са най-често използваните аспиратори у нас, поради добрата им функционалност, лесния монтаж, сравнително малките размери и ниските им цени. Те се монтират под дъното на шкаф и заемат доста по-малко място. В същото време покриват цялата площ над печката. На задната им страна има тръба, която извежда изсмукания въздух, но тя може да минава и вътре в шкафа.

Островни

Тези абсорбатори са изключително ефектни на вид – те висят от тавана, далеч от всички кухненски шкафове. Използват се когато в кухнята има остров, на който е монтиран котлонът. Дизайните им са изключително разнообразни, но за да ги използвате, може да се наложи да направите реконструкция на помещението. При тях изсмуканият въздух стига до тавана, вместо до вентилационната тръба, и в повечето домове има нужда от допълнителна инсталация, за да бъде изведен навън. Освен това цената на този тип уреди е доста по-висока от тази на останалите.

Сгъваеми

Това е най-компактният вид сред тези кухненски уреди. Сгъваемите абсорбатори са изключително тънки и заемат много малко място, като почти не се виждат, когато не са в употреба. Вграждат се под кухненски шкаф и в сгънато състояние са с неговата ширина. Когато имате нужда от уреда, просто го придърпвате напред. Тогава той се включва и покрива цялата площ над печката. Цените им са приемливи, а самите те придават естетически вид на кухнята.

За плот

Тези уреди са сравнително нови и наистина впечатляващи. Представляват нисък панел, който стои зад печката и изсмуква издигащия се въздух към себе си. Могат да се монтират и до стена, и на остров. Някои модели предлагат възможността да потъват в специална ниша под плота и да се изваждат само при нужда, което прави кухнята наистина естетична на вид. Недостатъкът им е, че не успяват много добре да абсорбират парите, които естествено се издигат нагоре към тавана, а всмуканият въздух се отвежда към пода, вместо директно към вентилацията.



Свързани новини