Last news in Fakti

23 Май, 2021 10:40 1 872 19

Роувърът "Чжужун" се придвижи на повърхността на Марс

  • чжужун-
  • ройвър-
  • марсоход-
  • китай

Марсоходът тежи около 240 килограма, има шест колела и четири слънчеви панела

Роувърът "Чжужун" се спусна по рампата на капсулата за кацане на повърхността на Марс, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Така Китай стана първата държава, извела космически апарат на орбита, а след това осъществила кацане и активиране на роувър през дебютната си мисия до Марс.

"Роувърът "Чжужун" успешно се спусна от рампата, достигна повърхността на Марс и започна изследвания" - съобщи китайската космическа агенция на сайта на "Чжужун".

Космическият апарат "Тянвън-1" успешно се спусна на повърхността на Марс на 15 май. Роувърът "Чжужун", който кацна заедно с него, ще изследва почвата, йоносферата и климата на планетата. Ще търси също следи от живот в миналото. Той има шест научни инструмента. Очаква се да работи 92 земни дни.
Китай стана втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

Марсоходът тежи около 240 килограма, има шест колела и четири слънчеви панела. Той може да се движи по повърхността на Марс със скорост 200 метра в час.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    14 18 Отговор
    абе кво стана с краварите , Мъск..тез онез...нали вече щяхме да имаме колония там?

    Коментиран от #8

  • 2 СИБИРСКИ КИТАЕЦ

    25 1 Отговор
    Голяма обремененост тормози "факти". Някои имат от години по няколко действащи роувъра. Като изключим заслужените суперлативи, това беше новина вчера по това време или по-точно събитието е от около 5:30 наше време. Браво на китайците!
  • 3 Anadolu Manafesi

    17 2 Отговор
    Що , Китай и русия имат ли колонии?

    Коментиран от #4

  • 4 СИБИРСКИ КИТАЕЦ

    23 3 Отговор

    До коментар #3 от "Anadolu Manafesi":

    Естествено, че имат КОЛОНИИ със специален режим :)
  • 5 уточнение

    5 9 Отговор
    Не се движи, а марсианските мравки го мъкнат за зимнина.
  • 6 Госあ

    3 10 Отговор
    Тука некъв експерт по обори ми разпрааше как китайците не могат да кацнат на Марс и изпращали от орбита "само черно- бели снимки" подчертавам ! Хахахахаха льольото едва ли е наясно, че за да процесираш изображение първо се конвертира точно 6ато черно - бяла снимка (без да изпадам в подробности) после може да му сложиш к'вито искаш цветове. Ама не е шаренко, а ? Хахахаха
  • 7 Баня

    1 14 Отговор
    Какви глупости. На Марс ако има гравитация щеше да има и някакъв живот. Студио за игрални филми.

    Коментиран от #9

  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Даже щяха да бъдат 1 милион на Марс?! Поддръжката им е ще е доста скъпа. Само скафандрите им не могат да купят. За тях трябва да работят сигурно 300 милиона - колкото са целите САЩ! Мъск е голям изхвъргач.
  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Баня":

    Гравитацията на Марс е 1/3 от земната. Други условия са пречка за липсата на живот. Почти няма атмосфера и е съставена от малко СО2. Заедно с липсата и на магнитен пояс, радиацията е убийствена при слънчеви изригвания. Атмосферното налягане е почти нулево. Температурите са много под нулата. Ами прашните бури?

    Коментиран от #17

  • 10 dfu

    3 3 Отговор
    Тоз Марс мяза на Аризона. :D
  • 11 Питам

    3 7 Отговор
    Кога ще ги стигнем комунистите от Китай-а соросоиди...??? Още колко десетилетия ще чакаме светлото евро-атлантическо бъдеще...?????

    Коментиран от #12

  • 12 СИБИРСКИ КИТАЕЦ

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Питам":

    Елементарно Уотсън - Когато изчезнат комунистите/русофилистици в България.

    Коментиран от #14

  • 13 Алекс

    1 0 Отговор
    Уникална година за феновете на космическите изследвания, нови два роувъра на Марс, първи полет на чужда планета, тестовете на новите кораби Starship, SLS и New Shepard вървят чудесно, капсулата на Boeing очаква първи тест, есента ще изпратим James Webb, който ще замести Hubble в изследванията на дълбокия Космос, Artemis напредва, нова космическа станция...
    Отлично постижение на Китайците, дано продължат с тия темпове, без конкуренция в космическата надпревара интереса бързо се губи и видяхме до какво доведе това последните десетина години. Дано и ESA и Роскосмос си стъпят на краката.

    Коментиран от #16

  • 14 Пурко

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "СИБИРСКИ КИТАЕЦ":

    И да изчезнат, като останат само такива като тебе и мене, пак нищо няма да се промени!
  • 15 Гост

    0 1 Отговор
    Защо бе, Чоджум, не пратихте малко храна за бедстващите в Африка, вместо да ръсите милиарди за сними от пустинна планета?
  • 16 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Алекс":

    Всъщност ЕКА се развива доста добре. Имат европейски супертелескоп и донесоха проби от комета, което може да се сравни само с мисията Хаябуса 2 на Джакса. А Роскосмос е на трупчета, щото путя треа да трупа още ядрен арсенал.
  • 17 ако баба ти.

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Не ми се обяснявай! До като съм във ФБ Дунава извира от Стара . А като изляза от ФБ ,ако щеш и от на леля ти от п$т$а$а да извира! Ясно !

    Коментиран от #18

  • 18 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "ако баба ти.":

    О старшинка на ротата, ти ли си? Познах те. Баба ми се интересува от тебе, какво да й кажа?
  • 19 Антон

    1 0 Отговор
    СССР през 1962 изпраща "Марс-1"
    САЩ през 1964 изпраща "Маринър-3"
    Да, съществувала е държава с име СССР и няма защо да я игнорирате!