24 Май, 2021 20:40 4 688 8

Грешката, която допускаме при варенето на паста

  • паста-
  • макарони-
  • спагети-
  • варене-
  • готвене-
  • приготвяне

Най-често срещаните грешки при приготвянето на макаронени изделия

Грешката, която допускаме при варенето на паста - 1
Снимка: Shutterstock

Готвачите казват: "Ако направите това, по-добре хвърлете спагетите в кошчето".

Ако след варенето на пастата, я поставите под ледено студена вода, значи допускате огромна грешка, казват кулинарите. В същото време ги варите твърде дълго и на всичкото отгоре - слагате масло върху тях.

Приготвянето на тестени изделия изглежда много просто, но има големи грешки, които се допускат, поради което макароните след това стават лепкави или безвкусни.

Дълго варене

Всеки вид паста се приготвя за различно време. На опаковката винаги е посочено точното време, което пастата трябва да прекара във вряща вода. Например, спагетите отнемат по-малко време за готвене, отколкото по-дебели макарони като равиолите. Като готвите по-дълго от указаното, вие отнемате вкуса на пастата и ги правите меки.

Мазнина във водата

Някои слагат зехтин или олио във водата, преди да добавят пастата. Абсолютно безполезно. Мазнината няма да окаже никакъв ефект, тя просто ще изплува на повърхността и макароните пак ще са лепкави. Само сте изхабили напразно скъпия студено пресован зехтин.

Поставяте ги под ледена вода

Времето за готвене е изтекло, сваляте ги от огъня, прецеждате ги и веднага ги поставете под струя студена вода. Катастрофа. По-добре веднага да ги изхвърлите.

Макароните на основата на пшеница отделят нишесте по време на готвене. То остава във водата и позволява на пастата да се слее добре със соса, който планирате да ядете, поради което готвачите спестяват поне една супена лъжица от ценната течност.

Потокът студена вода ще отмие нишестето и пастата ще започне отново да лепне, а богатата на нишесте вода ще се окаже в канализацията. Дори и да бързате, за да ги охладите по-бързо, в никакъв случай не поставяйте пастата под течаща вода.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    8 2 Отговор
    Яжте си я пастата , особено спагетите , единия им край е в чинията , част от тях на вилицата , друга част в устата и началото им е вече на края на стомашно-чревния ни тракт!
  • 2 Гацо Бацов

    12 1 Отговор
    Те на това му викаме Макарони, Спагети и Фиде :)
  • 3 Пастите

    9 2 Отговор
    не се варят, се ядат направо! Варят се макароните и спагетите.

    Коментиран от #4

  • 4 един от село

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пастите":

    То и кашкавала не е сирене, ама върви им обясневай!
  • 5 Паста ям

    3 1 Отговор
    Но в сладкарницата. Макарони на фурна с яйца и захар също.Но спагети НЕ.По никакъв начин .
  • 6 ПРЕФЪРЦУНА

    2 1 Отговор
    вареното тесто е ИЗМИСЛЕНО ПОРАДИ БЕДНОСТ И Е ЕДНА НИСКОКАЧЕСТВЕНА И ВРЕДНА ХРАНА , А ВИЕ ТОВА ГО ПРЕДСТАВЯТЕ КАТО ДЕЛИКАТЕС ............. НЕ СЪМ СЪГЛАСНА И НЕ СЪМ РУСА !
  • 7 Курбанколи Пардимагомедов

    0 2 Отговор
    Ами такива а ла денте ,да си ги ядът италианците.Първо че не ми са вкусни,второ изобщо се съмнявам в полезността на недоварено тесто,ако изобщо има нещо полезно в тази храна-въглехидратна бомба и както се изрази някой преди мен е храна на бедните.
  • 8 в кратце

    0 1 Отговор
    В Италия всичко е тесто,пасти,торти,пастили, макарони, пицицици и ред още тестотии.