Last news in Fakti

31 Януари, 2013 13:46 5 471 7

Зъболекари и министерство срещу обеззъбяването на населението

  • десислава атанасова-
  • импланти-
  • ео дент-
  • бзс

Заедно с министерството на здравеопазването и съвместно с НЗОК се разработват промени в пакета за стоматологични грижи. Това заяви пред Факти.бг председателят на Български зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.

След съгласуването на новия пакет той ще бъде представен на Министерството на финансите и на Народното събрание, за да се обсъдят възможностите за неговото финализира, уточни пред Факти.бг министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тя заедно д-р Борислав Миланов участва в представянето на проект „По-качествен живот за нашите родители“ за безплатно поставяне на зъбни импланти на възрастни хора. Той е на зъболекарски клиники „ЕО Дент“ и „ДентаТехника“, официален представител на Bredent Group за България.

Проектът, който днес подкрепихме, е насочен към най-възрастните. За първи път може би министерството, една частна клиника, фирма – вносител и производител и съсловна организация, застават зад такъв проект. Фактът, че определен основен пакет се поема от здравната осигуровка и явно не е достатъчен, за това да се влагат средства в импантология и да се спаси населението от обеззъбяване идва да покажа, че има нужда от такива проекти. Смятам, че това трябва да бъде национален проект, национална програма, допълни Десислава Атанасова.

Проектът ще бъде осъществен в две фази. Подбор на хората и поставянето на импланти до септември, заяви д-р Валентин Павлов от „ЕО Дент“. След това до края на годината ще се наблюдава състоянието на пациентите преди да им бъдат поставени отново протезите.

Д-р Венета Павлова уточни, че това се прави, за да не се натоварва импланта.

За всеки пациент ще бъде създадено индивидуално и подробно досие с пълна документация – клинична, рентгенологична и фотографска. В проекта могат да участват хора от цяла България като си запазят част на тел 0888 14 10 10.

Процедурите по имплантирането и последващите интервенции ще бъдат осъществени по всички утвърдени в Германия протоколи за работа, припомни д-р Валентин Павлов. Предвидено е в горната челюст да се поставят между 4 и 6 импланта, а в долната челюст между 2 и 4 импланта, което да стабилизира протезната конструкция. Окончателното решение ще се вземе според всеки конкретен случай.

Идеята е да бъдат приложени най-новите имплантологични концепции, фотодинамична терапия, ултразвукова диагностика на ставата и съвременни ортогнатични методи при протезиране, заяви д-р Васил Попов, управител на „ДентаТехника“, представител на германската компания за импланти „Бредент груп“. Той разкри, че компанията ще е готова да изпълни всяка една индивидуална поръчка в съответствие с немския протокол.

Д-р Васил Попов разкри, че имплантите отговарят освен на германските изисквания и на тези на Европейския съюз.

Програмата на „ЕО Дент“ е не PR акция, защото ще им донесе само тежката отговорност, заяви председателят на Зъболекарския съюз д-р Борислав Миланов. Той разкри, че събраната база данни от ЕО Дент ще се използва от министерството на здравеопазването и съсловната организация за изработването на национална програма, насочена към третата възраст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ангел Петров

    0 1 Отговор
    Тази министърка дали вярва в думите си? В продължение на 20години не се направи нищо в Здравеопазването. За зъболекарите не ми се говори, защото ще Ми паднат и последните зъби. Да на ясно съм че безплатно няма. Но тяхното няма граници. за 1 зъб да го направят ще смъкнат и 10 кожи от гърба Ти. Е какво здраве какви пари какви лекари и зъбари, кошмар от всякъде. По добре Фъфли и да не те разберат от колкото да те дерат жив.
  • 2 Ангел Петров

    0 1 Отговор
  • 3 слона

    0 0 Отговор
    Деси: Ку - Ку!
  • 4 каменов

    0 1 Отговор
    Само не разбрах защо само две фирми ще поставят импланти . Нещо мирише отново на далавера .
  • 5 зьбчо

    0 0 Отговор
    не разбрах дали умишленно ми изтриват коментара изглежда неудобен
  • 6 зьбчо

    0 0 Отговор
    коментирам го отново///легален административен начин за източване на пари от дьржавата и здравната каса//европейските така наречени здравни каси дори не предлагат облекчения за заплащането на импланти //това е най скьпата услуга в зьбопротесирането и е само частна //поставяне на имланти с протезата и пр. само за една челюст струва от 3/4 хиляди евро нагоре.толкова ли е богата нашата дьржава и здр.каса че може да си позволи такьв разход,за обикновенните граждани в по богатите страни в европа това сьщо е лукс,не е ли по разумно най малкото да предложат облекчения в заплащането на обикновени пластмасови протези като по този начин могат могат да покрият голяма част от вьзрастното население кето не може да си позволи дори и това...кога ще спре организираното източване на средства от дьржавата и здравната каса или трябва да се предприемат мерки законни и незаконни като........дайте идеи
  • 7 Rosica Laleva

    0 0 Отговор
    Аз съм приятно изненадана,че се е помислило и за нас възрастните,които сме останали без зъби,но и без финансови средства,за да ни бъдат поставени импланти по специална Програма!!!Лично се интересувам,как и към кого да се обърна , за да бъда включена и да се зарадвам на 68 години отново със зъби???Предварително благодаря!!!