6 Юни, 2021 17:11 4 577 12

Проговори майката на новия талант на България

  • българия търси талант-
  • калоян гешев-
  • победител-
  • талант-
  • математика

Майката на 10-годишния Калоян е изключително горда от постиженията и талантите му

"Калоян е едно съвсем обикновено дете, а това, което прави, си е в главата му. Не изискваше много специални обучения или тренировки", споделя пред Dir.bg Румяна Гешева, майка на третокласника, който преди дни спечели "България търси талант" с убедителна преднина пред останалите финалисти.

"Леко е стеснителен, но не прекалено. Даже много иска да контактува с другите деца. Те по-скоро го харесват, но не могат да комуникират с него, защото той не може да играе с тях и може би затова понякога странят. Имаше и един малък процент деца, които го обиждаха, но вече всички го разпознават - по улиците, пред блока, радват му се и той е много щастлив. Най-важното е да е жив и здрав и да си намери още приятели и да се чувства добре", споделя гордата майка.

По думите на майка му Калоян не приема наградата като нещо, заради което "да се надува". Желанието му да инвестира 50-те хиляди в пътуване идва от разказите на другите деца къде са пътували и къде са ходили през почивките си. "Ние нямаме големи възможности да пътуваме и детето иска да разгледа", споделя още тя.

По-любопитното обаче е не за какво иска да изразходи наградата си Калоян, а как стига до нея. Оказва се, че не му трябва много подготовка. През 2018 г. се среща с Георги Георгиев, който си спечели прозвището "мъжът-калкулатор" с участието си в предишен сезон на "България търси талант".

"В момента не ходи при г-н Георгиев. Просто преди няколко години открихме курс към детската академия на изкуствата и го заведох, за да видим дали това, което показва вкъщи, може да се развива и дали е истинско или нещо случайно. Там ходеше една година. Г-н Георгиев сега не преподава, но съвсем приятелски ни подкрепя по състезания. В случая със шоуто също много ни подкрепи. Комуникираме си по телефон по месинджър и винаги, когато ни се налага, обръща внимание на Калоян, даваше ни насоки кое би било по-интересно за зрителите", казва още гордата майка пред изданието.

Оказва се, че това, което изумява зрителите, са просто дисциплините, в които той така или иначе е добър и просто са му любими.

"Той си се занимава с нещата, които са му любими от скоростната калкулация, като събиране, изваждане, умножение и деление на точни и неточни числа, определяне на календарна дата. Тоест, представихме това, което най-добре умее от всички тези неща. Старахме се и да е атрактивно и впечатляващо за предаването. Интересното е, че той го прави наум, без дори да записва някои от данните. Това, което той прави, учителят не може да го направи наум. Общо взето се справя сам. Всекидневно си ги прави тези неща, но не като тренировка, а просто защото обича".

Правилно би било предположението, че учителите му по математика обожават Калоян. "Да, но в момента това, което учат, за него е елементарно", казва Румяна Гешева.

Попитана дали има послание, което като майка на толкова даровито дете, тя казва скромно: "Може би това, че специалните деца* не са по-лоши от другите. Нека не се отхвърлят, защото те не са по-различни от другите - имат желание за приятели, както всички останали".

Сайтът пояснява, че Калоян е диагностициран с лека форма на генерализирано разстройство в развитието.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кузов

    9 4 Отговор
    Харесва ми
  • 2 Бате ти

    7 11 Отговор
    И аз на времето можех само да умножавам милиони в детската градина и десетична дроб шкафче по шкафче гардероб с милиарди
  • 3 pbdan

    7 2 Отговор
    Аритметиката не е математика. На времето когато бях ученик ни доведоха един подобен човек. Беше на около 50г., казваше се Асенчо. Получил нараняване на главата през ВСВ и понеше всички гари от Унгария до България. Умножаваше огромни числа едно на друго. Както ни говореше, че няма никакво образование претреперваше и съобщаваше 1-2 цифри от резултата отпред назад, което беше най-интересното.
  • 4 Колев

    17 1 Отговор
    На Калоян му пожелавам да е жив и здрав и да носи нови и нови успехи. В нашата "мила" държавица на тези интелигентни деца НЕ се обръща внимание, а хората и децата ги странят и смятат, че са от лудницата - не са добре с главата. Такива като Калоян са нашето бъдеще и ще ни управляват един ден!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Психопат

    1 4 Отговор
    Освободих и устата за малко за да отида до тоалетната и тя проговори

    Коментиран от #10

  • 7 Все още я бива,

    1 1 Отговор
    Жината, Калояне, не и давай стотинка.....!
  • 8 Шансу имамов

    1 1 Отговор
    Къв талант е тоя малък измъдяк отсега е жертва на болните амбиции на майка си
  • 9 Гост

    1 0 Отговор
    След месец два ще го забравим . Както става с победителите в това шоу.
  • 10 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Психопат":

    Готино.
  • 11 ами сега

    0 0 Отговор
    ИзСРАХТЕ СЕ НА МЕТЕНО..''ПОЯСНЯВА, ЧЕ Е ДИАГНОСТЦИРАН С ЛЕКА ФОРМА НА...'' ... не те е срам, Сабинче,... вместо да аплодираш детето , ти уж случайно спонемаваш диагностцирането...
  • 12 ВЕДНАГА

    1 0 Отговор
    ТОВА ДЕТЕ ТРЯБВА ДА УЧИ В КЛИМАТИЧНО УЧИЛИЩЕ КАТО ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ИЛИ НАПРАВО В БАНКЯ В ЕЗИКОВАТА ГИМНАЗИЯ КОЯТО Е ЗАВЪРШИЛ БОЙКО ......