Last news in Fakti

7 Юни, 2021 19:56 4 228 9

Разкриха тайните на съвършената паста

  • тайна-
  • тайни-
  • паста-
  • макарони-
  • спагети-
  • готвене-
  • приготвяне

Вижте и най-често срещаните грешки при приготвянето на макаронени изделия

Разкриха тайните на съвършената паста - 1
Снимка: Shutterstock

Трудно ще срещнете човек, който да не обича макарони, спагети или друга чудесно приготвена паста. Приготвя се вкусно, бързо и лесно, а съставките са достъпни и евтини.

Но има една мистерия в пастата, която не ни дава никаква почивка: защо с цялото усърдие у дома не можем да я приготвим толкова вкусно, колкото в ресторант?

Без значение какво направим у дома тестени ястия нямат същата деликатна и кремообразна текстура, а сосът никога не се оказа толкова ароматен. От jenata.blitz.bg предават уникален разказ на една жена, която издаде каква е голямата тайна, благодарение на която можем да приготвим най-вкусните паста, спагети, макарони и всякакви други тестени изделия у дома.

„Един ден посетих майсторски клас по готвене на италиански тестени изделия и там готвачът обясни причината. Оказва се, че това просто ястие, което винаги приготвях, беше грешно”, споделя жената.

А ето и целият ѝ разказ:

Популярни грешки

Готвачът започна своя майсторски клас, като обясни грешките при готвене от самото начало. Повечето хора (аз например направих точно това) варят вода, без да добавят никакви подправки, след това хвърлят сухите тестени изделия в нея, оставят ги да се варят точно толкова време, колкото е посочено на опаковката, и след това ги сгъват в гевгир, позволявайки на водата да се оттича напълно в мивката.

И това все още е доста добър сценарий. В още по-кошмарен вариант за всеки професионален готвач, горещите тестени изделия се мият под течаща студена вода. С този акт готвачът просто убива ястието си, което поради рязък спад на температурата губи своята текстура и вкус.

Ако по-опитните готвачи работят, тогава едновременно с готвене на тестени изделия на печката, те приготвят сос, с който поливат макароните, подредени върху чинии, и след това сервират ястието на масата.

Какъв е резултатът от това?

Пастата, която е напълно сварена в най-добрия случай или по-често е сурова, преварена или пресушена, а сосът, който дори има добър вкус и е приятен сам по себе си, но съществува отделно, не се смесва с макароните.

В повечето случаи вкусът на ястието е нормален, но фактът е, че той е просто нормален и изобщо не е на ниво ресторант. Но не се стремяхме към това, нали? Затова ще започнем да готвим отново от самото начало.

Готвене на тестени изделия

Готвачът каза, че за да приготвите вкусно ястие, изобщо не ви трябват прясно приготвени тестени изделия, напротив, ястията по класически италиански рецепти, например, тестени изделия със сирене и черен пипер, се приготвят от сушени макаронени изделия.

Когато готвите макаронени изделия, във водата трябва да се добавя само сол. Готвачът каза, че солеността трябва да е като тази на морската вода.

Следващият, много важен момент: никога не изливайте водата, в която са били варени макароните.

Защо е необходима тази мътна и неапетитна течност?

Съдържа много сол и нишесте от тестените изделия, именно тази вода служи като същата мистериозна „строителна” смес, която свързва цялото ястие заедно. Когато добавите тази течност към соса, получавате много вкусната, деликатна и гладка текстура, която отличава ястията в ресторанта от тези, които са приготвени у дома.

Сос за паста

Главният готвач отбеляза, че сериозен проблем е, че когато повечето хора правят сос за своите тестени изделия, обикновено не се смесват добре с тестени изделия. Умението на готвача в ресторанта е да създаде онази много фина хармония между тестени изделия и сос.

Какво трябва да се направи за това?

Пастата трябва да се вари до състояние al dente (иначе казано „крехко, но твърдо”). След това пастата веднага се маха от тенджерата и трябва бързо да се прехвърли в тиган, в който чесънът вече е запържен в зехтина. След това разбърквате съдържанието и добавяте малко вода от тенджерата, в която са били варени макароните.

Именно в този момент се случва магия, когато всички компоненти на ястието са комбинирани в едно цяло. Вместо да добавяте сирене в чинията по-късно, сега трябва да го сложите в тигана и да разбъркате отново, за да получите плътен сос.

На следващо място, трябва много бързо да подредите ястието върху чиниите и да сервирате веднага, тъй като няма нищо по-тъжно от охладената паста.

Инструменти за готвене

Какво ви е необходимо, за да готвите макаронени изделия? Добър съд за готвене, щипки от неръждаема стомана със „зъби”, както и гевгир, който трябва да се постави в друга тенджера, така че ценната течност, в която сте сготвили тестени изделия, да не попадне в мивката.

И това е всичко. Сега знаете всичко, което ви е необходимо, за да приготвите паста на ниво ресторант в собствената си кухня. Гответе и се възхищавайте на комплиментите, които ще получите от семейството и приятелите си.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йккх

    4 0 Отговор
    Бах мастъркласа
  • 2 Плюс-минус

    13 0 Отговор
    Най-вкусната паста беше, разбира се, в Италия.
    В къщи на познати, в малки семейни ресторантчета, в манастири.
    И никъде не беше една и съща, но винаги много вкусна!
  • 3 Това не е, само да ги свариш

    1 3 Отговор
    Обожавам ги, но много са калорични...!
  • 4 провинциалист

    3 4 Отговор
    Съвършената паста е, естествено, в сладкарницата.
  • 5 Простак

    0 1 Отговор
    Ама отсекъде..... ядяха пасти и фафли, га имаха пари и всичките с диабет.!
  • 6 Рупрехт

    4 3 Отговор
    Глупости на търкалета. В ресторант, спагетите са пълна скръб. Да отидеш на ресторант и да поръчаш спагети е абсолютна тъпня.
  • 7 хаберих

    1 0 Отговор
    - Това не е мишка, сигурна съм. Няма опашка. Хамстер е!- казала една блондика.
    От поддържката:
    - Оххххх, добре! Кликнете с десния бутон на хамстера.
  • 8 Кажи бе Стойчу или Гаро

    1 1 Отговор
    Защо ми пишеш минус и това ли не можем да едем.... дайте тогава помиите си, да ама не, от такива нища нищо, гнус......!
  • 9 Корморан

    3 0 Отговор
    Дръ-дрън ярина. Един тон локуми за нищо. Най-вкусни са ''гаридомакаронадите'' и ''астакомакаронадите''..ако знаете как да си ги направите, разбира се. Първо- във водата, се добавя лъжица сол и като заври, се добавят главите от скаридите. Щом порозовеят се изваждат и се слагат да врат спагетите. От бульона се взимат около 150-200мл, които са основата за сосът. Отделно добре почистените скариди се сотират в зехтин за 2-3 минути в дълбок тиган като накрая се фламбират със 100ина мл узо. Изваждат се и се добавя лук, ситно нарязан, докато добие златист цвят. Добавят се два домата, ситно нарязани и една кутийка ''Помодоро'' . Когато заври сосът се добавя1 дафинов лист( по желание)едно-две зрънца бахар(не повече) и преди да се дръпне от огъня се добавя василико(босилек) пресен или сушен (на вкус, аз го обичам и затова слагам повече). Макароните, след като се отцедят( без да се мият) се овкусяват с краве масло, разтопено в зехтин, докато се глазират(това помага изключително и да не се слепват)И сега идва най-важния момент- преди да сервирате макароните, се добавят в сосът, като е добре да се рабъркат добре и попият хубаво. Преди да се сервират, е добре да се настърже върху тях хубаво, домашно овче сиренце ...Добър апетит.