8 Юни, 2021 17:29 3 555 6

Това са ключовите фактори за стареене

  • стареене-
  • фактори-
  • сърдечносъдова система-
  • възраст

Ключът се крие в сърдечно-съдовата система

Това са ключовите фактори за стареене - 1
Снимка: shutterstock

Сърдечно-съдовата система е ключът към физическата възраст на тялото, a стареенето пряко зависи от състоянието ѝ, каза кардиологът Мартин Хале пред focus.de.

Отвореността и еластичността на кръвоносните съдове спомага за снабдяването на всички клетки на тялото с хранителни вещества. Ако те се запушат, се образуват вредни отлагания, които пречат на нормалното функциониране на цялата кръвоносна система.

Лекарят посочи ключови „фактори за стареене“, които влияят негативно на човешкото тяло. На първо място кардиологът обърна внимание на правилното хранене. Затлъстяването причинява увреждане на вътрешните стени на кръвоносните съдове, като освобождава вещества в кръвния поток, способстващи възпалителните процеси. Вреден е също и холестеролът, тъй като се отлага в кръвоносните съдове и те могат да се "втвърдят".

Захарта разрушава защитния слой на кръвоносните съдове и разтваря клетките, а при високо кръвно налягане, което се увеличава и поради стрес, рискът от разкъсване на стените се увеличава. И накрая, пушенето също е опасно.

Никотинът попада в кръвоносните съдове, разрушава вътрешните стени и убива клетките, които могат да образуват дупки и белези. Освен това затлъстяването и тютюнопушенето могат да причинят хронични възпалителни процеси в организма.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеефски

    2 1 Отговор
    Абсолютно вярно
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    По вашата Логика-Преживелите инфаркт,или инсулт се ПОДмладяват!Може и така да е!!!Доказва се,че всички клетки сърдечни се ВЪстановяват след дълъг период!
  • 3 Дърт Вейдър

    4 2 Отговор
    Само секс всеки ден!

    Коментиран от #5

  • 4 Какви хранителни

    6 0 Отговор
    Вещества с 350 лева пенсия????
    Всеки един що годе знаещ лекар не работи със Здравната каса.
    В Онкология-София гинеколожка Петя Костова за прием иска 80 лева. И това не е кино или цирк, където можеш и да не ходиш там...
  • 5 Който

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дърт Вейдър":

    Лае, не хапе.
    Който го може, мълчи си по тази тема.
  • 6 Дани де Вито

    1 0 Отговор
    Те не стареят, само другите.....!