Last news in Fakti

11 Февруари, 2013 19:42 7 726 6

Почина проф. Михаил Протич

  • протич-
  • ендокринолог

Известния български  ендокринолог проф. Михаил Протич почина днес на 78 години. 

Той е завършил Медицинска академия с отличие през 1959 г., става главен асистент в Медицинска академия. Специализира последователно в прочутия институт "Пархон" в Румъния, а по-късно и в Южния Парижки университет.   Работи в Института по ендокринология и в Института по акушерство и гинекология.  От 1992 до 2001 г. завежда Клиниката по ендокринология към УМБАЛ “Александровска”.

Като специалист с безспорен авторитет в съсловието, е заемал поста председател на Столичната лекарска колегия,  носител е на наградата "Проф. Чилов" за принос в развитието на българската вътрешна медицина. 
Във връзка с кончината на проф. Михаил Протич, министър Десислава Атанасова заяви, че това е голяма загуба за българската медицина. „С проф. Михаил Протич  си отива един от доайените на българската ендокринология, учен с голям авторитет не само у нас, но и в чужбина, човек, влюбен в ендокринологията, възприемащ медицината като най-благородното изкуство, както неведнъж е заявявал самия той. Личност с разностранни интереси не само в областта на медицината, в своя забележителен професионален път, той има големи заслуги за престижа на родната ендокринология и специално на андрологията”,  подчерта здравният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Георги

    0 0 Отговор
    Поклон пред този велик човек!Нека Бог му даде мир и покой на душата!
  • 2 Пича

    0 0 Отговор
    Ми умрял си е на прилична възраст.Лошото е когато умират млади хора.
  • 3 Куромагомедов

    0 0 Отговор
    Поклон.
  • 4 Илия

    0 0 Отговор
    Беше благородник и по вид и по характер. Вечна памет.
  • 5 обикновен лекар

    2 0 Отговор
    Бог да го прости! С него свършиха аристократите в медицината! Останаха .....
  • 6 Доктор

    1 0 Отговор
    Поклон!Изключително мило и възпитано същество!Мир и покой на душата му!