Last news in Fakti

16 Януари, 2024 14:57 1 608 0

"Здравословни" храни, които всъщност пречат на отслабването

  • отслабване-
  • здравословно хранене-
  • полезни храни-
  • диети-
  • диетични храни-
  • мит-
  • ендокринолог

Ендокринолог посочи кои храни погрешно смятаме за диетични

"Здравословни" храни, които всъщност пречат на отслабването - 1
Снимка: Shutterstock

Храните се здравословно и уж диетично, но теглото ви не се променя ни най-малко? Може би си струва да прегледате отново диетата си, защото има храни със статус на "здравословни", които всъщност ви пречат да отслабнете. Ендокринологът Катя Йънг състави списък на тези храни и някои от тях определено ще ви изненадат.

Растителни масла с преобладаващо съдържание на омега-6

Това са царевичното, сусамовото, слънчогледовото, тиквеното и соевото олио, пише Дарик. Те могат да доведат до възпалителни процеси, които заплашват да станат хронични. А възпалението предизвиква развитие на състояние на инсулинова резистентност, при което е много трудно да отслабнете. Често получаваме излишък от растителни масла от полуфабрикати и сладкарски изделия, които консумираме.

Сухари и оризовки

Те се приготвят на много висока температура. По време на тази топлинна обработка фибрите, витамините и минералите се унищожават и зърната стават просто рафинирани въглехидрати.

Подсладители

Опитвайки се да следват правилната диета, много хора решават да спрат със захарта и да преминат към подсладители. Това не е нищо повече от самозаблуда. Подсладителите взаимодействат с вкусовите рецептори, отговорни за сладкия вкус, и поддържат пристрастяването към сладко, което е изключително трудно да се прекъсне.

Фруктоза, плодови сокове, пресни плодове

Фруктозата е два пъти по-сладка от захарта, но се усвоява бавно, така че човек не се чувства сит и рискът от преяждане се увеличава. Спокойно можем да изядем половин килограм ягоди или няколко банана, но след половин час отново изпитваме глад. Ако има излишък от фруктоза, черният дроб я складира в мастно депо, което води до нарушен въглехидратен метаболизъм, диабет и затлъстяване.

Извара/Котидж сирене

Този продукт е много често възхваляван от привържениците на правилното хранене. Изварата обаче има висок инсулинемичен индекс. И ако добавите към нея подсладители или плодове, този индекс ще стане още по-висок и ще увеличи възможното нарушение на въглехидратния метаболизъм.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА