Last news in Fakti

30 Юни, 2021 20:35 16 804 7

Така баба гонеше листните въшки

  • листни въшки-
  • методи-
  • премахване-
  • прогонват-
  • борба-
  • градинарството-
  • естествени методи

Естествени методи за борба с малките вредители

Така баба гонеше листните въшки - 1
Снимка: shutterstock

Листните въшки са често срещан и упорит проблем. Ако не предприемете нещо навреме, твърде вероятно е да загубите растенията си. Сигурен сигнал, че имате въшки са мравките, тъй като те се хранят от секретите им. В следващите редове ще споделим с вас ефективни и безопасни начини за справяне с този проблем, без да използвате тежки химикали, които не са безопасни нито за вас, нито за растението.

Необходими са ви 10 литра вода и 5 супени лъжици сода за хляб, течен сапун и олио.

Добавете содата за хляб във вода и разбъркайте добре. След това прибавете сапуна, а накрая и олиото. Всички съставки трябва да се смесят добре. Олиото ще покрие листните въшки и насекомите няма да могат да се движат.

Получената смес изсипете в бутилка и след това напръскайте листата. Ако има силно засегнати листа, просто ги отрежете и изгорете.

Така баба гонеше листните въшки
Снимка: shutterstock

Друго средство за борба с листните въшки е отвара от картофени листа. Вземете зелени листа и ги залейте с 5 литра вряла вода. Количеството на листата нека да е около 300 грама. Добавете около 20 грама настърган сапун и напръскайте растенията.

Можете да приготвите и разтвор от горчица. Обикновено за профилактични цели се използва разтвор от горчица на прах. Разредете 100 грама горчица на прах в 10 литра вода, оставете за 48 часа на топло, прецедете, разредете с вода 1: 2 и разтворете 2 с.л. течен сапун.

Напръскайте с този разтвор преди цъфтежа, след това повторете 14 дни след цъфтежа и след това третирайте на всеки 2 седмици.

Така баба гонеше листните въшки
Снимка: shutterstock

Лайката също е полезна за растенията. Тя съдържа много витамини, които подпомагат растежа. За целта вземете 1 килограм изсушена лайка и я залейте с 10 литра топла вода. Оставете я да престои за най-малко 12 часа. След това изсипете в шише и напръскайте.

Лесен метод е и да разтворите една супена лъжица сода. Добавете и около 10 грама настърган сапун и напръскайте растенията. За по-голяма ефективност можете да заместите содата с пепел, като преди това я залеете с вряла вода и я оставите да се охлади. След това добавяте и сапуна.

Възможно най-бързият начин да борбата с листните въшки е да налеете водка в шише и да напръскате растенията. Същата процедура можете да я направите и с кока кола. Не е нужно да добавяте някаква друга съставка.

Можете и да използвате коприва. Тя най-ефективно действа на млади растения. Залейте 1 килограм коприва с 10 литра вода. Изчакайте да престои един ден, прецедете и напръскайте.

Надяваме се с тези методи да сме ви полезни и да се справите с тези вредители, които се появяват всяка година. Хубаво е да правите третирането на всеки три седмици, за да сте сигурни, че няма отново да се появят и да нападнат растенията ви.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тончо

    13 8 Отговор
    Миленче, а баба ти освен листни имала ли е и ПтИЧИ въшки???

    Коментиран от #6

  • 2 Нека някой се опита

    4 3 Отговор
    Да, гони въшки изобщо, листните, направо дървото се реже..!
  • 3 Кую

    5 1 Отговор
    Сезона мина.Как бабата на баба ти е гонила гъсениците?
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 3 Отговор
    бабешките илачи и след тях ....Нуреле Дурсбан,или друг инсектицид и розите са перфектно чисти!в Неделя,която идва на 04.07.ще пръскам сини сливи и ябълки срещу плодов червей с 2 вида инсектицид! и 2 вида фунгицид срещу обикновенна мана и ръждива.срещу плодов червей-дециспри сини сливи задължително с Метил топсин срещу обикновенна мана!те сините сливи вече са наедрели,но още поне 2 пръскания за да си останат здраво на кукичките и да не падат!
  • 5 селчо

    5 3 Отговор
    я ги гоним с правата лопата
  • 6 Милена

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тончо":

    Бава се бръсне и няма вълна
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.