5 Юли, 2021 16:05 4 426 6

Рецепта за вечеря: Ципура във фолио

  • ципура-
  • риба-
  • подправки-
  • фолио-
  • какво да сготвя

Най-добрата лятна рецепта

Рецепта за вечеря: Ципура във фолио - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

ципура - 1 риба, около 850 г

чесън - 2 скилидки

чери домати - 6 - 8 бр.

пресен лук - 2 стръка, зелените листа

бял пипер - 2 - 3 щипки

зехтин - 4 с.л. + за намазняване и на фолиото

лимонов сок - 2 с.л.

сол - на вкус

магданоз

естрагон - 1 щипка

босилек - пресен

Начин на приготвяне:

Actualno.com представя лесен начин да си изпечете цяла ципура на скара, като я завиете във фолио и така освен, че няма риск да залепне по решетките, но и ще се задуши и опуши, поемайки по-добре ароматите на това, с което ще я овкусите. Предлагаме ви основно чесън, зелен лук, сладки чери домати и бял пипер. Други подправки може да добавите от себе си, стига да отиват на риба и да не са прекалено натрапчиви и да убият вкуса на нежната ципура.

Първо почистете ципурата от вътрешностите и люспите. Измийте и подсушете. Намажете обилно отвътре и отвън със зехтин, бял пипер, сол и лимонов сок. В коремчето сложете разполовени скилидките чесън, няколко чери домата и накълцан пресен лук. Останалото количество от лука и доматките разположете отгоре и отстрани на рибата, която е поставена върху голям лист алуминиево фолио (добре намазнен).

Запечатайте добре фолиото и ако трябва, сложете втори пласт. Загрейте скарата, но не на силен огън, а по- скоро умерен. Аз понякога не внимавам с огъня и когато е по-силен, перцата на лука, които са отстрани загарят, но това не се отразява на самата риба.

Печете пакетчето с ципурата 6-8 минути от едната страна и около 4-5 минути от другата. След като е готова, оставете във фолиото 5 минути, без да го отваряте, за да продължи бавно да се готви. Отвийте и сервирайте като отделите крехките филета риба и поднесете със омекналите чери доматки и друга предпочитана от вас гарнитура за риба.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИНЕЛИНЧЕТО МИ ПРИЛИЧА

    1 1 Отговор
    НА ЦИПУРА 🤣🤣🤣
  • 2 Кой може да си позволи ципура

    2 2 Отговор
    Който си припечелва лесно парите, може би... гледам като. Гаврош. и се отказвам винаги, но не ли е по добре сам да си я улови човек у съсетските морета...!
  • 3 Един Човек

    3 0 Отговор
    Като гледам как е препечена рибата на снимката, ми се струва че е твърде много препечена..., така се пече може би свинско месо. Риба не се пече твърде дълго, а се пече на силна жар или висока температура, хваща лека коричка, но вътре е сочна. Има португалска рецепта с картофи, домати, лимон и зехтин във фурна, ако съдът има капак за да се задуши става още по добра, по желание може да се добавят моркови и червени чушки. Важно е да се следват правилата за готвене, за който ги знае разбира се...

    Поздрави,

    Един Човек
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Кажете една хубава рецепта и за риба на фурна,ама не плакия.Верно че на скара е най вкусна,ама много пуши и дими,а не всички живеем в къщи с дворове

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    В тава, затрупваш с морска сол и печеш. Става уникално. Има доста рецепти в нета.
  • 6 Ей туй

    0 0 Отговор
    много ще го ям но с два стръка цял зелен лук