През последните години привържаниците на шоколада често имат поводи за празник. Изследвания от 2011 година насам сочат, че яденето на черен шоколад може да намали опасността от инсулт, високо кръвно налягане и болести на сърцето, пише Биолайф.бг. Това е благодарение на неговата висока концентрация на антиоксиданти, наречени флавоноли.
Освен това е установено, че умерената консумация на шоколад може да доведе до мускулни промени, които подобряват спортната издръжливост. Нищо чудно, че повечето бегачи са луди по сладко...
Разбира се, яденето на прекалено голямо количество шоколад не е ползено. "Аз по принцип препоръчвам около 15 грама черен шоколад на ден, или около една супена лъжица какао на ден", споделя Дейвид Кац, професор по медицина в Университета "Йейл" . Кац е и известен изследовател на шоколада.
Придържайте се към тъмен шоколад с най-малко 60% какаово съдържание, за да получите най-полезната концентрация на антиоксиданти, фибри и магнезий, съветва той.
За съжаление на феновете на млечния шоколад, съдържанието на мазнини и захар при него "размива" благоприятния ефект, казва д-р Кац.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА