12 Юли, 2021 18:57 5 581 9

Геолози направиха сензационно откритие за създаването на Исландия

  • исландия-
  • територия-
  • континент-
  • земя

Геолози имат нова теория за това как се е образувала Исландия

Геолози направиха сензационно откритие за създаването на Исландия - 1
Снимка: Shutterstock

Международен екип от геолози изрази предположения, че сегашната територия на Исландия е част от потънал континент, който се е простирал от Гренландия до Европа. Данните от изследването са публикувани в списание GeoScienceWorld, предава Блиц.

Досега Исландия е била една от загадките за геолозите, тъй като съществуващите теории, че тя е образувана от океански вулканични скали и заобиколена от тях, не биват подкрепяни от достатъчно научни данни.

Например дебелината на кората на Исландия надхвърля 40 километра, което е седем пъти повече от дебелината на нормалните скали от този тип.

Поради това учени от Геоложката служба на Норвегия и Лабораторията за геофизични изследвания на океана към Бресткия университет (Франция) изказват предположението, че Исландия не е нищо повече от остатък от потънал някога континент или част от него. В този случай дебелата кора е обяснима: тя просто е континентална.

Има основания да се смята, че площта на потъналия континент, ако той наистина е съществувал, е заемала около 600 хил. кв. км, а може би дори е достигал до един милион километра.

Ако присъствието на тези територии на картата на планетата преди милиони години може да бъде доказано, това би означавало, че суперконтинентът Пангея, за който се смята, че е престанал да съществува преди повече от 50 милиона години, всъщност не се е разпаднал напълно.

За да се установи това, ще се провеждат допълнителни изследвания. Те ще включват събиране на цирконови кристали в Исландия и извън нея, както и сондажи и други дейности.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исланския лъв Горогур

    6 1 Отговор
    Ти да видиш !
  • 2 БББ

    15 2 Отговор
    Какъв континент от 600 хил. кв. км. Та това е една Франция, а Гренландия е остров от 2 млн. кв. км.

    Коментиран от #4

  • 3 Пангеец

    27 0 Отговор
    Исландия е древна македонска земя! Ке се тепаме за нея!
  • 4 Важното е

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "БББ":

    ... да се отпусне някой лев!!!!
  • 5 Рошко

    1 3 Отговор
    Аз съм шокинг, много сензационно щом го казват учени атеисти

    Коментиран от #6

  • 6 Behemoth

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    Споко бе Один я е създал...не се шокирай ...удари малко от НЕГОВАТА кръв...наздраве!
  • 7 И добрия, счетоводител и математик

    1 0 Отговор
    Требе да, помогне, нещо като ковид изчисленията, за. да се каже точното местоположение на, тази студена точка на света....!
  • 8 Димитров

    1 1 Отговор
    Нека позная, македонците са я създали?!! Познах ли?
  • 9 Димов

    0 0 Отговор
    И сега ще я изкарат, че е оцеляло парче от Атлантида, ли?