Last news in Fakti

18 Юли, 2021 17:34 3 796 29

Канабисът е култивиран преди 12 000 години в Китай

  • канабис-
  • китай-
  • култивиран-
  • растение-
  • лечебни свойства-
  • опият

Растението се използва от хилядолетия за текстил и за неговите лечебни и развлекателни свойства

Канабисът е култивиран преди 12 000 години в Китай - 1
Снимка: shutterstock

Канабисът е опитомен за първи път преди около 12 000 години в Китай, установиха изследователи, след като анализираха геномите на растенията от цял ​​свят.

Проучването, публикувано в списание Science Advances в петък, казва, че геномната история на опитомяването на канабис е била недостатъчно проучена в сравнение с други видове култури, главно поради законови ограничения, пише Тrafficnews.bg.

Изследователите са събрали 110 цели генома, обхващащи пълния спектър от диворастящи растения, ландрас, исторически сортове и съвременни хибриди от растения, използвани за коноп и лекарствени цели.

Проучването посочва, че идентифицира "времето и произхода на опитомяването, моделите на дивергенция след опитомяването и съвременното генетично разнообразие".

"Ние показваме, че канабисът е опитомен за първи път през ранните неолитни времена в Източна Азия и че всички настоящи сортове коноп и наркотични вещества се отклоняват от родовия генофонд, представен в момента от диви растения и местни раси в Китай", се казва в него.

Канабисът се използва от хилядолетия за текстил и за неговите лечебни и развлекателни свойства.

Еволюцията на генома на канабис предполага, че растението е култивирано за многофункционална употреба в продължение на няколко хилядолетия.

Смята се, че сегашните високоспециализирани сортове коноп и лекарства идват от селективни култури, инициирани преди около 4000 години, оптимизирани за производството на фибри или канабиноиди.

Селекцията е довела до неразклонени, високи конопени растения с повече фибри в основното стъбло и добре разклонени къси марихуанови растения с повече цветове, максимизиращи производството на смола.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jacques Yves Moineau

    13 0 Отговор
    Това не е вярно! Канабисът е култивиран от македонците.

    Коментиран от #5

  • 2 Мария Хуана

    18 2 Отговор
    Марихуаната има лечебни свойства ! Това ,че някои се предозират е друг въпрос ! Има случаи на умрели от предозиране с морковен сок и вода , да не говорим от преяждане , колко народ е дал Богу дух !Ако изобщо може да се говори за вреда от нея , то тя е хиляди пъти по-малка от цигарите !Би трябвало цигарите да се забранят !Марихуаната не се легализира в България , защото мафията печели от нея като я продава на 10-торна цена и с ниско качество !

    Коментиран от #13

  • 3 да уейлърс

    4 3 Отговор
    Ако ви е интересно пуснете си песента на Боб Марли Ганджа ган,защото канабисът отдавна е в културата на народите почитащи Императора Хайле селасие в Абисиния,когото са считали за жив Бог на земята ,основоположник на култа РАСТАФАРИ!!!Айрън лайън зайън!!!!

    Коментиран от #25

  • 4 Тровят ни с боклуци

    15 3 Отговор
    Холандците не са прости като си реализираха продажбата в спициализирани магазини. Предлагат няколко вида марихуана в зависимост дали купувача е начинаещ, употребява от време на време или е редовен пушач. Предлагат най-доброто на клиента според неговите изисквания на нормална цена, плащат си данъците, осигуровки и всички са доволни. Глупостите са, че като е легализирана щяло да се пафка на поразия...в момента дори децата пафкат всякакви боклуци, нискокачествени и примесени с химии за ефект. Сетете се защо...
  • 5 ганджа ган

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Jacques Yves Moineau":

    Многознайко,канабисът е тлеел и вдишван от племената много преди ал. Македонски в Палатки,но това съвсем не значи,че дивите източни племена са го измислили .Няма исторически доказателства,че Ал.Македонски се е завирал в тези палатки да вдишва дим от канабис!!!Това е привилегия на шаманите.

    Коментиран от #23

  • 6 Любител на чай

    7 2 Отговор
    Гледайте "Мила от Марс" да видите как бабите в селата около Сандански си пушат махорка на дернека, като за тях тя е лечебна и е нормално да си я пафкат. И това не е нещо ново, гледат си я, правят си чай, лекуват се....но не прекаляват. Това е разковничето.

    Коментиран от #11

  • 7 Средностатистически българин

    4 4 Отговор
    Непушач съм, но от време на време си свивам една за отпускане и релакс. Човек трябва да има мярка, както с храна, алкохол така и с трева. Пафкайте умерено, живота е прекрасен...
  • 8 Механик

    7 17 Отговор
    Статията е в стил "НИДЕРЛАНДСКА ПРАВДА" иска да каже "Ние не сме дрожери, просто следваме културните традиции на няколко хилядолетия"
    Изобщо, освен наркоманите, някой друг интересува ли се от приложението на наркотик за "ЗАБАВЛЕНИЕ"?
    Статията открито и агресивно прокламира ползването на психотропни средства "за забавление" и във връзка с Наказателно Процесуалният кодекс на България, се явява КРИМИНАЛНО деяние, което подлежи на наказание.
  • 9 пешо

    2 0 Отговор
    "развлекателни свойства"

    звучи ми като едно "оронване" в съседно антрефиле.
    види се, не е случайно.
  • 10 Последния софиянец

    1 6 Отговор
    Абе едно хубаво нещо да е дошло от тия жълтури? НЯМАААА!!!

    Коментиран от #26

  • 11 Механик

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Любител на чай":

    Ти знаеш ли значението на думата "махорка" или като всеки средно статически дрожер си скаран с науката. Особено ако тя не призовава към уотребата на наркотици?

    Коментиран от #14

  • 12 Госあ

    2 4 Отговор
    Цивилизацията води началото си от Китай.
  • 13 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мария Хуана":

    Няма умрял от пушене на марихуана. Просто защото няма как да предозира.
  • 14 Бау бау

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    От импотентни с ампутирани мозъци, акъл неща...
  • 15 Смешко

    6 4 Отговор
    Има едни хора като Механика дето щели да пукнат от злоба и такива като мен... от щастие.
  • 16 Дарт Мол

    0 3 Отговор
    Тия китайците всичко са измислили. Не газете тревата- пушете я. Имаше надпис в парка на Свободато до езерото с лилиите.
  • 17 Медицинска трева

    1 3 Отговор
    За мързелива глава, да има за цървули и за некои потури, да смайвам колешки, като мене с,, младешки,, красавец съм аз, ям го в тас....!
  • 18 Наркос

    3 1 Отговор
    След близо половин век гонения и милиарди харч нито един геном не се е изгубил 🤣🤣
  • 19 Наркос

    3 1 Отговор
    ВНИМАНИЕ ВНИМАНИЕ! Дами и господа Момчета и момичета Братя и сестри Бащи и майки Чичо и леля племенници и племеннички лекари и медицински сестри Съседи и колеги Студенти и завършили.Наистина нямам какво да кажа. Благодаря за вниманието 😁 😎
  • 20 Елки

    1 0 Отговор
    Тези изследователи на генома на канабиса да не дръпнали по една цигара допълнително?
  • 21 Ккк

    10 3 Отговор
    19 години пушех трева всеки ден, нито съм изкуфял нито пропаднал наркоман. Имам собствен бизнес 2 хубави деца и изобщо не съжалявам, че съм пушел. Спрях поради това, че стана много скъпа и много некачествена. Писна ми да се занимавам с глупави дилари да ги чакам и да им се ядосвам, в малкия град е така. Отделно откакто взеха да правят кат тези некачествени тестове които не отчитат дали преди 15 мин си пушил или преди 2 дена, реших да спра. Това, че съм пушил вечерта вкъши след като заспят децата с жената една две цигари и на другия ден някой глупак ме спре и реши да ме тества и излизаш най големият престъпник не отказа тотално. На стари години ако съм жив можеби ще пуша отново, но ако мога да си го купя от магазина с ясно качество и всичко е регулирано. Сега само можеш да пълнеш гушите на разни абдали и статистиката на мвр.

    Коментиран от #22

  • 22 Другия с коня

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "Ккк":

    Вчера Жорко,добре напушен,тръгнал да си купува вафла от лафката,но се върнал с дъвка и бисквити...Започнал да си записва,щото забравял всичко,обаче забравял и Къде записвал,та почнал да си записва и къде записвал нещата,които забравял...Иначе Тревата е абсолютно безвредна....

    Коментиран от #24

  • 23 Jacques Yves Moineau

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ганджа ган":

    Някой да ти е споменал Ал. Македонски? Ние македонците сме много по древни от Ал. Македонски... и от Китай.
  • 24 Не си КОН

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Другия с коня":

    а кобилска Физиономия и мозък, голям умник си така ли, обзалагам се че не можеш да запомниш 8+2 цифри за период от две седмици!?Ти не си ли купуваш от лафката на версия, БИРА И СЕМКИ?ХАХАХА
  • 25 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "да уейлърс":

    Тъй, тъй. А имаш ли спомен на каква възраст Боб Марли гушна конопа?

    Коментиран от #27, #28

  • 26 село

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния софиянец":

    Леко се увличаш. Мао нагледно показа как от един напушен с опиум народ /на когото всички се подиграваха/, може да се възроди нация, която да стане номер едно в света. Разстреля всички дилъри и наркомани. Филипините правят в момента същото.
  • 27 Боб Наденица

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "плевен":

    Боб Марли не е гушнал конопа заради конопа, а защото някъкъв ненормалник го застреля!От канабис няма нито един регистриран случай на смърт, в световен мащаб, ФАКТ не оспорим!
  • 28 справка

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "плевен":

    Имам спомен,защото точно тогава излезе последният му албум Апрайзинг,,Въстание,,.Трябва да е бил на около 35 години,но освен музикант той беше и футболист и страстен пушач на тютюн.Трябва да е било към1981година.
  • 29 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Пускате два пъти една и съща статия през месец ,до кога .
    За 10 години Бойко само за това е прав че сте пълни мисирки.