19 Август, 2021 18:57 3 779 9

Сепията запазва паметта си при остаряване, но не и хората

  • възраст-
  • остаряване-
  • старост-
  • сепия-
  • памет

За пръв път учените доказват, че паметта на определен животински вид не се влошава с възрастта

Сепията запазва паметта си при остаряване, но не и хората - 1
Снимка: Shutterstock

Сепиите помнят житейски събития до последните си дни, твърдят британски учени, цитирани от Скай нюз.

Това е първото доказателство за животни, чиято памет за конкретни събития не се влошава с възрастта, твърди международен екип от психолози.

Те са тествали паметта на 24 сепии - половината на 10-12 месеца (още в юношеска възраст), а останалите - на 22 - 24 месеца (равни на човешките 90 години). Главоногите били тренирани да се доближават до места в аквариума, обозначени с черно-бял флаг. Две от обичайните си храни намирали на места, маркирани с флагове.

Когато поставяли определен флаг, там имало парчета кралски скариди, които не са любимата храна на сепиите. Четири седмици обаче те получавали на всеки три часа живи тревни скариди, които са деликатес за тях, на определено място, обозначено с друг флаг. Двете места всеки ден се променяли. Главоногите винаги гледали коя храна се появява първо и след това преценявали по флага къде да отидат.

Резултатите показват, че докато при хората епизодичната памет - за преживяване, свързано с място и време, обикновено се влошава с възрастта, при сепиите остава същата.

Това вероятно се дължи на хипокампуса. Хората имат хипокампус, а сепиите нямат. При тях вертикалният лоб на мозъка отговаря за ученето и паметта и той не отслабва до последните им дни.

"Сепиите могат да запомнят какво са яли, кога и къде и на тази основа да решават къде да се хранят в бъдеще - обяснява ръководителят на изследването д-р Александра Шнел от Кембриджския университет. - Изненадващото е, че те не губят тази способност с възрастта, въпреки че проявяват други признаци на остаряване като отслабване на мускулите и намаляване на апетита".

Според специалистите тази способност може да помага на сепиите да помнят предишните си партньори, за да не ги повтарят, допълва БТА.

В изследването са участвали също специалисти от Института по морска биология в Удс хоул, Масачузетс, и от университета в Каен, Франция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    има иХОРА който запазват памета си
  • 2 Раданч Татлъту

    3 1 Отговор
    Тека е ,сепията помни Юстиниановата чума,Антифашистката борба и Ковид-19!🤡👍
  • 3 ПКП

    5 0 Отговор
    ДА НО ВСЕ ПАК ПОМНИМ КАТО СЕПИИ КАКЪВ ПРЕСТЪПНИК Е БОЙКО МУТРАТА , КАКТО И НЕГОВАТА ШАЙКА - ГЕРБ !
  • 4 Бичето

    2 0 Отговор
    Ако хората помнят всичко ще откачат.
  • 5 Behemoth

    1 0 Отговор
    Днеска един ми вика здрасти ,как си,позна ли ма?!....аз го гледам ,гледам ,гледам и....не се сещам....после загрях,чи е Жорката метъла дето менкахме касетки едно време в осми клас... УжасТ!
  • 6 Не е приятна мимикрията, не се радвайте

    1 0 Отговор
    На сив, черен или жълт цвят, най малкото мастилено син отровен, японците само не се страхуват и от нея..паметта, важно нещо при всички живи същества, грамотни или неграмотни...!
  • 7 Бг Туриста

    0 1 Отговор
    Абе не знам каква памет имат, знам само че са много хубав деликатес и мезе за биричка.Даже в момента си пия ''Кайзерчето'' със сепийка на скара за мезе. А тук вече почва и сезонът им за лов от брега на спининг..нема такъв кеф!!!
  • 8 Мade in Bg

    2 0 Отговор
    Дрън дрън! Ма щом се касае за ядене и ние знаем къде е храната ! Примерно не помниш какво си ял оня ден,но помниш от къде си взел вкусна храна ,не денят ,а мястото 😀
  • 9 Олелеее

    1 0 Отговор
    събиноу, пак ли ти! Прочети си заглавието и се опитай да помислиш (ако можеш) какво точно искаш да кажеш!