Last news in Fakti

21 Август, 2021 19:10 25 595 15

Казано просто: Какво е TikTok?

  • tiktok-
  • какво е тикток-
  • тикток-
  • социална мрежа-
  • lipsync-
  • musically-
  • musical.ly

Защо тийнейджърите са полудели по новата социална мрежа TikTok?

Казано просто: Какво е TikTok? - 1
Снимки: Shutterstock

Напоследък все повече се говори за TikTok, а учениците като че ли прекарват цели часове в социалната мрежа, която лека полека измества други като Facebook и Instagram. Тийнейджърите и младите хора са основните потребители на приложението, което може свободно да се опише като социална мрежа за любителски музикални видеоклипове. Потребителите могат да създават свои собствени видеа, както и просто да гледат всички останали.

Възможно е да сте чували за приложението с предишното му име - Musical.ly, но защо сега се нарича по този начин? Какво го отличава от другите приложения, от които тийнейджърите са обсебени? Наистина ли струва милиарди долари? Изобщо добри ли са любителските музикални клипове?

Отговорите на тези и още въпроси могат да бъдат намерени по-долу в това ръководство за TikTok, специално създадено за всички онези хора, които никога не са правили #raindropchallenge, #posechallenge или #levelupchallenge.

Какво представлява Musical.ly и защо промени името си на TikTok?

Musical.ly стартира през 2014 г. (основано от китайските предприемачи Алекс Жу и Лую Ян) и печели специална потребителска база през следващите няколко години. През ноември 2017 г. е придобит от ByteDance, базирана в Пекин медийна и технологична компания, за отчетени 1 млрд. долара . По това време ByteDance вече притежава подобно приложение - TikTok, което бе пуснато в Китай през 2016 г.

Musical.ly и TikTok бяха популярни, но всяко от приложенията - в различни части на света. Според Reuters Musical.ly е използвано предимно в Северна и Южна Америка и Европа и има 100 милиона активни потребители месечно, а TikTok е популярно в Азия с 500 милиона потребители.

Освен това TikTok е и най-тегленото приложение за iOS през първото тримесечие на тази година, гласи проучване на пазара. Решението на ByteDance да обедини двете приложения като един продукт е напредък що се отнася до ефективността на компанията, пише Ройтерс. Компанията е решила, че TikTok „отразява по-добре широчината на съдържанието, създадено на нашата платформа, което се простира отвъд музиката до комедията, артистичното изкуство и др.“.

Така в началото на август 2018 г. TikTok “абсорбира” Musical.ly - всички потребителски акаунти и видеоклипове бяха преместени в TikTok и приложението, известно преди като Musical.ly, престана да съществува. Поради ограничаващите интернет правила на Китай, TikTok остава самостоятелно приложение там, където се казва Douyin и има над 300 милиона активни потребители месечно.

Какво друго се промени, когато приложението стана TikTok?

Не чак толкова много!

Бележките за актуализация обещават:

  • Нови инструменти за създатели и интерактивни филтри;
  • Корекции на грешки и подобрения в производителността;
  • Възможност за публикуване на „реакции”;
  • Нови филтри и фонови ефекти;
  • Достъп до съдържание от повече държави;
  • Персонализирани препоръки.

И тъй като на дигиталното здраве се обръща особено внимание в момента, новото приложение може да предупреди потребителите, когато го използват повече от два часа.

Ютубърът LifeWithErick отбелязва, че старото приложение Musical.ly посочва в профилите колко видеоклипове са имали потребителите на сайта и колко видеоклипове са харесали - функции, които изчезнаха с актуализацията. Камерата, шрифтът и начинът на появяване на чернови също са различни.

Колко дълги са видеоклиповете в социалната платформа?

Казано просто: Какво е TikTok?

Подобно на друго любимо, но вече несъществуващо приложение - Vine, Musical.ly насърчава творчеството в много специфични граници. Вместо 6-те секунди, които предоставяше Vine, при Musical.ly (сега TikTok), 15 секунди са магическото число. Това е горната граница за запис в приложението, но потребителите могат да направят поредица от свои клипове и така те да стигнат продължителност до 60 секунди. Потребителите също имат възможност да качват по-дълги видеоклипове, които не са записани в платформата.

Какво правят хората в TikTok? Всичко ли е синхронизиране на устните?

Синхронизирането на устните (lip sync) на потребителите с предварително съществуващ запис като например песен, беше оригиналната концепция на Musical.ly, но приложението стана известно с нещо повече от музика. Wall Street Journal пише: „2017 ще бъде запомнена като годината, през която Musical.ly премина от приложение предимно за публикуване на музикални видеоклипове в по-широка социална медия и платформа за развлечения“.

Танците са особено популярни в приложението. Все пак музиката и музикалното съдържание стоят в основата на социалната платформа, така че няма как да мине без тях.

Комедийното съдържание също е много популярно. След премахването на Vine, което се ползваше основно именно за създаването на забавни кратки клипчета, мнозина интернет комедианти се обърнаха към TikTok, като се възползват от възможността да създават по-дълги видеа в приложението. Също така медийни компании като NBCUniversal и Seventeen водят кратки „предавания“, насочени към младите потребители. В приложението можете да намерите по малко от всичко.

Как се навигира в приложението?

Подобно на видеоклипове от Vine и Instagram Stories и както подобава на мобилно приложение, видеоклиповете на TikTok са вертикални. Това не е единственият елемент на приложението, който може да ви звучи познат - има филтри ала Snapchat и можете да покажете признателност чрез „сърца“, които по същество са същите като „харесвания“. Използването на приложението е доста интуитивно, ако сте използвали която и да е друга социална мрежа за изображения и видеа.

След като изтеглите приложението и го отворите на телефона си, видеоклиповете ще започнат да се възпроизвежда веднага. Видеата, които се възпроизвеждат автоматично, са видеоклипове с надпис „за вас“, които приложението е избрало да ви покаже. Потребителите могат да преминат и към „следене“, за да виждат видеоклипове на хората, които следят - най-вероятно това ще са ваши приятели, известни личности или просто хора, които ви забавляват. Щракването върху бутона за начало в долния ляв ъгъл ще зареди нов видеоклип.

За да разгледате повече съдържание, кликнете на иконката на лупа до иконката на началната страница - там можете да търсите ключови думи и хаштагове. Може да разгледате и някои от “тенденциите” - това са модерните типове видеа в момента.

В рамките на видеоклипа докоснете екрана, за да направите пауза (както при Instagram Stories). Потърсете от дясната страна за потребителската икона на създателя на видеоклипа, която ще ви отведе до профила на този потребител, броя на „сърцата“, които е получил и броя на коментарите, които е получил.

В долната част на видеоклипа се намират името на потребителя, надпис и името на песента, която се възпроизвежда. Надписите обикновено съдържат повече хаштагове, които можете да проучите, като щракнете върху тях. Социалната платформа има библиотека, пълна с клипове с популярни песни, но потребителите могат да използват и свои собствени записи или „оригинален звук, ”. Това може да бъде всичко - човешки говор или пък откъс от песен. Можете да кликнете върху която и да е песен, за да видите още видеоклипове към нея.

Когато сте готови да публикувате свой собствен видеоклип, щракнете върху знака плюс в долната част на началния екран и експериментирайте.

TikTok само за тийнейджъри и млади хора ли е? Ще го разберат ли така наречените “стари хора”?

Както споменахме по-горе, ако сте използвали почти всяка друга социална мрежа, вече имате доста добър старт. Факт е обаче, че потребителската база на приложението е доста млада.

През първите месеци на тази година Digiday цитира статистика, според която 50% от тези, които са използвали платформата на iPhone, са на възраст между 13 и 24 години, а за Android това число е 60%. Потребителите от женски пол превъзхождат мъжете. Важно е да се отбележи, че потребителите трябва да са на възраст от най-малко 13 години, за да се регистрират.

Сигурно и безопасно ли е приложението? Има ли опасности?

Както при всяка социална мрежа, има случаи на възрастни, които се опитват да комуникират по неподходящ начин с деца в приложението. Родителите имат достъп до обичайните настройки за поверителност ако са загрижени за акаунтите на децата си, въпреки че няма родителски контрол. Te обаче трябва да знаят, че е възможно гледането на видеоклипове без да има създаден акаунт.

Що се отнася до уместността на самото съдържание спрямо възрастта на потребителите, всички лоши думи и сексуални текстове, които вървят заедно с популярната музика, очевидно са част от приложението. Някои тоалети и танцови движения във видеоклиповете също могат да бъдат малко рисковани. Потребители алармираха и за мрачно съдържание като видеоклипове, изобразяващи самонараняване и насилие в приложението, но такива се премахват от платформата.

Някой стана ли известен от TikTok/Musical.ly?

Да, подобно на YouTube и Instagram, TikTok има своя собствен небосклон от звезди, някои от които имат милиони фенове. Най-добрите музиканти включват бебето Ариел, Джейкъб Сарториус, Лорън Грей, близнаците Лиза и Лена, Макензи Циглер и други.

Могат ли хората да печелят пари от тази социална мрежа?

Накратко - да! Музикалните лейбъли могат да печелят пари, когато популярните видеоклипове водят до увеличаване на продажбите и стриймванията, а марките могат да печелят пари чрез партньорства с приложението. Отделните потребители също могат да печелят пари: фенове и последователи могат да купуват парични подаръци от 5 цента до 50 долара за любимите си звезди, като процент от приходите отиват при самото приложение, както и при дистрибутора - Apple или Google.

Създателите в приложението могат да се стремят и към „партньорство с марка“. Съобщава се, че популярен потребител може печели по 25 000 долара на месец чрез партньорства и подаръци.

Какви са всички предизвикателства?

Със сигурност сте чували за #InMyFeelingsChallenge - манията по танци, базирана на песента на Drake. Това бе само първото такова предизвикателство. Във всеки един момент можете да попаднете на най-малко пет различни предизвикателства, които са сред “тенденциите” (trending) в приложението.

@tiktok_kr

IDOL! 노래는 BTS가 할게~ 춤은 누가 출래?##BTS ##IDOL ##ARMY ##IDOLChallenge ##URSOO

♬ 오리지널 사운드 - TikTok Korea

„Предизвикателство“ означава специален вид видеоклип, който потребителите да имитират или на който да създадат своя версия. Обикновено това включва определена песен или танц.

Още примери за такива предизвикателства:

#Idolchallenge моли феновете да танцуват под звуците на новата песен на BTS „Idol“;

#matildachallenge кара фенове да правят видеоклипове, в които се преструват, че са способни на телекинеза, подобно на героинята от обичания филм от 90-те;

#unmakeupchallenge е предизвикателство за сваляне на грим.

Съществуват и много, много други.

Има ли миймове в TikTok?

Разбира се, че има така популярните миймове (memes)! Това са онези абсурдни, но забавни и в повечето случаи кратки популярни видеа, които виждате из интернет пространството.

@cat_kitty66

It threw up😹😹😹##cat ##petlifes ##funny

♬ original sound - Kitty cat|Kucing

Често има хаштагове за предизвикателство, които не включват изрично думата „предизвикателство“ в тях, но въпреки това те делят ДНК с предизвикателствата. Това прави трудно разграничаването между предизвикателства и миймове в социалната мрежа, но все пак не е нещо, на което да отдавате особена важност. Просто знайте, че всеки мийм, който срещнете извън приложението, най-вероятно е дошъл именно от него.

В заключение TikTok е един голям и шарен свят, в който всеки може да намери по нещо - забавление, смях, музика, съвети и какво ли още не. Така че следващия път, когато имате излишни 15 секунди, дайте му шанс.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    45 1 Отговор
    Поредното място, на което да си покажеш простотията.

    Коментиран от #14

  • 2 ТИК ТОК

    8 2 Отговор
    Е ВРЕМЕТО КОЕТО КИТАЕЦ ПРАВИ МУШИ МУШИ😂😂😂
  • 3 Стефан Петров

    40 2 Отговор
    Деградацията на нашата култура намира 100% отражение в Тик ток. В него няма никакви смислени идеи- стари или нови. Никой нищо не говори смислено. Не е никак случайно,че приложението бе забранено в доста държави. На практика то е дъвка за очи, при това вредна за културата и мисленето на човека. Още великият Марк Аврелий писа,че ти си такъв, какъвто са твоите интереси. Тик ток показва безпътицата на днешните млади, стабилно скрита под всякакви забавления и идиотщини.
  • 4 4748489329

    30 0 Отговор
    Това ще е бича на човечеството. Тъпотията, малоумието и безсмислици, това е тикток. Всичките кат папагали повтарят безмислиците на тоя и ония. Тва е тикток.
  • 5 Drutt

    16 1 Отговор
    Казано просто: Какво е TikTok?

    важен етап в реализирането на сценария на филма 'Idiocracy'

    Коментиран от #12

  • 6 Мръсния Фикри

    11 0 Отговор
    Тик ток е поредната простотия за,, свободни дядовци и баби,, в Интернет..!
  • 7 АБВ

    16 0 Отговор
    Поредната тъпотия .Добро място за опростачване
  • 8 Санди

    15 1 Отговор
    В някои телефони това приложение идва предварително инсталирано. Деинсталирййте го веднага. То не само е вредно за децата ви, то е зловреден код за телефона ви.
  • 9 трявна

    10 1 Отговор
    в тик ток се снимат млади хора от средната и по-богатата класа, чиято най-тежка задача е да измеслят как да се изкилиферчат.

    скучно им е, задоволени са с всичко, не им се налага нито да учат, нито да работят и се чудят по цял ден какво да правят.
  • 10 кокиче

    8 1 Отговор
    ИМАМ ЕДИН ПРИЯТЕЛ/ТЪП АРМЕНЕЦ/ФЕН НА TIK TOK.61Г.С НЕИЗЖИВЯНО ДЕТСТВО.ТОВА СА ПОЧИТАТЕЛИТЕ МУ.
  • 11 Анонимен

    15 0 Отговор
    Изтеглих приложението. Гледам една дебела жена от България ядеше кренвирш с лютеница. Гледах малко как дъвче. После деинсталирах приложението.
  • 12 Хан Сол

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Drutt":

    Чак не мога да повярвам колко пророчески е този филм.
  • 13 ганю

    5 0 Отговор
    простотия до шия
    баламурници без работа
    а по една мотика и да копат
  • 14 АноН

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    И Деградиралия Мозък!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.