Last news in Fakti

31 Август, 2021 11:35 3 710 3

Откриха вкаменелости на нов вид земноводен кит (ВИДЕО)

  • египет-
  • кит-
  • археолози-
  • земноводен кит-
  • праисторическо животно-
  • находка-
  • phiomectus anubis-
  • анубис

Създанието, бродело по суша и вода преди около 43 млн. години, е имало 4 крака и глава като на чакал

Откриха вкаменелости на нов вид земноводен кит (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Изследователи са открили в Египет фосилизирани останки на уникален вид земноводен кит.

Изчезналото животно е наречено Phiomectus anubis в чест на древноегипетския бог на смъртта Анубис.

Възрастта на вкаменелостите, според учените, е 43 милиона години. Експерти от университета в Мансура смятат, че представителите на вида Phiomectus anubis са се чувствали добре както на сушата, така и в морето.

Преди този вид не е бил известен на учените. Изследователите го отнасят към група полуводни китове, съществували през еоцена. Вкаменелостите свидетелстват за уникален период в еволюцията на китовете, който остава до голяма степен загадка, но все пак дава улики за това как тези животни са преминали от сушата към водата.

"Всички известни на науката полуводни китове са имали добре развити предни и задни крайници, способни да издържат теглото им на сушата. Придвижването им вероятно е било тромаво, тъй като тези животни са били доста тежки. Спомнете си, например, за тюлените и морските лъвове", пишат изследователите.

Phiomectus anubis се отличава от другите полуводни китове с впечатляваща челюст, подобна на тази на чакал. Тя е осигурила на животното "хищнически начин на хранене", според авторите на изследването. Поради тази анатомична особеност учените са кръстили вида Phiomectus anubis на името на египетския бог на смъртта с глава на чакал Анубис.

"Открихме колко свирепи и смъртоносни са били мощните му челюсти, способни да разкъсват разнообразна плячка ... този кит е бил бог на смъртта за повечето животни, обитавали същата територия", казва водещият автор Абдула Гогар.

Въпреки страшното име, древният кит е имал среден размер за групата, към която спада. Според изследователите животното е било с дължина малко над три метра и е тежало около 600 килограма.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наску диаманда

    3 1 Отговор
    Морж, кит, нарвал, все едно и също ли е..?!
  • 2 Черна котка

    5 0 Отговор
    Как да не са срещали? На бг сцената има доста такива екземпляри с физиономия на чакал.

    Коментиран от #3

  • 3 Раданч Татлъту

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Черна котка":

    Пак роднини на Лили Иванова👧👍