21 Септември, 2021 12:54 15 254 47

Какви пенсии взимат големите български звезди?

  • васил найденов-
  • силвия кацарова-
  • лили иванова-
  • марги хранова-
  • йорданка христова-
  • пенсия

Васил Найденов и Лили Иванова взимат най-големите пенсии сред родните знаменитости

Какви пенсии взимат големите български звезди? - 1
Снимки: БГНЕС

Някои от най-големите звезди на България взимат пенсии, които със сигурност ще изумят много от вас. Точно 352 лв. пенсия трябва да получава една от примите на естрадата у нас - Маргарита Хранова. Тя няколко пъти кандидатства за наградата за заслуги, но не получава одобрение.

200 лв. е пенсията на актрисата Катерина Евро, разкри самата тя. На първи септември тя навърши 65 години, а когато решила да си направи справка в НОИ се оказало че има само 12 от изискуемите за жени 34 години трудов стаж.

Колежката ѝ Латинка Петрова взима 300 лв. за своите над 300 роли в киното и театъра. 550 лв. е пенсията на Антон Радичев, който започва своя 48-и сезон в Народния театър. Дъщерята на Стоянка Мутафова - Муки се разписват срещу 352 лв. месечно заради възрастта ѝ (70) години 18 години трудов стаж , плюс сумите, които е плащала към хазната като процент от авторските права на книгите ѝ, пише „Телеграф“.

Първият официален любовник на Лили Иванова, който тя си хваща по време на брак номер 3 с Янчо Таков - Личо Стоунса взима двойно по-голяма пенсия от нея. „За 10 години работа шведите ми дадоха 1200 евро пенсия, а като ме извикаха в НОИ. се оказа, че ще взимам 40 лв. Теглих им една майна и треснах вратата“, разказва днес 73-годишния Илия Караянев.

Здравко Радоев, който пръв започва да шлифова диаманта, наречен Лили Иванова няма нито един лев пенсия, защото архивите и на „Концертна дирекция“ са изгорели. За 80-годишнината на Лили Иванова през 2019 година министерският съвет е гласувал от специалните пенсии за заслуги 700 лв . Това можеше да стане десетилетие по-рано, но тогавашният министър на финансите откри, че примата има неплатени данъци за половин милион лева.

Тогава в списъка влиза името на Андрей Дреников, но на него са му присъдили 200 лв. по-малко пенсия от тази на Лили Иванова. Документите на примата също са изгорели. Когато се пенсионира на 65 години държавата ѝ дава 115 лв. Към днешна дата сумата е актуализирана и заедно с пенсия за заслуги звездата прибира около хилядарка.

Същата сума месечно взима и колежката ѝ Йорданка Христова. Стефка Берова догодина става на 80 и не смее да се похвали с увеличението на пенсията пред колеги, защото сумата, която получава не ѝ стига дори да си купува лекарствата за месеца, които приема. Доскоро пенсия ѝ възлизаше на позорните 215 лв., които ѝ присъждат заради абсурдната ситуация с изгорелите документи на „Концертна дирекция“. Бившият ѝ съпруг Йордан Марчинков ще получава по 350 лева в продължение на три години от парите отпуснати от Министерството на културата.

Христо Кидиков е с пенсия 300 лв. Силвия Кацарова също получава 300 лв. "Аз съм вече съм пенсионерка и получавам 300 лв., колкото получава един готвач или чистач. Питам това честно ли е?“

Васил Найденов взима една от най-големите пениси в музикалната гилдия. В началото на годината го одобриха за 700 лв., които ще получава за заслуги. Междувременно документи по пенсионирането му са готови и така Кеца добавя още 500 лв. месечно към сметката си.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    107 6 Отговор
    Тъкмо да ги ожаля горките и се сетих какви суми прибираха по участия, за бисове и пр. ‼️ Това услужливо е пропуснато ❗

    Коментиран от #14

  • 2 Румпелщилцхен

    23 52 Отговор
    Само една дума мога да кажа. ПОЗОР!

    Коментиран от #23

  • 3 Има

    23 9 Отговор
    си адвокати за тези работи.
  • 4 Ама

    95 8 Отговор
    готвачите и чистачите , без които ние не можем , втора класа хора ли са според турчеещата се певица Силвия Кацарова , че е недоволна , че пенсията ѝ е колкото на тях ? Нали на стари години от пуста алчност се омъжи за заможен мъж ? Само пари в главата ѝ !
  • 5 Редови

    82 2 Отговор
    Моят баща с стругар с 51 г. осигурителен стаж взема 352 лв.
  • 6 00014

    65 7 Отговор
    И тези са им много. Имала 300 роли, ама през това време мучо копаше на село, хранеше я и сега взема колкото нея.
  • 7 гадно

    84 3 Отговор
    Съжалявам, но по татово време къде ли не ги канеха и колкото и смешни да бяха тогава хонорарите си бяха много пари. Не са внасяли осигуровки и не разбирам сега какво искат. Другите хора също са били звезди в професиите си, но нямат претенции като някои от тях.
  • 8 еш па тоа

    43 16 Отговор
    А един прост катаджия,дето работата му е да намества камерата след 20 години в Системата взима 800 кинта,като 50годишен пенсионер.

    Коментиран от #19

  • 9 Урко

    86 3 Отговор
    Докога ще продължава тая мантра с "изгорелите" документи, за платени данъци на звездите ни по време на соца? Няма нищо изгоряло, защото те не са плащали нищо. Получавали са хонорари в брой и е било тяхно задължение да се осигуряват.. Сега им отърва да говорят глупости, за да си издействат държавни помощи, които не им се полагат

    Коментиран от #25

  • 10 Учиндолски тарикат

    67 5 Отговор
    Га ядоха кифтетата не реваха,сега реват.
  • 11 Иван Грозни

    33 3 Отговор
    С парите кито им даваше "СОЦА" могат де изкарат безпроблемно до края на дните си. Голяма част от тях се писаха малтретирани от бившия тотаолитарен режим за когото се надпреварваха да се изтъкват и подлагат. Сега при новия диктаторски режим "дай боже отминал" получават посочените суми като награда.
  • 12 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    3 40 Отговор
    О МАЙ ГОД сънувам ли ,не се ли изморихте да се излагате господа управници ?Така ли подкрепяте и стимулирате културата и българските ценности ?
  • 13 Kateto

    58 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 12 от изискуемите за жени 34 години
    Аз съм на 37 и вече имам 15г трудов стаж , а Катето на 65 само 12, ами така е като крият хонорарите и им плащат в брой.
  • 14 И колко

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    им плащат за предизборни участия -при изборни кампании. А и за всяко участие някъде им се плаща.
  • 15 Фактите

    30 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Васил Найденов взима една от най-големите пениси в музикалната гилдия.
    Гледайте малко какво пишете! На авторката явно и е до друго, не до статии...
  • 16 Тракийски

    60 4 Отговор
    Нещо не разбирам. Пише че повечето от тези хора са осигурени за 18 / 12 и прочие години трудов стаж. Кое е изненадващо по отношение на пенсиите им и за кое трябва да ме е срам. Баба ми имаше над 40 години стаж в трудовите столове и до края на живота си вземаше пенсия, която за времето си беше по-ниска. Няма да навлизам в темата за заслугите им към българското изкуство (Специално за мен на Катето Евро заслугите са ...съмните). Нали се сещате , че ще дойде време когато и Преслава и Анелия ще ги оплакваме за заслугите им и ниските им пенсии. Това са т.нар. свободни професии. Вероятно регистрирания им стаж е от времето на Соца, когато нямаше мърдане, това което си е случило после си е техен избор. Не виждам защо моите данъци трябва да отиват за да имат спокойни старини хора, които са си изживявяли живота в лукс понеже са избрали да не се осигуряват.
  • 17 Гост

    11 19 Отговор
    Хайде сега, сравнете тези "подаяния" с милионите, които трупат днешните "певачки". Сравнете и творчеството на двете страни.
    Излиза така, че колкото по-кадърен е един човек в тази страна, толкова по-недооценен е. И обратното: колкото по-срамно и долно се държи, че дори се и разсъблича, за да привлече гледания, толкова по-добре платен е.
    Та, къде е най-благоприятното място за развиването на бактериите? В блатото, скъпи сънародници?
    Ето в какво ни превърнаха управниците ни. Ама поне продължаваме да им плащаме тлъстите заплати с данъците си.
  • 18 ПЕТКО

    46 3 Отговор
    Доста са лакоми! Защо не споделят колко хонорари са получавали а от концерти и други халтури? Голям срам!

    Коментиран от #38

  • 19 Гост

    11 8 Отговор

    До коментар #8 от "еш па тоа":

    И 20 заплати при пенсиониране не взимаха ли?
  • 20 Край

    18 3 Отговор
    Евгени Минчев ще е възмутен - той взема не по-малки пениси от Васил Найденов.
  • 21 БОРУНА ЛОМ

    51 3 Отговор
    А ПО ВРЕМЕ НА СОЦА ХОНОРАРИ ПО ОКОЛО 1000 ЛЕВА НА УЧАСТИЕ ПРИ ЗАПЛАТА 150 ЛЕВА, А?
  • 22 Настрадамус

    40 4 Отговор
    Тази Силвия Кацарова много нагла бе ,значи хората дето са създавали блага от които тя се е възползвала са втора категория и не заслужават да получават пенсии затова че са блъскали цял живот по заводи ,фабрики във фабриките на хранително вкусовата промишленост на хората дето строяха блоков за живеене ,за хората дето правиха пътища и най важните хора селяните дето работеха на полето във краварниците ,във лозята във оранжериите и къде ли не още във сверата на селското и горското стопанство .
  • 23 ААААААААААА

    32 3 Отговор

    До коментар #2 от "Румпелщилцхен":

    КОЕ е ПОЗОР, че няКОЙ не си плаща осигуровки и обича под масата. А после иска когато не може. КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА!
  • 24 изобщо не им съчувствам

    42 3 Отговор
    Къде са им парите от горните хонорари. След като не са осигурявани, би трябвало да са достатъчно предвидливи, и да са си заделяли пари за старини. Живеят като лордове - някои от тях в домове за милиони левове и изобщо по стандарт не могат да се сравнят със средно снатистическия българин. И в един момент искат да вземат още и още. Писна ми от тях. Постоянно къснат по телевизиите и от тях младите не могат да пробият. На всяка манджа мелодия. Особено няколко физиономии - направо са девалвирали.
  • 25 Настрадамус

    30 3 Отговор

    До коментар #9 от "Урко":

    Точно така ,правилно си го написал със десет години трудов стаж и искат да взимат 1000 лева пенсия ,Това тяхното се казва наглост голяма наглост .
  • 26 вну4е

    30 2 Отговор
    Живи да ги ожалиш горките .Да ходят да копат на село , защото баба ми това прави.
  • 27 Четящ

    4 2 Отговор
    Вacил Нaйдeнoв взимa eднa oт нaй-гoлeмитe пeниcи в......????!!!!!??
  • 28 ЗАКОНЪТ ТРЯБВА ЗА ВСИЧКИ ДА ВАЖИ !

    28 1 Отговор
    КОЙ ВЪРХУ КАКЪВТО ДОХОД СЕ Е ОСИГУРЯВАЛ, ТОВА ЩЕ ПОЛУЧАВА ! КАКВО СА СЕ ЗАВАЙКАЛИ СЛЕД , КАТО ВСИЧКИ СА ОЩЕТЯВАЛИ ПЕНСИОННИЯТ ФОНД !
  • 29 Наску диаманда

    13 1 Отговор
    От тях има и бедни и богати, Данчето и тя една фалшива излезна....!
  • 30 Грульо

    5 6 Отговор
    Музикант къща не храни. :D
  • 31 пенсионер

    17 2 Отговор
    а , я кажете ,какви "пенсии" получават от авторски права и т.н. !??
    да не би Васко да пълни пирамидите със спестени пенсийки !??
  • 32 Крум

    22 0 Отговор
    Участвал съм в програми с Йорданка Христова, "Лос Хемелос" и др. Обикновени фолклорни музиканти се разписвахме срещу 15 лв. хонорар и толкова вземахме. Нооо...Йорданчето се разписваше срещу 60, но вземаше от 250 нагоре. А сега плачат, че пенсиите им били ниски. И правеха минимум по две участия дневно.
  • 33 Питам

    24 2 Отговор
    А какви хонорари са вземали защо не пишете? Какви данъци са внасяли защо не пишете? Какъв стандарт на живот имат защо не пишете?
  • 34 Да попитам

    9 2 Отговор
    А тези 700лв ,ще стигнат ли на баба Лили Иванова да ки купи памперси със брюкселска дантела?
  • 35 Айде бе

    2 4 Отговор
    В началото на промените певците застанаха категорично на страната на СДС, помня плакатите и песните им, затова отмъстителните ченгета забатачиха документите за данъците, които са им вземали и унищожиха архивите. Аз съм с друга професия, полу-творческа и помня, че когато не си на трудов договор, ни удържаха 50% и отгоре данъци от съответния творчески съюз. Не вярвам с певците да е било по- милостиво, така че обичаните и изнасяли много концерти, са безобразно ограбени!
  • 36 Не почтенно

    10 0 Отговор
    Като вземат от 5-10 хиляди лв. за едно участие за една вечер това не се брои. При фалита на КТБ се видя че половината имат сетки по над 200 000лв. Кеца има 10 апертамента в идеален център те ще му дават 1200лв. пенсия и т.н. КСО е еднакъв за всички, ако са искали високи пенсии да са си плащали осигоровките имали са тази възможност. Радев се изложи много с тези пенсии за заслуги от това му действие се разкри че още не се е отърсил от комунистическите си възгледи. . Нима няма и други хора, които имат заслуги, законът си е закон, трябва да еднакъв за всички.

    Коментиран от #37

  • 37 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "Не почтенно":

    Тези пенсии за заслуги ми приличат на привилегията през соца "активен борец против фашизма", куцо и сакато се изкара активен борец и с това ще стане същото. Не се ли смени поколението управници които са имали даване вземане със стария режим, скоро няма да се оправим.
  • 38 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "ПЕТКО":

    Участвал съм с много от тези в "програми"за празниците по соц-времето имаха по 2-3 участия на вечер.Според популярноста им хонорара им варираше от30 до 80 лв.на участие.Дали са си плащали данаците в/у тези и други подобни приходи,та сега реват за пенсии
  • 39 дааа

    3 0 Отговор
    Сегашните певачки да не ревнат след 30г. за големи пенсии, и да се сравняват с готвачи и чистачи!

    Коментиран от #42

  • 40 Хасан

    3 0 Отговор
    А Лили Иванова колко взима за военния чин, който и присвоиха.
  • 41 Миле

    5 0 Отговор
    И това им е много. За да искаш пенсия се плаща данък всеки месец. Явно не са го разбрали.
  • 42 Мнение

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "дааа":

    Сегашните певци докато са млади имат пари и не се крият, публикуват снимки от екзотични острови, но и те не си плащат осигуровките, след 30 г ще ревнат че са ги оставили без пенсии. Пенсии за заслуги е най голямата несправедливост, трябва да отпадне веднага, а който прокара този закон не трябва да се занимава с обществени дела.
  • 43 Иван

    3 0 Отговор
    Какво ни интересува какви пенсии взимат??
    Защо не пишете колко години осигуровки имат??Къде живеят с какво са непрекъснато в чужбина!!Засрамете се и не дразните повече хората!!Възмутен съм всеки ден да пишете за Катя и Сашко!!!
  • 44 Иван

    1 0 Отговор
    Какво ни интересува какви пенсии взимат??
    Защо не пишете колко години осигуровки имат??Къде живеят с какво са непрекъснато в чужбина!!Засрамете се и не дразните повече хората!!Възмутен съм всеки ден да пишете за Катя и Сашко!!!
  • 45 Иван

    1 0 Отговор
    Какво ни интересува какви пенсии взимат??
    Защо не пишете колко години осигуровки имат??Къде живеят с какво са непрекъснато в чужбина!!Засрамете се и не дразните повече хората!!Възмутен съм всеки ден да пишете за Катя и Сашко!!!
  • 46 Иван

    1 0 Отговор
    Какво ни интересува какви пенсии взимат??
    Защо не пишете колко години осигуровки имат??Къде живеят с какво са непрекъснато в чужбина!!Засрамете се и не дразните повече хората!!Възмутен съм всеки ден да пишете за Катя и Сашко!!!
  • 47 Георги v.

    2 0 Отговор
    За хонорарите и участията през 80-те грешите. Изискването им беше минимум 3 участия на ден и 120 лв. на участие за изпълнителя и 80 лв. за така наречените помощник-режисьори т. е. 360 и 240 на ден. Говоря за минимум. А относно пенсиите, който каквото е плащал, това ще получава. Държавните награди са съвсем отделна работа.