23 Септември, 2021 18:04 11 694 32

Кой е е измислил шопската салата

  • шопска салата-
  • произход-
  • храна-
  • традиции-
  • традиционни ястие-
  • салата

От България рецептата се разпространява и в кухнята на съседните Сърбия и Северна Македония

Кой е е измислил шопската салата - 1
Снимка: shutterstock

Какво е общото между гръцкото сиртаки и българската шопска салата? Че и двете са плод на оригинални хрумвания: първото е измислено в Холивуд, а второто – в българския "Балкантурист".

Така поне твърдят от германските обществени радио и телевизия ARD. Според медията, гръцкият национален танц сиртаки е бил "изобретен" специално за холивудския актьор Антъни Куин – и по-точно за ролята му във филма "Зорба гъркът". Понеже Куин изобщо не можел да танцува, създателите на филма измислили специално за него този сравнително лесен гръцки танц. Горе-долу по същото време в България бил измислен друг много успешен продукт. В свой репортаж от България ARD разказва историята на шопската салата, пише сайтът Actualno.com.

В бяло, зелено и червено

Шопската салата е лесно за приготвяне, но много вкусно предястие. И противно на разпространеното мнение, шопската салата не е стара балканска, а чисто българска рецепта. Историкът Стефан Дечев, който е голям любител на шопската салата, се е ровил в архивите – и научил следното:

"Мит е, че това е традиционна салата. Но че е българска салата, не е мит. Шопската салата е изобретение на българската държавна туристическа фирма "Балкантурист" и е дело на професионални готвачи", разказва Дечев.

Шопската салата действително е създадена от професионални майстори-готвачи от "Балкантурист" през 1956 г. в ресторант "Черноморец" в тогавашния курорт "Дружба" (днес "Свети Константин и Елена"). Целта била на туристите да бъде предложен един чисто български продукт, директно от "зеленчуковата градина на Европа", както тогава наричали България. Освен това цветовете на продуктите, от които се приготвя предястието – настъргано сирене, домати, краставици и чушки – отговарят на националния трибагреник на страната: бяло, зелено и червено.

Чия е шопската салата?

Първоначално шопската салата се сервира в заведенията на "Балкантурист", откъдето се налага и в домашната кухня. Утвърждава се като национален кулинарен символ през 70-те и 80-те години на XX век.

От България рецептата се разпространява и в кухнята на съседните Сърбия и Северна Македония. Широко е разпространена и в Румъния под името salată bulgărească (българска салата). Поради успеха на шопската салата, в Северна Македония започват да твърдят, че това е традиционна за тях рецепта.

Шопската салата освен на Балканите е популярна в Чехия и Словакия (šopský salát), където присъства в менюто на заведенията, леко видоизменена (без печени чушки, а понякога и без лук), а в Словакия я сервират със захар.

Христо Христозов, който всяка година организира конференция на тема здравословно хранене, е истински фен на шопската салата. Защото е много полезна и типично българска, мислел си той. Но други не били на това мнение:

"Имам малко травматичен опит с шопската салата. Преди десетина години бях в един ресторант в Загреб, който представяше в менюто си шопската салата като хърватско национално ястие. Повиках шефа на заведението, за да му обърна внимание, че това е българска салата – и тогава избухна истински балкански спор", спомня си Христозов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    22 10 Отговор
    Аре поредната глупост това, че тогава са я нарекли шопска салата не значи нашите баби и дядовци, не са я приготвяли откакто се отглеждат домати и чушки у нас .

    Коментиран от #3

  • 2 Орел

    31 3 Отговор
    Не, не! Македонска е! Българската е в комплект с голяма гроздова!
  • 3 Па разбира се

    41 7 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Доста ястия са така! Различните манджи с качамак и пръжки, пълнените чушки, бобът в гърне, ястията с патладжан, чревцата и дреболиите и др. ги е имало по нашите земи много, много отдавна, преди да им сложат някакви имена. Даже турците присвояват някои наши ястия и после си ги приписват. Българският народ е стар колкото света. Племената са ни били по цяла Мала Азия, Памир, Хиндокуш и цяла Източна Европа!

    Коментиран от #11, #29

  • 4 Овчар

    15 3 Отговор
    Аз съм измислил Овчарската салата.
  • 5 Шоп

    10 10 Отговор
    По името се подразбира, че шопите са измислили шопската салата г-бе Трачева.
  • 6 Сиси

    28 2 Отговор
    Макетата пак са се напъвали че е тяхна традиционна...
  • 7 Чалга

    11 2 Отговор
    Радо Шишарката - Шопската салата.mp3
  • 8 Глупости на търкалета

    15 10 Отговор
    Гръцката салата си е баш шопска, само сиренето не е настъргано. Баба ми на село са си правили такава салата преди 9ти. Балкантурист!!!! Глупостиииии
  • 9 Смях в залата

    4 7 Отговор
    Бойко Тиквун я е измислил. В Банкя
  • 10 Анонимен

    30 0 Отговор
    Щом е шопска, значи е българска. Шопите живеят в България, не в Хърватия, Чехия, Словакия и т. н. А пък македонците са най-смешни. Освен за антични, вече се имат и за шопи.
  • 11 Бесен Язовец

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "Па разбира се":

    Тоя па, царевица, фасул, домат, чушка са ги докрали европейците от Южна Америка след откриването на континенра като зеленчуци. ше чакаш Аспарух да е ял шопска салата ше чакаш!

    Коментиран от #14, #31

  • 12 Не се карайте

    7 1 Отговор
    Аз съм Боко тиквата и съм измислил тиквеника
  • 13 Гост

    5 1 Отговор
    Шопската салата е като овчарската, със сирене, но по-малко видове зеленчуци. Просто овчарите едно време, като са нямали сол, са имали сирене в изобилие, по чифлиците.
  • 14 Оди пииии хапчетата

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Кини дипломата за средно, ако имаш, после се научи да пишеш, а най-подир, час за преглед при психиатър! Остра нужда имаш!

    Коментиран от #17, #18

  • 15 набухвател

    13 1 Отговор
    Е толкова ли е сложно да нарежеш лук,краставица,домат и чушка и да ги поръсиш със сирене?!Това българите си го правят от край време,а в Балкантурист просто са я нарекли шопска.Какви майстор готвачи,какви микробиолози,какви изобретения,какви пет лева?
  • 16 Въпрос

    3 3 Отговор
    А гръцката салата от къде идва? Сигурно от шопите?
  • 17 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Оди пииии хапчетата":

    Не съм на негова страна, но е прав. Изброените зеленчуци са навлезли в кухнята ни от други народи. Дори доматите.

    Коментиран от #19

  • 18 Бесен Язовец

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Оди пииии хапчетата":

    А прясна смета искаш ли на зурлата проста?
  • 19 Бесен Язовец

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    А ти по често да се съгласяваш и може да стане човек от теб накрая!

    Коментиран от #20, #24

  • 20 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Много хора ползват име Гост тук. Самият аз съм попадал в доста спорове със съименници.
  • 21 Суетната

    3 1 Отговор
    Номер едно салата, не ме интересува кой я е измислил...!
  • 22 пациент

    17 0 Отговор
    "директно от "зеленчуковата градина на Европа", както тогава наричали България"

    наричаха я, защото беше!
    сега е територия, която нагъва внесени от м... си пластмасови зеленчуци и плодове! но пък разполага с неограничени количества банани и демокрация! и може да попържа княза!
  • 23 Jacques Yves Moineau

    8 0 Отговор
    И аз имам травматичен опит със шопската салата- боли ме глава на другата сутрин.
  • 24 Берсерк

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    кажи къде си и не само зурлата щи намажа
  • 25 waterwet

    5 0 Отговор
    Бъдете благодарни, че поне сме имали държавна политика (някаква).
    Ако и фетата бяха патентовали, сега нямаше да се казва "гръцко сирене".
  • 26 ЦК на ГЕРБ

    4 3 Отговор
    Измислена е от другаря Бойко Методиев Борисов -Тиквата🎃

    Коментиран от #27

  • 27 Бай Стою касапина

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "ЦК на ГЕРБ":

    Пич, шопската салата със сигурност не е измислена от ББ. Той е измислил ГЕРБ. Доказано е. Но какво ни топлят тия измислици?Затова си налей една гроздова и си направи една шопска. И консумирай с удоволствие.
  • 28 Това е като спора

    2 0 Отговор
    За пържените картофи между Белгия , Франция...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Вируслав

    1 0 Отговор
    Естествено, че Радо Шишарката - изпята документирано! 🤣🤣🤣😂😂😂
  • 31 Кой е споменал домат

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Царевица, ти четеш ли!? Писах чревца, не царевица. Фасул по нашите земи е имало 3 век преди Христа. Прочети книгата на Николай Овчаров за разкапките край Провадия и Татул. Неграмотник. И се научи да пишеш!

    Коментиран от #32

  • 32 Иманяра Джоунс

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Кой е споменал домат":

    Не фасул, ми и хладилник за чревцата е намерил Овчаров, пълен с традиционна прабългарска кока кола. Намерил ги е точно до първия компютър в света- българския. И да си знаеш - качамак се прави от царевично брашно. А чушки и домати в България се отглеждат промишлено от 30г.- средата на 20-век. Още има живи хора, които помнят първите домати по пазарите.