Last news in Fakti

30 Септември, 2021 16:28 4 260 9

23 животни и растения бяха обявени за изчезнали в САЩ

  • застрашени видове-
  • растения-
  • животни-
  • сащ-
  • изчезнали-
  • изчезнали видове

През 60-те години всички те са включени в американския списък на застрашените растения и животни

23 животни и растения бяха обявени за изчезнали в САЩ - 1
Снимка: shutterstock

Властите в САЩ обявиха за изчезнали на територията на страната 23 животински и растителни вида.

Американската служба за риба и диви животни е предложила 22 животни и едно растение от 19 щата да бъдат отстранени от списъка на застрашените видове в страната, тъй като вече са изчезнали. Те се присъединяват към списъка с 650 американски вида, които са изчезнали или са били унищожени.

Подобна стъпка се предприема рядко, тъй като природозащитниците таят надежди да открият определени животни или растения. Намирането на екземпляри от обявените за изчезнали се оказало невъзможно в последните десетилетия. Според учените основна вина за това имат човешката дейност и климатичните промени.

Белоклюният кълвач е най-известният вид, който американската Служба за риба и дива природа обявява за изчезнал. От десетилетия няма данни птицата да е забелязвана в САЩ. Имало е няколко непотвърдени съобщения, които са довели до издирването му в блатата в Арканзас, Луизиана, Мисисипи и Флорида, но неуспешно.

Обявена за изчезнала е и вид сладководна мида, обитавала югоизточните райони в САЩ. Тя е забелязвана в природата само няколко пъти, но не достатъчно, за да могат учените да ѝ дадат име.

Повечето от обявените за изчезнали видове са от американския щат Хавай - осем горски птици и едно цвете.

Сред останалите изгубени видове са 2 вида дребни пойни птици от разред Врабчови (Vermivora bachmanii, Zosterops conspicillatus), вид плодояден прилеп, два вида риби и 8 вида сладководни миди.

През 60-те години, когато всичките 23 вида са включени в американския списък на застрашените растения и животни, се смята, че все пак има минимален шанс да бъдат забелязани отново.

„Законът за застрашените видове предотврати изчезването на 99% от растенията и животните, поставени в него, но за съжаление тези видове бяха изчезнали или почти изчезнали, когато бяха включени в списъка“, обяснява Тиера Къри, учен в Центъра за биологично разнообразие.

„Трагедията ще се увеличи ако не направим нещо по въпроса и не позволим това да се случи отново. Трябва да финансираме изцяло усилията за опазване и възстановяване на видовете, които намаляват стремглаво. Забавянето от наша страна е равно на смърт за уязвимите диви животни", допълва тя.

От обявяването на даден вид за изчезнал до официалната промяна на статута му преминават три месеца.

Около 902 вида по целия свят са обявени за изчезнали. Смята се, че реалният им брой е много по-голям, тъй като някои от тях никога не са официално идентифицирани.

Учените все пак не изключват възможността един или повече от тези видове някога да се появят отново.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужасонн

    5 0 Отговор
    Стана глобален проблем замърсяването и изването на видове, след като цената на тока стигна нива невиждани и всичко може да се срине!!!! Жалки стее, зелената енергия е скъпа и неефективна!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Jacques Yves Moineau

    2 5 Отговор
    Няма животно, няма проблем.
  • 4 Хаджи Генчо

    2 1 Отговор
    А нови видове появяват ли се? Ами то всички бозайници произхождат от няколко вида теридонти.
  • 5 Тъпата прахосмукачка

    6 0 Отговор
    Кълвачът е едно много красиво и полезно животно.....!
  • 6 Псевдоним

    1 0 Отговор
    Това на снимката не е бледоклюн кълвач, а е сходният вид качулат кълвач.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 За огромно

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Важен е долара":

    съжаление на всички нас...
  • 9 мамун

    1 0 Отговор
    я съберете две шепи пръст и ги направете отново
    май е доста трудничко нали
    и само ТОЙ може какъв интелект
    когато не можеш нещо пази направеното поне
    че всичко е така съвършенно и крехко