5 84835

Рецепта на деня: Турска лютеница

  • лютеница-
  • зимнина

Това е една от най-вкусните лютеници, които си струва да приготвите

Рецепта на деня: Турска лютеница - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 3 кг. домати
  • 1 кг червени чушки
  • 250 гр. зелени чушки
  • 2 глави чесън
  • Магданоз
  • 1 с.л. сол
  • 200 мл. зехтин
  • Оцет на вкус

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера изсипете зехтин и оцет и сложете на котлона да се нагрява.

Доматите се измиват, почистват от люспите, режат на големи парчета и след това се слагат в блендер. Доматената смес се излива в тенджерата и се разбърква много добре. Оставя се да се задуши за около 40 – 45 минути и през това време се обработват чушките. Те също се смилат.

Чесънът се пресова, магданозът се реже на ситно. Чушките се изсипват към доматите, добавят се чесъна и магданоза и продължаваме да задушаваме. Варите толкова време, колкото желаете да ви е гъста лютеницата. Накрая се добавя и солта. Ако смятате, че една лъжица не е достатъчна, поръсете още, според вкусовите си предпочитания.

Предварително се стерилизират бурканите и капачките. Разлива се готовата лютеница, затварят се добре и се оставят обърнати с капачките надолу. Съхраняват се на тъмно и хладно място, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Динку

    6 12 Отговор
    Туци кенеф бухаааа

    Коментиран от #11

  • 2 Разбра ли ма

    30 16 Отговор
    Турска лютеница няма. Лютеницата е българска, както и киселото мляко, суджука и много други неща.
    Виж бозата и баклавата са си турски.

    Коментиран от #14

  • 3 ДПС ТРЯБВА ДА СЕ ИЗКОРЕНИ

    9 13 Отговор
    Джагал ЛУТЕНИЦА МАНГАСАРИЯН ДЕПЕСАРИЯН
  • 4 един от многото

    15 13 Отговор
    И защо трябва да ям турска лютеница , след като има български рецепти в пъти по хубави. Малко ни е където по телевизията ни заливате с турски сериали , утре ще кажете и свинско да не ядем!

  • 5 стария моряк

    8 6 Отговор
    Венелинчето и се яде явно нещо турско , нещо от другата и тема по която непрекъснато пише!

    Коментиран от #13

  • 6 Няма нужда

    11 4 Отговор
    Лирата падна, в Одрин я продават евтино!
  • 7 хах

    6 1 Отговор
    Запретвам ръкави и отивам да си купя едно бурканче от магазина.
  • 8 Дарт Вейдър, кой знае и турски,нищодруго

    9 5 Отговор
    А защо турска, турски,, салам,, турски съсет, турски сапунки, сега пък турска лютеница, калорична, дайте нещо по,,русо,,... ами кво, торта, сахара,.... не се сещам в момента друго...!
  • 9 Яли сме я

    7 5 Отговор
    пет века
  • 10 mi6osp

    8 4 Отговор
    Всяка лютеница е или турска, или македонска, защото евтините суровини са само вносни.
  • 11 много поздрави от чешкия скулптор

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Динку":

    БУХАХАХА
  • 12 Българин

    10 10 Отговор
    Приготвяме си всяка година от турската лютеница големи колечаства, наистина е много вкусна. Опитайте
  • 13 венелинчето

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "стария моряк":

    Яде ми се, но от жена ти все не ми идва реда. А докато беше на море все червени фенери висяха на прозорците ти

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.


  • 15 Механик

    12 3 Отговор
    Турска телевизия, турски сериали, турски песни, учебни часове на турски....
    И после ни обвиняват, че сме били русофили?!?!?!
  • 16 Механик

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Еди":

    Всички храни, които си изброил си имат аналози по цял свят. Все едно да ми кажеш, че водата е измислена някъде на определено място.
    Хората са консумирали месо и мляко от как свят светува. Сушили са местото, смилали са го, пекли са го, консервирали са го и пр. С млякото е същото.
  • 17 Все

    5 2 Отговор
    бъркоч .
  • 18 стария моряк

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "венелинчето":

    Ами няма лошо , една градинка колкото повече се полива , по хубава става , а и пара се вади! Ние моряците сме широко скроени хора , какво става по времето когато сме на работа не ни интересува.

    Коментиран от #20

  • 19 Търбушона

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Еди":

    Верно ли? Я дай исторически факти за твърдението си, защото в противен случай само блябосваш празни приказки.
  • 20 венелинчето

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "стария моряк":

    те градинката като я поливат много и цветята не се знае от кой маркуч са, в Максуда маркучи Бол

    Коментиран от #33

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кузо

    6 4 Отговор
    Помаците където пишат тука да го лигавата .Казах вашата маааама д..а
  • 23 Кузо

    6 8 Отговор
    Авторке ти подлога ли си или помакиня скапанааа?
  • 24 Кубрат

    6 7 Отговор
    Кенефа туци трябва да бъде закрит.Примитивно съществуване.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Вижте, филмчето

    1 1 Отговор
    Кои са приготвяли месото, след като са разбрали, че има,, бурии с огън,, и как са, изглеждали, нещо като нас,, диви,,..... ако се мислим, че сме еволюирали,горчиво се лъжем.....!
  • 28 Бесен

    6 5 Отговор
    НЯМА дървено желязо ! Лютеницата е една , и тя е Българска. Това си е турски доматен паприкаш или каквото и да е , но не лютеница.
  • 29 Бухаааа

    1 2 Отговор
    Турция е..... ви Столетов в гората
  • 30 Ха ха ха

    1 4 Отговор
    Туци е..ви Караджата в гората е.. е...Млък
  • 31 Гого

    0 0 Отговор
    Ма са слага и малко нокът от Последния Софиянец,като подправка,както и ушна кал от Град Козлодуй...въобще "БАВНИТЕ" придават неповторим вкус и пикантерия на всичко около себе си...
  • 32 Ха ха ха ха ха ха

    6 3 Отговор
    А обрязани ли са зеленчуците или леко рязанки отпред само ?
  • 33 стария моряк

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "венелинчето":

    Първо , какво те кара да мислиш , че съм от Варна. Второ , за да знаеш , че има много маркучи в Максуда , значи си ги яла! И трето по добре е който и да е българин да отгледа едно дете , било и чуждо от колкото , куче , собствено!
  • 34 Май доста са изрязани

    4 1 Отговор
    Щом някой предпочита тяхната, кухня и се мисли от техната черга, искал там да се роди, малей, да пази бог, още по зле...!
  • 35 Всевишен

    0 1 Отговор
    Бог ги създаде туци ги изрязва.Бухаааааа.Колко кух трябва да си да изрязваш човека.