Искаме да хапваме сладките домашни ябълки цяла зима, а не такива, които са претъпкани с пестициди. Как обаче е възможно да се случи това, ще разберете в по-долните редове. Ще разкрием пред вас някои тънкости и хитрини, благодарение на които ябълките ще запазят вкуса си и ще са също толкова свежи, както когато ги откъснем от дървото, пише actualno.com.
Ако искате да имате под ръка домашни ябълки за студените дни, от които да си набавяте редица полезни вещества, направете следното:
Винаги дръжте ябълките на хладно и тъмно място: Това е едно от най-основните неща, които трябва да подготвим, ако сме решили да съхраняваме тези вкусни плодове. Най-добре би било, ако ги държите в килер с прозорец, който сравнително често да отваряте, така че помещението да се проветрява. Дори да няма прозорец в помещението, нашият съвет е да поставите няколко съда с вода.
Съхранявайте ябълките в дървени касетки или пластмасови контейнери с гнезда: Ако планувате да ги съхранявате в касетки, препоръчително е да покриете дъното им с картон, така че плодовете да нямат контакт с повърхността, върху която сте подредили касетките. В случай, че щайгата е на етажи, разделяйте етажите с картон.
Съхранявайте единствено плодове, които са с дръжки: Когато съхранявате ябълки, огледайте всяка една от тях, преди да я поставите в касетката. Плодовете задължително трябва да са с дръжки, ако искате да останат свежи за няколко месеца.
Всяка седмица правете проверка на плодовете: Това е следващото нещо, за което е редно да помислим, когато съхраняваме ябълки. Всяка седмица е нужно да ги проверяваме. Ако забележим, че някоя от тях е загнила, редно е да я отстраним. В противен случай би заразила останалите.
Покрийте касетките с фолио: Още един трик, който ще запази свежестта на полезния плод. Покрийте касетките с фолио и направете няколко дупчици по повърхността му. По този начин се възпрепятства разпространението на етилен.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Дайте съвет
Коментиран от #19
18:04 14.10.2021
2 Ябълки
Коментиран от #9
18:10 14.10.2021
3 Злобар
18:12 14.10.2021
4 Виталия
18:13 14.10.2021
5 гост
18:21 14.10.2021
6 ТтттттттТ
Коментиран от #7, #14
18:36 14.10.2021
7 Виталия
До коментар #6 от "ТтттттттТ":
Не съм баба, ама живея на село и ми е екстраа!!! Ябълка нямам отдавна отрязаха дървото, че бяха някакъв нехубав сорт. Имам дива круша. Много я харесвам и 2019 компот си правих. Още имам от него, що само аз ям и то не много често.18:52 14.10.2021
8 Грульо
18:54 14.10.2021
9 Дворчето
До коментар #2 от "Ябълки":
Не си познал! Не отричам за хората на село, но и в градовете има къщи с дворове( малки или по–големи), където хората имат по някое дръвче. За първия рожден ден на детето посадихме вишна и ябълка. Имаме и джанка, както и няколко лози. Детето вече е тийнейджър, дърветата и лозите дават плод всяка година и всичко това на 200кв. м. двор.Даже и зеленчуци си отглеждаме, няколко реда ягоди, 10 стръка малини, въобе– селска идилия в градска среда. Е, не всички са късметлии с дворче, но пък и ние се стараем.Коментиран от #11, #21
19:31 14.10.2021
10 най-добре
19:45 14.10.2021
11 Да в, малки градове
До коментар #9 от "Дворчето":
Приличащи на села, има дворчета,.. в моя любим град няма такова, нещо... тийнеджърите са, на мода...много са,,, харесвани,, от,, баби,,....!20:49 14.10.2021
12 Конник
00:29 15.10.2021
13 датчанина
09:50 15.10.2021
14 Гената
До коментар #6 от "ТтттттттТ":
А още по-добре накъсайте папрат от гората, вместо сламата !12:57 15.10.2021
15 ГРАНИЧАР
Коментиран от #17
14:04 15.10.2021
16 фен
14:20 15.10.2021
17 Лъжеш
До коментар #15 от "ГРАНИЧАР":
Ракия от ябълки без захар ще е максимум 36° алкохол -шльокавица.Мътна.14:59 15.10.2021
18 исктра
15:03 15.10.2021
19 Васил
До коментар #1 от "Дайте съвет":
Вестника диша и същевременно предпазва допира на ябълките по между им. Започне ли гнилостен процес ако не са отделени веднага гъбичките се прехвърлят на съседните плодове. Ако ябълката е увита във вестник гниенето се ограничава само за този плод. Колкото до съвет имам. Белете ябълките внимателно. Падне ли ябълка на земята, трябва да се яде в близките дни защото има набитост. Късайте въртейки плода така, че дръжката да остане на него. Сваляйте от дървото и гнилите плодове, защото така ще избегнете повторно заразяване до година. Касетките в които ще ги съхранявате не трябва имат загнило и мухлясало по тях. Периодически проверявайте за загнили плодове в щайгите и ги отстранявайте и изхвърляйте от помещението.15:21 15.10.2021
20 Кочо
16:46 15.10.2021
21 Тодор С
До коментар #9 от "Дворчето":
И аз имам около 200 квадрата двор в Лозенец , до японския хотел /днес Маринела/. Просто, като си върнах отчуждената земя се разбрах със строителя, който веднага се лепна за мен, че няма да давам земята, а само право на строеж и всичките сервитути си остават мои. С архитекта така направихме проекта, че никой от никъде да няма изход към двора и така се отървах от бъдещи претенции. Не разреших и подземни гаражи, защото двора ми щеше да е или покрит с бетон или с 20 см пръст над бетона. Гаражите станаха наземни, а апартаментите над тях от 1-ви етаж до 7-ми. И сега живея в центъра на София, но като на село. Имам праскова, ябълка, 12 лози още много екстри. Живея в апартамент от който със стълба се слиза на двора, който е ограден с 2 метров, двустранно измазан зид с керемиди отгоре. Има и голяма двойна врата с вход и колей за кола. Вярно, в договорките взех само 1/3 та от застроената площ. Изгубих една малка гарсониера заради претенциите си, но по цял ден съм на вън през лятото. Имам малко езеро до алпинеум със златни рибки, които зимата прибирам в аквариум, голям битов навес с дълга маса, огромна асма и дори поляна 5х6 м с трева, която кося. Жената сади цветя и дори си простира чаршафите да съхнат на слънце. На времето когато ме очуждиха заради японския хотел като загрозяващ, ме обезщетиха с 1 тристаен в района с 3 години заточение в Люлин докато го построят. Веднага след промените им върнах всичко, получено като обезщетение и си взех обратно земята. Познайте ко17:20 15.10.2021
22 Селянин
20:51 16.10.2021