Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 17:32 21 325 22

Така ябълките ще останат свежи цяла зима

  • ябълки-
  • плодове-
  • съхранение-
  • свежест

Съвети за правилно съхраняване на плодовете, за да се запазят по-дълго

Така ябълките ще останат свежи цяла зима - 1
Снимка: Shutterstock

Искаме да хапваме сладките домашни ябълки цяла зима, а не такива, които са претъпкани с пестициди. Как обаче е възможно да се случи това, ще разберете в по-долните редове. Ще разкрием пред вас някои тънкости и хитрини, благодарение на които ябълките ще запазят вкуса си и ще са също толкова свежи, както когато ги откъснем от дървото, пише actualno.com.

Ако искате да имате под ръка домашни ябълки за студените дни, от които да си набавяте редица полезни вещества, направете следното:

Винаги дръжте ябълките на хладно и тъмно място: Това е едно от най-основните неща, които трябва да подготвим, ако сме решили да съхраняваме тези вкусни плодове. Най-добре би било, ако ги държите в килер с прозорец, който сравнително често да отваряте, така че помещението да се проветрява. Дори да няма прозорец в помещението, нашият съвет е да поставите няколко съда с вода.

Съхранявайте ябълките в дървени касетки или пластмасови контейнери с гнезда: Ако планувате да ги съхранявате в касетки, препоръчително е да покриете дъното им с картон, така че плодовете да нямат контакт с повърхността, върху която сте подредили касетките. В случай, че щайгата е на етажи, разделяйте етажите с картон.

Съхранявайте единствено плодове, които са с дръжки: Когато съхранявате ябълки, огледайте всяка една от тях, преди да я поставите в касетката. Плодовете задължително трябва да са с дръжки, ако искате да останат свежи за няколко месеца.

Всяка седмица правете проверка на плодовете: Това е следващото нещо, за което е редно да помислим, когато съхраняваме ябълки. Всяка седмица е нужно да ги проверяваме. Ако забележим, че някоя от тях е загнила, редно е да я отстраним. В противен случай би заразила останалите.

Покрийте касетките с фолио: Още един трик, който ще запази свежестта на полезния плод. Покрийте касетките с фолио и направете няколко дупчици по повърхността му. По този начин се възпрепятства разпространението на етилен.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дайте съвет

    11 1 Отговор
    Някои градинари съветват да загъваме всяка ябълка поотделно във вестник, но ми се струва нецелесъобразно– в смисъл, за да ги проверявам, всеки път трябва да ги развивам и увивам. Моля, споделете други идеи, защото имам дърво ( половината остана необрано, тъй като времето ни "изненада", но гледам и други хора не са прибрали реколтата).

    Коментиран от #19

  • 2 Ябълки

    18 1 Отговор
    Имат трудолюбивите хора, на село и те знаят, как да ги съхраняват..!

    Коментиран от #9

  • 3 Злобар

    13 3 Отговор
    Най доброто съхранение на ябълките е в стомаха .Така че хапвайте си сладко вместо да ги карате да съхнат и гният от мъка че не ги ядете.
  • 4 Виталия

    6 4 Отговор
    Ааа избегвам ябълки. Снегурочка яла и заспалала после. "Не питай старило, а питай патило!"
  • 5 гост

    16 2 Отговор
    Една ябълка на ден , гони доктора от мен - българска поговорка .
  • 6 ТтттттттТ

    35 1 Отговор
    Ябълките се съхраняват най-добре във слама--векове наред предците ни така са правили...какво фолио-какви 5 лева...Ама нали все трябва да сме "кулл" и модерни...Нарочно ни обработват да забравим миналото си,традициите си,народните мъдрости и опит-та да сме по-лесно маниполирани и управлявани.Аз ябълка от магазин не купувам.Септември влизам в някое село и си купувам от някоя баба-хем истински ябълки-хем и на бабата някой лев в помощ....

    Коментиран от #7, #14

  • 7 Виталия

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "ТтттттттТ":

    Не съм баба, ама живея на село и ми е екстраа!!! Ябълка нямам отдавна отрязаха дървото, че бяха някакъв нехубав сорт. Имам дива круша. Много я харесвам и 2019 компот си правих. Още имам от него, що само аз ям и то не много често.
  • 8 Грульо

    3 2 Отговор
    Ама какво фолио, алуминиево ли? :D
  • 9 Дворчето

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ябълки":

    Не си познал! Не отричам за хората на село, но и в градовете има къщи с дворове( малки или по–големи), където хората имат по някое дръвче. За първия рожден ден на детето посадихме вишна и ябълка. Имаме и джанка, както и няколко лози. Детето вече е тийнейджър, дърветата и лозите дават плод всяка година и всичко това на 200кв. м. двор.Даже и зеленчуци си отглеждаме, няколко реда ягоди, 10 стръка малини, въобе– селска идилия в градска среда. Е, не всички са късметлии с дворче, но пък и ние се стараем.

    Коментиран от #11, #21

  • 10 най-добре

    6 0 Отговор
    Всяка ябълка да се завива поотделно в амбалажна хартия.
  • 11 Да в, малки градове

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Дворчето":

    Приличащи на села, има дворчета,.. в моя любим град няма такова, нещо... тийнеджърите са, на мода...много са,,, харесвани,, от,, баби,,....!
  • 12 Конник

    6 0 Отговор
    Съвети от манекенка. Ха ха ха. Фолио, кофи с вода. Откъде измисли тези глупости Събинче? Първо не всички ябълки издържат дълго! Редат се на един ред на дървени стелажи, без картони и вестници и най добре в мазе.
  • 13 датчанина

    2 2 Отговор
    Слагате си ги на главите и викате някой да стреля с лък
  • 14 Гената

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТтттттттТ":

    А още по-добре накъсайте папрат от гората, вместо сламата !
  • 15 ГРАНИЧАР

    6 3 Отговор
    В двора отглеждам ябълки и от сортове , който сам съм си ги присаждал и съм ги подбрал да бера от август до като започне да мръзне. Тези , които са за ранна употреба са първи едните в мазето на рафта една по една без да се допират късните в трап в слама зарити навън за пролетта и до нова реколта си имам ябълки. През м. юни ги разтоварвам за да бъдат по - едри. Пръскам само с треви и билки и домашен сапун.Каквото не ми харесва и преценя , че ще ми е много го превръщам в домашна ракия без да слагам нито грам захар и става елексир и лекарство за ковид- 19 и особено в студените вечери греяна ракия с мед и с резенче ябълка на ръба на глинената чаша.

    Коментиран от #17

  • 16 фен

    2 0 Отговор
    Имам,едно дърво,брах,внимателно,но пак има,без дръжки.Ами ако са 5,10ябълки.А ако са декари,трябват работници,да им плащаш.Мерси,бера,ям,съхранявам.Каквото стане,стане.Или едначаст,компот,сладко,ябълков оцет.
  • 17 Лъжеш

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАНИЧАР":

    Ракия от ябълки без захар ще е максимум 36° алкохол -шльокавица.Мътна.
  • 18 исктра

    1 2 Отговор
    Вземете черен полсетсленов чувал служете в средата бутилка от бира пълна с вода отворена и около нея подредете здрави яабълки малко под гърлото на шишето и ги приберете на хладно място като отвреме на време отстраняваите повредените така ще имате до пролета свежи
  • 19 Васил

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дайте съвет":

    Вестника диша и същевременно предпазва допира на ябълките по между им. Започне ли гнилостен процес ако не са отделени веднага гъбичките се прехвърлят на съседните плодове. Ако ябълката е увита във вестник гниенето се ограничава само за този плод. Колкото до съвет имам. Белете ябълките внимателно. Падне ли ябълка на земята, трябва да се яде в близките дни защото има набитост. Късайте въртейки плода така, че дръжката да остане на него. Сваляйте от дървото и гнилите плодове, защото така ще избегнете повторно заразяване до година. Касетките в които ще ги съхранявате не трябва имат загнило и мухлясало по тях. Периодически проверявайте за загнили плодове в щайгите и ги отстранявайте и изхвърляйте от помещението.
  • 20 Кочо

    1 1 Отговор
    Изберете подходящия сорт, останалото са подробности! Има едни зеленикави, с дебели кори, стават като гланцирани, щом престоят известно време, които изкарват без специални съхранения до февруари, когато винаги свършват! А едни червенички, както ги наредих и след 2 седмици - каша!
  • 21 Тодор С

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дворчето":

    И аз имам около 200 квадрата двор в Лозенец , до японския хотел /днес Маринела/. Просто, като си върнах отчуждената земя се разбрах със строителя, който веднага се лепна за мен, че няма да давам земята, а само право на строеж и всичките сервитути си остават мои. С архитекта така направихме проекта, че никой от никъде да няма изход към двора и така се отървах от бъдещи претенции. Не разреших и подземни гаражи, защото двора ми щеше да е или покрит с бетон или с 20 см пръст над бетона. Гаражите станаха наземни, а апартаментите над тях от 1-ви етаж до 7-ми. И сега живея в центъра на София, но като на село. Имам праскова, ябълка, 12 лози още много екстри. Живея в апартамент от който със стълба се слиза на двора, който е ограден с 2 метров, двустранно измазан зид с керемиди отгоре. Има и голяма двойна врата с вход и колей за кола. Вярно, в договорките взех само 1/3 та от застроената площ. Изгубих една малка гарсониера заради претенциите си, но по цял ден съм на вън през лятото. Имам малко езеро до алпинеум със златни рибки, които зимата прибирам в аквариум, голям битов навес с дълга маса, огромна асма и дори поляна 5х6 м с трева, която кося. Жената сади цветя и дори си простира чаршафите да съхнат на слънце. На времето когато ме очуждиха заради японския хотел като загрозяващ, ме обезщетиха с 1 тристаен в района с 3 години заточение в Люлин докато го построят. Веднага след промените им върнах всичко, получено като обезщетение и си взех обратно земята. Познайте ко
  • 22 Селянин

    2 0 Отговор
    Ябълки най добре се съхраняват в дебели правоъгални найлонови пликове (плика се пробива отгоре на няколко места с игла) може и да се увият по отделно с вестник и се редят една до друга по дължина с дръжките нагоре завързва се плика и се слагат легнали в щайга с картон или слама отдолу и се реди ябълки картон или слама.Покриват се със старо одеало и един два пъти в месеца се проверяват да няма развалени ако не са увити по отделно.А за гроздето :всяка чепка се слага в хартиени пликове с чепката нагоре връзва се плика около чепката и накрая се слага памук напоен с вода плика се продупчва на няколко места и се реди на рафт веднъж в седмицата със спринцовка мокриш памука с вода покрива се с вестник.За съхранение слагайте само здрави плодове!!!