21 Март, 2013 15:00 12 634 12

Починалата от левкемия Габи е била дискриминирана

  • починалата-
  • левкемия-
  • габи-
  • дискриминирана

Център „Фонд за лечение на деца” е дискриминирал починалата от левкемия Габриела Йорданова. Това постанови 5-членен съствав на Комисията за защита от дискриминация, потвърдиха пред Факти.бг от комисията.

Дискриминацията е пряка, по признак лично положение, обясни за Дарик адвокат Андрей Желязков, юрист-консулт на Нетуоркс,  който заведе делото срещу фонда. КЗД е установила също, че Министерството на здравеопазването е нарушило членовете 10 и 11 от Закона за защита от дискриминация, чрез неизпълнение на задължението си да предприеме всички необходими мерки за постигане на целите на антидискриминационния закон по отношение на хората с онкохематологични заболявания. КЗД препоръчва на Министерство на здравеопазването да предприеме мерки, чрез които да бъдат изпълнени целите на приетата от Министерски съвет  Национална програма за развитието на трансплантации на стволови клетки, която програма трябвало да бъде реализирана от 2007 до 2013 година, което не е направено до момента.

Според КЗД Габи, която почина на петгодишна възраст в Италия, е била третирана неравностойно в сравнение с други две деца със същата диагноза. За тях фондът е отпуснал пари за лечение в чужбина, а на Габи пари бяха отказани. Според вещите лица е било необходимо да се направят допълнителни изследвания със специална техника, която да установи дали има подходящ донор за децата в България. И на трите деца не са направени такива изследвания, като лечение в чужбина е отказано само на Габриела Йорданова. Това решение на КЗД дава възможност на родителите да заведат граждански иск срещу Център „Фонд за лечение на деца” и Здравното министерство, за неимуществени вреди, обясни адвокат Желязков.

Решението на КЗД излиза година и половина след подаването на сигнала, допълни Желязков. По думите му е имало множество процедурни причини за забавянето. То може да бъде обжалвано на две по-горни инстанции в 14-дневен срок.

„Вчера разговарях с бащата на Габи, Петър. Той беше изпаднал в депресия, защото вече година и половина чакаме това решение. Беше удовлетворен и считам, че след влизането в сила на решението на КЗД ще си търси правата по граждански път срещу фонда” каза още Желязков. Той сподели още, че семейството все още живее в Италия, като само майката има работа, живеят тежко, но нямат никакво желание да се връщат в България.

Петгодишната Габриела Йорданова почина през октомври, миналата година. Детето почина в Италия, където му беше направена операция по присаждане на костен мозък. В продължение на около година Габи се възстановяваше успешно, но организмът й не издържа на коварното заболяване.Според близките на Габи, причина за фаталния изход е закъснялата операция, поради отказа на бившия Фонд за лечение на деца в чужбина да отпусне средства. Габи е погребана в Италия в присъствието на своите близки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Димитров

    1 1 Отговор
    Гадна,мизерна Държавица на малки мизерни хорица...Това е България!!!Дори децата си не можем да опазим...
  • 2 7777

    1 1 Отговор
    Вси4ки закони в България са така направени,4е народа да страда.С една дума законите са срещу народа,а не в полза на народа..
  • 3 Петър Петров

    1 4 Отговор
    Калина Петрова, обяснете КАКВИ са причините за отказа на Фонда!
    В кой стадий на заболяването изобщо е потърсена помощ?
  • 4 vyordanov

    1 12 Отговор
    ше ви е** държавата не ва е срам , и се гордеете че сте българи че жиете България

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "vyordanov":

    Заради някакви мизерници от някакъв фонд ли да спра да се гордея, че съм Българин, бе ? Багажа събирай и се умитай!
  • 6 vyordanov

    0 0 Отговор
    лично ти помагал ли си на това момиченце аз какивто и дасъм по народност , 5 смс са пратил а ти ??? поне 1 изпратили ..
  • 7 FRIDAM

    4 1 Отговор
    Нема такава даржава
  • 8 1988

    1 0 Отговор
    На какво прилича тази работа бе хора. До там ли сме я докарали да няма пари за Българските деца? Лекаря вместо да помага за което е положил клетва, той те гледа в ръцете. Това не е здравеопазване това е една индустрия не ги е срам
  • 9 wulkan

    1 0 Отговор
    Това е заради някой чиновник просто. Сменяме си партиите, но чиновниците остават. Бедата на България е средния изпълнителски апарат. И другият път пак ще е така, ако не го издирят да отговаря персонално.
  • 10 веселин

    0 0 Отговор
    м... и мръсна държавица,искам да я залича от картата на света,да претопя тази нация която не иска да се превъзпита и да стане цивилизована,дори само заради едно дете си заслужава,ако е вашето.........помислете само за миг каква мъка е да заровиш лънчицето си......
  • 11 Калоян

    1 0 Отговор
    Всеки ден намирам поне няколко причини да напусна страната, истината е че ме е страх. Страх от нейзвестното. Тук емигрант съм всеки ден - там не знам. Горките хора, страдам с тях...проклети да сте всички мързеливи държавни административни б...ци!
  • 12 10/11

    0 0 Отговор
    А вие трудолюбивите какво сте направили, за да е по-добро положението в България ? Вие искате всичко на готово.

    Веселинчо ти си изменник и твоите приказки и пожелания след време ще се върнат да те ухапят по гъза.