Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 15:47 7 901 7

Никога не перете в пералнята тези дрехи

  • пералня-
  • перална машина-
  • пране-
  • коприна-
  • кашмир-
  • плетива-
  • дрехи

Дрехи от кашмир, коприна и други особени материи в никакъв случай не трябва да се пускат в пералнята

Никога не перете в пералнята тези дрехи - 1
Снимка: Shutterstock

Без значение дали става въпрос за любимата ви копринена блуза или най-мекия ви пуловер, всеки си има определени дрехи, без които просто не може да живее. За да ви помогнем да запазите най -доброто от гардероба си, ще споделим кои дрехи да не слагате в пералнята.

Кашмир и вълна

Прането на плетивата в пералнята може да бъде рисковано - закачането и свиването са много често срещани ефекти, когато тези материи се перат в машина, пише actualno.com. Експертите препоръчват да перете тези дрехи на ръка, за да избегнете разкъсвания и деформиране. За да ги изперете, напълнете мивката, ваната или леген с вода и добавете нежно почистващо средство. Потопете дрехата, завъртете я в на ръка в съда и я оставете да се накисне около 30 мин. После отцедете и изплакнете, докато водата стане бистра. Избягвайте да извивате, тъй като това може да съсипе дрехата. Поставете я на плоскост, за да изсъхне.

Коприна

Що се отнася до любимите ви копринени дрехи, има голям шанс етикетите за грижи да казват „само химическо чистене“. Възможно е обаче да перете тези продукти у дома на ръка. Така ще избегнете свиване, оцветяване и други повреди. Нужна ви е хладка вода и деликатен препарат. Закачете дрехите си да изсъхнат, но избягвайте да ги оставяте на слънце, за да не избледнее цвета.

Сутиени

Кукичките на бельото могат да се закачат по другите ви дрехи, но презрамките и лентата ще се разтегнат и ще станат безформени, когато се пуснат в машината с другото пране. Ако можете, изперете тези продукти на ръка и не ги сушете в сушилнята.

Структурирани облекла

Въпреки че тъканта на въпросните тоалети може да е подходяща за пране, хвърлянето на любимия ви костюм или плисирана пола в прането не е добра идея. Структурираните облекла, като костюми и якета с подложки за раменете, могат да се изкривят в пералнята. Добре е да използвате химическо чистене за тях.

Облекло с украса

От пришити пайети до сложна бродерия с мъниста, артикули, които носят красив декор, рядко изглеждат добре след излизане от пералнята. Всъщност, има голям шанс те да се закачат за други елементи в машината и дори за самата машина. Вместо това оставете тези дрехи за химическо чистене или ги изперете у дома на ръка в малко хладка вода и течен препарат.

Кожа

Освен ако нямате наистина добра причина да перете кожените си изделия, най добре е да не го правите никога. Истинската кожа може да се свие като реакция на водата. Ако искате да почистите, използвайте бебешки кърпички.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въшкар

    4 0 Отговор
    К’во е тва пералня?
  • 2 тортиля

    0 0 Отговор
    Никакви циципаси в пералнята!
  • 3 Кори Гофф

    3 0 Отговор
    Пералня е това,дето се върти и вътре има вода и пяна.
  • 4 А обуфките и. галошите

    2 1 Отговор
    Може ли в пералнята....!?

    Коментиран от #5, #6

  • 5 ٩(͡๏̯͡๏)۶

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "А обуфките и. галошите":

    Може, но не смесвай леви и десни. Пери ги отделно.
  • 6 един от стадото

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "А обуфките и. галошите":

    става. Прал съм маратонки, ама голям дебаланс става. Трябваше да сложа и котката вътре да ги балансира
  • 7 ddd

    8 0 Отговор
    вие хората ли почнахте да учите как да си перат дрехите гащите т.нн до къде сме стигнахме да не знаем какво да правим