ФАКТИ.БГ
  • риба-
  • сьомга-
  • готвене-
  • кулинария-
  • грешки

Грешките при готвенето на сьомга

Това са някои от най-честите грешки, които допускаме, когато готвим вкусната риба

Публикувана: 16 Октомври, 2021 20:41
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7429
Грешките при готвенето на сьомга - 1
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.

Сьомгата е вкусна розова мазна риба, която е невероятно гъвкава. Вкусът на сьомгата е уникален и невероятен. Тази риба е супер здравословна храна, тъй като е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които увеличават ситостта, намаляват възпаленията и поддържат сърцето и мозъка здрави.

Опитните кулинари посочват тези често срещани грешки, които допускаме, когато приготвяме вкусно ястие със сьомга:

Отстраняване на кожата

Има основателни причини сьомгата да се продава с кожа - тя помага дори при готвене, предотвратява разпадането на рибата и добавя много аромат.

Готвене на филета с кожата нагоре

Филетата от сьомга се приготвят най-добре, като се започне с кожата надолу. Това предотвратява прекаленото покафеняване на месото, което може да го направи сухо и доста непривлекателно за гледане в чинията. При пържене или печене на скара, гответе филетата от сьомга с кожата надолу за 5-7 минути, обърнете и гответе още 2-3 минути.

Преварявате я

Оставянето на сьомгата на огъня твърде дълго я направи преварена и отнема от апетитния ѝ вкус. Прекомерното готвене ще направи рибата суха, с прекалено рибен вкус и с неприятен сок, който изтича.

Купувате грешната сьомга

Грешната сьомга може да доведе до миризлива кухня и лош вкус, затова се уверете, че избирате най-високо качество. Най -добрият ви вариант е да изберете органична, отговорно отгледана риба - която може да бъде прясна или замразена, филе или пържола или от корема на рибата. Ако използвате замразена сьомга, заради удобство или наличност, не я размразявайте. Изплакнете замразеното филе под студена вода, отстранете всички ледени кристали, подсушете го и гответе както обикновено. Друг вариант е да го приготвите панирано, тъй като панирането му помага да запази повече влага.

Не премахвате костите

Замразените филета от сьомга, продавани на рибния пазар, често се обезкостяват, но понякога не са. Винаги е добра идея да проверите това преди готвене. А що се отнася до пържолата от сьомга, винаги ще трябва да я обезкостите у дома. Тънките кости се намират в страничните линии на филетата от сьомга. Отстранете ги с пинсета или с върха на остър нож.

Избирате грешен тиган

Рибената кожа е лепкава, но решаващ елемент за аромата. Така че, важно е да изберете тиган, който ще позволи на кожата да се прехвърли в чинията ви, вместо да залепне на тигана – незалепващото покритие ще ви служи най-добре тук. То ще улесни готвенето, обръщането и поддържането на текстурата на рибата.

Остатъци от микровълновата печка

Затопляли ли сте някога сьомга в микровълнова печка? Ако е така, тогава знаете защо трябва да избягвате това. Вместо това се насладете на остатъците от сьомга студени върху салата или сандвичи. Тя все още ще има страхотен вкус, тъй като сьомгата може да бъде еднакво вкусна, когато е охладена.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 18 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Пръц
1 Отговор
Ама,Събино,кАжи как се яде главата на сьомгата?Филето всеки може да го хххапне.

Коментиран от #7


Оценка:
-1 +21

ПЕНЦИОНЕР
2 Отговор
... ГЖО. РЕДКТ.. АКО ТИ НЕ ЗНАЕШ КА СЕ ПРАИ СОМГА.... И ФАРЛЯШ ПАРИ НА ВЯРАРА ... ТОА СИ Е ТВОИ ПРОБЛЕМ...!!!!!!!

Оценка:
-1 +11

Не ям този боклук!
3 Отговор
Генно модифицирани, пълни с хормони.Лошото е , че и пастървата почнаха като нея да отглеждат.Затова океанска замразена. Никога няма да забравя речната рибка която с татко сме хващали някога.Или шаранчетата свободно живеещи , а не хранените със смески в затворените водоеми.

Оценка:
-3 +18

Казват, че норвежката била не полезна
4 Отговор
Но, не знам защо, два пъти съм яла от нея досега, всичко ми мирише, 5 дена не мога, се отмериша от нея,, също като скумрията....!

Оценка:
-9 +2

Николай
5 Отговор
Правиш една основна грешка, като пишеш статии!!

Оценка:
-1 +6

Беден ,беззъб пенцьонер ,зъл кат пидбул
6 Отговор
Аз я пека на скара ,по възможност цял патмак половина с кожата и люспите .
Докато розовото посветлее ,цедя и лимон ,и маам и ми плющят ошите, и пия Арияна

Коментиран от #13


Оценка:
-6 +8

Раданч Татлъту
7 Отговор

До коментар #1 от "Пръц":


Долната глава на сьомгата?🤡🐵

Оценка:
-4 +5

√(n&Варна)
8 Отговор
Със сьомгата грешка нямам – просто тотално съм я изключил от менюто си – за мен тя е риба, насилствено налагана с всякакви "оригинални" рецепти на комплексирани провинциалисти.

Коментиран от #14


Оценка:
-5 +11

гост
9 Отговор
Ако може пусни и как се яде черен хайвер или как се пие 40 г уиски. Да не се объркаме нещо докато си хапваме. А и на ролсройса какво масло да сложим?

Коментиран от #11, #24


Оценка:
-1 +12

Беден ,беззъб пенцьонер ,зъл кат пидбул
10 Отговор
Някой път я зимам на филий нарязана и си прая алдьоври за конячето

Оценка:
-3 +8

Гостенка със питка меденка
11 Отговор

До коментар #9 от "гост":


40 г уиски са пий по-бързо от 120 г

Оценка:
-1 +9

Смърфиета
12 Отговор
Грещка при готвенето на сьомга е недоразумението, което е писъло тази статия да си обърне тигана на главата.

Оценка:
-1 +6

Смърфиета
13 Отговор

До коментар #6 от "Беден ,беззъб пенцьонер ,зъл кат пидбул":


И доматите с колците и после с тях си чистим люспите от между зъбите.

Оценка:
-2 +4

Смърфиета
14 Отговор

До коментар #8 от "√(n&Варна)":


Добре формалирано, плюс малоумници, които я плащат престояла 40 лв. килото.

Оценка:
-2 +5

Рибарко
15 Отговор
В България всичката сьомга по магазините е норвежка от ферми затова е розова крехка и вкусна,но супер вредна за честа употреба..В природата дивите биват розова и червена.Дивата розова е два пъти по-малка от норвежката и 100 пъти по-полезна.Дивата червена е по-едра и обитава водите на Аляска месото е по-стегнато,но в кожата си съдържа двойно повече Омега-3.И сега секрета,как да сготвите сьомгата,за да запазите полезните и свойства.В дълбок съд сипвате вода над половината на парчето риба.Добавяте 2-3 супени лъжици зехтин сол и подправки.Рибата се готви по 5 минути от двете страни.Това нещо в хладилника се желирва можете да го ядете и топло и студено.Забравете за скари и тигани.Ако чак толкова я предпочитате запечена най-доброто е на плоча по 3-4 минути от двете страни

Коментиран от #17, #18, #19


Оценка:
-1 +5

един от многото
16 Отговор
Като чуя сьомга , авокадо , чия и киноа , ми се драйфа! Храни за джендъри! На времето дядовците ни са яли шаран , ряпа , боб и леща и са направили България над 8 милиона! Сега с тези храни сме под седем , ама имаме демократични права на все по увеличаващите се същества с обратни наклонности!

Оценка:
-7 +4

Гост
17 Отговор

До коментар #15 от "Рибарко":


До средата беше добре,и доста неща за сьомгата научихме ... Но ррцептата ти е.. няякъде в дъното на топ 100.. съжалявам

Оценка:
-1 +10

Беден ,беззъб пенцьонер ,зъл кат пидбул
18 Отговор

До коментар #15 от "Рибарко":


Бричед ,аз чорба от сьонга не прая !
Има си амур или сом за това

Оценка:
-3 +5

Кохо
19 Отговор

До коментар #15 от "Рибарко":


В тихия океан има 5 а не един вид сьомга. И най-си е добре на барбекю върху накисната дъска - кедър, дъб, бреза.

Оценка:
-2 +3

Порно
20 Отговор
Не разваляйте хубавата риба с готвене

Оценка:
-2 +3

Грульо
21 Отговор
С такива цени вкусът на сьомгата е доста солен. С 300 лева пенция само цаца, и скумрия на празник. :D

Оценка:
-0 +8

И тук всички се състезавате, грозотии
22 Отговор
Не за топ 100,а за тоб 3......на,Рибарко информацията е най вярна, боктулум и за, всичко.... а като кажем нещо норвежко нз защо скачате ДК, като ужилени, пфу....!

Оценка:
-1 +5

Коко Н
23 Отговор
Не обича морска риба!-"СЕЛЯНИН!".

Оценка:
-2 +0

devil
24 Отговор

До коментар #9 от "гост":


Бат Бенчо ти ли си

Оценка:
-1 +2

Нина
25 Отговор
.........................................
3. Диoкcини

Пoтeнциaлнo oпacни вeщecтвa, кoитo пoгълнaти в гoлямo кoличecтвo, мoгaт дa прeдизвикaт ceриoзнo нaтрaвянe. Нoрвeжкaтa cьoмгa във фeрмитe e възмoжнo дa cъдържa пo-виcoки нивa oт дивaтa, въпрeки чe cпoрeд eкcпeрти, пo-рядкa кoнcумaция нa нoрвeжкa cьoмгa (3-4 мeceчнo), нe би cлeдвaлo дa криe пoтeнциaлни oпacнocти зa oргaнизмa. Aкo oбaчe oбичaтe дa хaпвaтe прeз дeн - двa, тo e дoбрe дa пoмиcлитe дaли нe нaтрупвaтe мнoгo тoкcини в тялoтo cи.

4. Рибaтa във фeрмитe, вcъщнocт e oцвeтeнa в рoзoвo

Вcъщнocт cьoмгaтa, кoятo виждaтe нaй-чecтo, e хрaнeнa c грaнули, cъдържaщи "кaрoфил", кoйтo e изкуcтвeн oцвeтитeл, зa дa мoжe нeйнoтo мeco дa изглeждa тaкoвa, кaквoтo e нa дивaтa рибa. Рeaлнo нa изкуcтвeнo oтглeждaнитe cьoмг, цвeтът e cивкaв и нe тoлкoвa aпeтитнo изглeждaщ зa oбикнoвeния пoтрeбитeл, зaтoвa ce oцвeтявa изкуcтвeнo.

5. Плувaт в тecни прocтрaнcтвa, чecтo в coбcтвeнитe cи eкcкрeмeнти

Прeдвид, чe рeaлнo ce oтглeждaт в гoлям "aквaриум", чecтo cи плувaт в coбcтвeнитe oтпaдни прoдукти, кoeтo, рaзбирa ce, caмo пo ceбe cи oзнaчaвa, чe cъздaвa прeдпocтaвкa зa oбрaзувaнe нa пaтoгeнни oргaнизми. A имeннo и зaтoвa ce включвaт aнтибиoтицитe кaтo дoбър нaчин дa ce cпрaвят c тoзи прoблeм

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бриго Аспарухов
Бриго Аспарухов с коментар за Ислямска държава
В борбата с тероризма липсва най-важният елемент – човешкият фактор"

Още бисери
ТОП 5