Last news in Fakti

22 Март, 2013 18:42 3 957 0

Зад изчезването на динозаврите стои комета

  • динозаври-
  • комета

Сблъсък на комета със Земята е причината за изчезването на динозаврите преди 65 милиона години, предаде Би Би Си.

Досега се смяташе, че астероид е виновникът за природния катаклизъм. Новите заключения са, че сравнително по-малък обект от астероид е отговорен за кратера Чикшулуб в Мексико, който е с диаметър 180 км.

Новата теория бе представена на 44-та Конференция за лунни и планетарни науки.

При сблъсъка си с нашата планета,са причинени огромни катаклизми, довели до наслагване на огромен слой утайки, обогатени с химичния елемент иридий. По високата концентрация на този елемент учените стигат до заключението, че тялото трябва да е дошло от Космоса.

Въпреки това, някои учени оспорват количеството иридий, което се е съдържало в небесното тяло, по последни данни.

С помощта на сравнението с друг „извънземен“ елемент учените заключават, че космическите отломки може да са значително по-малки от астероид, както се смяташе досега.

Изследователите смятат, че за да се стигне до образуването на такъв огромен кратер като този в Мексико, небесното тяло трябва да се движи с огромна скорост.

„Астероид с диаметър 5 км може да съдържа подобно количество иридий в състава си. Но астероид с такава големина не може да създаде кратер с близо 200 километров диаметър“, каза д-р Джейсън Мур от университета в Ню Хемпшир.

„И тогава си зададохме въпроса какво е това нещо, което може да причини такива поражения, разполагайки с огромна енергия и скорост. Отговорът бе комета“, каза още ученият.

Колегата му Мукул Шарма също подкрепя тази теория: „Възможно е астероидът да има по-специфичен характер и да се движи толкова бързо, че да причини подобни щети. Но от наблюденията ни върху въздушното пространство и изчисленията на траекториите и скоростта на астероидите и кометите, можем да заключим, че е по-вероятно комета да е причина за изчезването на динозаврите“.

Каквато и да е причината за този катаклизъм, фактите са неоспорими – изчезват 70% от всички живи видове на Земята за много кратък период.

Сблъсък с подобно тяло би предизвикал пожари, земетресения и огромни вълни цунами. От изхвърления газ и прах биха настъпили промени в температурите на Земята за дълъг период.

Астрономите припомнят, че нашето космическо пространство е доста оживен „квартал“, в който прелитат всякакви небесни тела.

На 15 февруари тази година астероидът ДА14 (голям колкото плувен басейн) премина на 27 000 км. от Земята.

На същата дата 17-метрова космическа скала се разби в планината Урал, причинявайки доста щети от ударната си вълна.

Все пак експертите посочват, че кометите се движат твърде далеч от Земята и Слънцето и вероятността огромна комета да е ударила планетата не е много голяма.

До този момент основната теория на учените за изчезването на динозаврите бе свързана с предполагаем удар от метеорит или астероид.

Друга теория гласи, че мощно изригване на вулкан е отнело живота на динозаврите. Във въздуха се отделили въглероден двуокис, пепел и киселина, които предизвикали киселинен дъжд. Той унищожил горите и променил климата на Земята. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА