4 8568

Така тестото втасва за 10 минути

  • тесто-
  • 10 минути-
  • втасване

Всички знаем колко досадно е онова продължително чакане маята да се активира и тестото да бухне

Така тестото втасва за 10 минути - 1
Снимка: Shutterstock

По-вкусно, пухкаво и въздушно от домашното тесто няма. Не всяка домакиня обаче е склонна да се заеме със задачата сама да го приготви у дома, тъй като всички знаем колко досадно е онова продължително чакане маята да се активира и тестото да бухне, пише actualno.com

Усмихнете се, защото имаме добра новина за вас. Днес ще ви споделим рецептата за перфектното тесто, което е готово само за 10 минути и веднага след това ще можете да си приготвите всички онези печива, които ви се похапват.

Как се прави перфектното тесто за 10 минути?

• 700 гр. пшенично брашно;

• 350 мл. вода;

• 3 с.л. захар;

• 1 к.л. сол;

• 4 с.л. олио;

• 80 гр. масло;

• 33 гр. мая.

Начин на приготвяне: Маята трябва да се извади от хладилника час по-рано, така че да се отпусне и в процес на готвене на тестото да е на стайна температура. Предварително включете фурната да се загрява и започнете с подготовката на маслото и водата. Сложете ги в общ огнеупорен съд и ги вкарайте във фурната за няколко минути, докато маслото се разтопи. След като извадите съда, добавете олио, захар, сол и мая. Веднага след това преминете към пресяването на брашното. Смесете сухата съставка с течните и омесете меко и пухкаво тесто. Можете да започнете с оформянето на питки или друго, което планирате да сготвите. Не се налага да чакате и секунда. Тайната е в самото печене. Когато сте готови с вкусотията, пъхнете тавата във фурната и първите 10 минути печете на отворена врата. Едва след това затворете вратата на фурната и продължете с печенето, докато тестените изделия не добият златиста коричка. Спецификата е в двуетапното печене. Независимо какво сте решили да сътворите – сладък сладкиш или солени питки, те ще се получат отлично, а вкусът им няма да има равен. Опитайте следващия път и си спестете време, което можете да вложите в забавления със семейството или пълноценна почивка в края на работния ден!


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.

Свързани новини

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готвач

    13 1 Отговор
    Пълни глупости.
  • 2 Грульо

    4 0 Отговор
    Накарай мързеливия на работа, да те научи на акъл. :D
  • 3 Спалня, баня или библиотека..?!

    2 0 Отговор
    Тесто не моем да, правим..не моем се плескаме, нема условия..!
  • 4 Тома Неверни

    2 0 Отговор
    Тесто с 33 г мая????
  • 5 Тома Неверни

    2 1 Отговор
    ... на 700 г брашно??????

    Коментиран от #6

  • 6 хлебар

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тома Неверни":

    Малко е множко,ама е в ,,духа" на статията.Но и с 33гр.няма как да втаса за 10 минути.Да,ще се надуе някак си печивото, но качеството ще е ниско.А и който го яде да му мисли.
  • 7 √(n&Варна)

    1 0 Отговор
    Цитат от статията: "Независимо какво сте решили да сътворите – сладък сладкиш или солени питки ...".
    Божидарке, има ли лютив, горчив, солен или кисел сладкиш, че специално си наблегнАла на сладкия сладкиш?
    За какъв ли друг сладкиш си мислИла?
  • 8 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Божето,пак ни фърли,в тъча.Меся,тестото вечерта,на сутринтъ-ГОТОВО.НИЩО,ДОСАДНО,НЕ ВИДЯ.Капиш.