27 Октомври, 2021 12:14 3 987 2

6 знака, които са признак за ниско самочувствие

  • ниско самочувствие-
  • несигурност-
  • признаци

Има хора, чиито действия са показател за ниско самочувствие

6 знака, които са признак за ниско самочувствие - 1
Снимки: Shutterstock

Всеки малко или много има моменти, в които се колебае, изпитва несигурност. От друга страна, има хора, чиито действия са показател за ниско самочувствие. Поведението им, реакциите им в дадени ситуации са показател за това, пише Флагман. Ето и няколко примера.

1. Прекалено сте позитивни

Въпреки че е важно за себе си да бъдем такива, както и за това да бъдем добре приети от околните, прекалената позитивност може да е прикритие на емоционална несигурност. Понякога хората, които изпитват несигурност, използват усмивката като отвличане на вниманието от нещо лошо. Например ако ваш приятел е имал лош ден, вместо да ви сподели, ще прикрие емоциите си зад приветливостта си.

2. Всеки път търсите перфектен резултат

Перфекционизмът в някои случаи също се смята за признак на ниско самочувствие. Когато някой рядко се чувства удовлетворен от себе си, не може да приеме постигнатите резултати, продължава да отделя време върху задачата, с която се е захванал била тя свързана с работата или почистване в дома, опитвайки се да постигне идеален резултат.

3. Склонни сте да обвинявате другите

Човекът с ниско самочувствие рядко вижда вината в себе си, без значение дали това се отнася до семейни въпроси, любовна връзка или работа. Такива хора обикновено са нападателни, обвиняват другите за собствените си провали, като им е невъзможно да признаят къде те са направили грешки или пък да се извинят.

4. Не можете да приемете обратна връзка и градивна критика

Това също може да се отнася за различни сфери на живота. Но да кажем, че става въпрос за изпълнение на работен проект или такъв, който е част от някакво обучение, курс. Понякога обратната връзка, която очаквате, може да не бъде лесна за приемане и да ви накара да приемете случващото се твърде лично, да понижи самочувствието ви. Ако попаднете в подобна ситуация, извлечете ценната информация и не отричайте вашите заслуги, пише az-jenata.bg

5. Трудно казвате „не“

Още един признак на несигурност в себе си. Когато не отказвате някакви неща, които не ви допадат, не ви се правят, само за да не изглеждате нелюбезни или да не стане конфликт, то това означава, че пренебрегвате себе си за сметка на другите. Представете си как животът ви би се променил, ако спрете да се съгласявате да правите всички тези ненужни услуги. Може би повече ще се респектират от вас, ще може да заявявате нуждите си и да ги постигате. Не забравяйте, че манипулаторите се възползват точно от хора, на които им е трудно да казват „не“.

6. Постоянно споделяне на положителното

В социалните мрежи постоянно попадаме на хора, които не спират да демонстрира добрите неща в живота си. Оказва се, че зад всичко това, понякога се крият личности с ниско самочувствие, които търсят постоянното одобрение и харесване на другите, за да се чувстват удовлетворени.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вечните идиотизми

    18 3 Отговор
    Побъркахте децата и бъдещото поколение с вашите "тестове".И нали щяхте да почвате Ядрена с Русия? Айде почвайте я,че не мога да ви дишам повече!
  • 2 При такива обрати и резултати

    8 0 Отговор
    Не може да бъдеш непрекъснато,, добрата фея,,....и то за кого, поне да заслужават.. кьорав господ...!