В северния италиански град Тревизо на 94-годишна възраст почина известният ресторантьор Адо Кампеол, известен като „бащата“ на тирамисуто - вкусен десерт, известен в целия свят, предава РИА Новости.
„Тревизо загуби звезда от своята гастрономическа история, която сега ще блести на небето“, написа във Фейсбук президентът на региона Венето Лука Зая, който е чест посетител в известния ресторант Alle Beccherie.
Именно в този ресторант в началото на 70-те години се появява десертът тирамису, който включва сирене маскарпоне, кафе, яйца, захар и бишкоти "савоярди". Самият Кампеол призна, че тази рецепта се е родила в резултат на грешката на съпругата му Алба и готвача Роберто Лингуаното. Въпреки това деликатесът бързо придоби популярност, първо в цяла Италия, а след това и в чужбина.
Името на десерта се превежда от италиански като „вдигни ме на крака“, но в преносен смисъл по-скоро „ободри ме“. То се дължи на тонизиращите и хранителните свойства на вкусния сладкиш.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 вкусотия
12:05 01.11.2021
2 Лена Недялкова
Продукти:
5 жълтък
200 гр.захар
300-400 мл. силно шварц
кафе
400 гр. бишкоти савоярди
100 гр.ореховки амарети
Вино марсала 200 мл
Ликьор Амарето/бадемов/ 100 мл
500 гр.маскарпоне
2 сметани по 400 гр заквасени/единствено отстъпление за
да не се слагат още 500 гр. Маскарпоне става много тежко/
Приготвяне:
Прави се крем Забайоне:на водна баня 5 жълтъка се разбиват със захарта докато не започне да се сгъстява ,така жълтици се обработват топлинно.Малко като се охлади сместа се добавя виното/може вермут/и продължава разбиването с миксер до пухкава смес.
После се разбива маскарпонето и предварително разбитата сметана.Към тази смес се добавя яйчената и 1 ванилия.
В изтиналото кафе се слага захар на вкус и ликьора/може и кафе ликьор или вишнев + течна бадемова есенция/.В подходяща форма правите си сметка 200 гр. Бишкоти 1 ред/слой/,топите бързо бишкотите в кафето и изграждане един слой,после крем,после бишкоти,крем и накрая амарети не натопени, крем.Отгоре се насипва със сито какао и
най-отгоре се настъргва на едро млечен шоколад,последно време слагам бял,за по-красиво.Никакви разбити белтъци,сурови запазете си ги за целувки,блат за гараш,за торта Павлова...
13:20 01.11.2021