Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 11:57 4 056 2

Почина създателят на тирамисуто

  • създател-
  • тирамису-
  • почина-
  • десерт

"Бащата" на тирамисуто издъхва на 94-годишна възраст

Почина създателят на тирамисуто - 1
Снимка: Shutterstock

В северния италиански град Тревизо на 94-годишна възраст почина известният ресторантьор Адо Кампеол, известен като „бащата“ на тирамисуто - вкусен десерт, известен в целия свят, предава РИА Новости.

„Тревизо загуби звезда от своята гастрономическа история, която сега ще блести на небето“, написа във Фейсбук президентът на региона Венето Лука Зая, който е чест посетител в известния ресторант Alle Beccherie.

Именно в този ресторант в началото на 70-те години се появява десертът тирамису, който включва сирене маскарпоне, кафе, яйца, захар и бишкоти "савоярди". Самият Кампеол призна, че тази рецепта се е родила в резултат на грешката на съпругата му Алба и готвача Роберто Лингуаното. Въпреки това деликатесът бързо придоби популярност, първо в цяла Италия, а след това и в чужбина.

Името на десерта се превежда от италиански като „вдигни ме на крака“, но в преносен смисъл по-скоро „ободри ме“. То се дължи на тонизиращите и хранителните свойства на вкусния сладкиш.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вкусотия

    15 0 Отговор
    Интересно! Понякога неволните грешки се оказват много печеливши. Важното е, че се е получил един много хубав десерт който се харесва по целия свят!
  • 2 Лена Недялкова

    2 1 Отговор
    Милиони правят погрешно тирамису.Вижте оригиналната рецепта:
    Продукти:
    5 жълтък
    200 гр.захар
    300-400 мл. силно шварц

    кафе
    400 гр. бишкоти савоярди
    100 гр.ореховки амарети
    Вино марсала 200 мл
    Ликьор Амарето/бадемов/ 100 мл
    500 гр.маскарпоне
    2 сметани по 400 гр заквасени/единствено отстъпление за
    да не се слагат още 500 гр. Маскарпоне става много тежко/
    Приготвяне:
    Прави се крем Забайоне:на водна баня 5 жълтъка се разбиват със захарта докато не започне да се сгъстява ,така жълтици се обработват топлинно.Малко като се охлади сместа се добавя виното/може вермут/и продължава разбиването с миксер до пухкава смес.
    После се разбива маскарпонето и предварително разбитата сметана.Към тази смес се добавя яйчената и 1 ванилия.
    В изтиналото кафе се слага захар на вкус и ликьора/може и кафе ликьор или вишнев + течна бадемова есенция/.В подходяща форма правите си сметка 200 гр. Бишкоти 1 ред/слой/,топите бързо бишкотите в кафето и изграждане един слой,после крем,после бишкоти,крем и накрая амарети не натопени, крем.Отгоре се насипва със сито какао и
    най-отгоре се настъргва на едро млечен шоколад,последно време слагам бял,за по-красиво.Никакви разбити белтъци,сурови запазете си ги за целувки,блат за гараш,за торта Павлова...