Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 14:13 2 345 7

Думата на 2021-ва, определена от Оксфордския речник

  • оксфордски речник-
  • дума на годината-
  • коронавирус-
  • ваксина

В списъка с най-популярните думи на 2020 г. важно място заемат понятия, свързани с коронавирусната пандемия

Думата на 2021-ва, определена от Оксфордския речник - 1
Снимка: Shutterstock

Оксфордският речник на английския език определи vax - съкратена версия на глагола, съществителното и прилагателното, свързани с ваксинацията - за най-популярната дума на 2021 г. Съобщението беше направено на официалния уебсайт на речника, който традиционно обявява думата на годината през ноември, съобщи actualno.com.

"Тази дума, сравнително рядко срещана в нашия корпус от текстове през миналата година, е използвана 72 пъти по-често до септември 2021 г., отколкото по същото време на миналата година. Тя е породила много производни форми, които днес можем да видим в голям брой неформални контексти", се отбелязва в разпространеното изявление.

Примери за използването ѝ са изрази като vax sites ("места за ваксинация") или fully vaxxed ("напълно ваксинирани"). Миналата година Оксфордският речник не успя да определи само една най-важна дума, като вместо това публикува редица понятия, които описват изминалото време по най-изчерпателен начин. В списъка с най-популярните думи на 2020 г. важно място заемат понятия, свързани с коронавирусната пандемия, като самия coronavirus (коронавирус), COVID-19, lockdown (принудителни карантинни мерки, наложени от властите за ограничаване на разпространението на COVID-19), social distancing (социална дистанция) и reopening (възобновяване). През 2019 г. в Оксфордския речник беше откроена фразата climate emergency (извънредна ситуация, свързана с климата), която се определя като "ситуация, в която са необходими спешни действия за предотвратяване на изменението на климата и за избягване на свързаните с него потенциално необратими щети за околната среда".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    11 1 Отговор
    Думата е Пунтамара, като всяка предходна година.

    Коментиран от #3

  • 2 Емил

    9 0 Отговор
    Да живеят ваксаджийте! Примитивен език е ингилизкият!
  • 3 Емил

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Първо не е една а две думи "пунта мара" и на развален латински значи "мост над морето"! Не бъркай умен латински израз с примитивното словоблудство на ингилизите!
  • 4 Бегай !

    2 0 Отговор
    Абе,кви са тия думи ? Нема ли да има мис мокра фланелка,мистър чеп !
  • 5 Рошко

    2 0 Отговор
    Тц, ковид е най популярната дума, след нея е ваксина, зелен паспорт, аааа там в Оксфорд имаше ли онлайн обучение или отрочета та на милионери и милионери ковид ги хваща
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Думата е дк

    1 0 Отговор
    Не познах ли, перверзия, може би, шпекуф салам, много са.....!