Пристрастеността към месото, особено към червеното и обработеното като наденички и бекон, отдавна се свързва с повишен риск от развитие на цяла поредица заболявания, включително рак на червата.
Ново проучване на учени от университета в Оксфорд разгледа консумацията на месо във връзка с редица други неракови заболявания, които досега не са изследвани в тази връзка.
Проучване сред 475 000 възрастни британци и публикувано в BMC Medicine установи, че тези участници, които ядат червено и преработено месо три или повече пъти седмично, имат по-висок риск от коронарна болест на сърцето, пневмония, диабет, дивертикуларна болест и полипи на дебелото черво. Установено е, че честата консумация на птиче месо е свързана с по-висок риск от гастроезофагеална рефлуксна болест, гастрит и дуоденит (възпаление на тънките черва), дивертикуларна болест (засягаща дебелото черво), възпаление на пикочния мехур и диабет.
Няма съмнение, че са необходими повече изследвания, но отсега може да се твърди, че това проучване нанесе още един удар на месната диета. И така, защо си струва по-често да се отказваме от месото, включително за цели, които не са свързани със здравето? Британският „The Independen” изброява някои от причините:
1. Спестява пари
Яденето на месо, особено висококачествено, може да бъде скъпо. Обратно, зеленчуците, бобовите растения и зърнените култури са евтини, като същевременно са питателни и засищащи.
2. По-креативни в кухнята
Няма какво толкова да се прави с парче пържола, освен да се сложат подправки, но когато става въпрос за патладжан, целина или гъби, можете да се развихри въображението и да добавим много повече вкус. И винаги може да приготвим пържени картофи като гарнитура.
3. Повод да се опитат непознати досега зеленчуци
Сега е сезонът на йерусалимския артишок (земна ябълка), алабаша, цикорията и лилавите броколи. Не сте ги опитвали преди? Сега е моментът това да стане.
4. Децата няма да задават неудобни въпроси кои селскостопански животни ги карате да ядат.
Вместо това разговорът вероятно ще се обърне към това защо трябва да ядат тези зелени неща, които са в чинията. Понякога печелиш, а понякога и губиш...
5. Чувствайте се еко
Отказът от месо поне веднъж седмично има безспорни ползи за околната среда. Намаляването на консумацията на месо може да подкрепи усилията за борба с изменението на климата, намаляване на емисиите на парникови газове и намаляване на количеството ресурси, използвани в производството на храни (като вода и земя, включително жизненоважни естествени абсорбатори на въглерод). Само си представете колко добро можете да направите, като се откажете от месото повече от веднъж седмично.
6. Подкрепа за биоразнообразието
Яденето на по-малко месо ще помогне да се забави намаляването на естествените местообитания и прочистването на дивата природа. В същото време изборът на органични зеленчуци, където е възможно, означава подкрепа за земеделие без пестициди, което, от своя страна, е от полза за пчелите и други насекоми-опрашители. Присъединете се към големия цикъл на живота.
7. Подкрепа на зеленчукопроизводителите
Независимо дали става дума за компания за дистрибуция на излишъци от зеленчуци (като Oddbox), местен фермер или независим магазин за хранителни стоки, в който винаги сте искали да отидете, но не сте могли, опитайте. В хладилника ще има повече свободно място - използвайте го разумно.
8. За приятелите вегетарианци
Никога повече няма да решите, че ризото или салата са подходяща вечеря за някой приятел вегетарианец. Когато най-сетне отново успеем да поканим гости, ще можем да организираме изцяло вегетарианско пиршество, което ще зарадва дори поканените любители на месо.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Комуниста
18:35 01.11.2021
2 Историк
18:35 01.11.2021
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Най важната,
18:36 01.11.2021
5 Първа и осма
18:36 01.11.2021
6 Алфа Вълкът
Коментиран от #9
18:43 01.11.2021
7 ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ СА ТОВА...
18:45 01.11.2021
8 Спокойно
Коментиран от #30
18:47 01.11.2021
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 АБВ
18:49 01.11.2021
11 ветеринар
18:51 01.11.2021
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 наблюдател
18:56 01.11.2021
14 степен вълк
До коментар #12 от "Алфа Вълкът":
Ама той сушени мезета не яде,като твойто де!Коментиран от #16
18:58 01.11.2021
15 Хахаха
Щял да спести пари, като намали месото ...
Ми направо да спира яденето и готово ... милионер ще стане ... ако не пукне от глад де ....
Българите си имаме прекрасна кухня ... балансирана, питателна и здравословна.
Който е и набожен да пази и пости ... ще векува
18:59 01.11.2021
16 Последния Софиянец
До коментар #14 от "степен вълк":
😂😂😂👍Коментиран от #17
19:00 01.11.2021
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Alfa пумията
19:24 01.11.2021
19 Алфа Вълкът
19:33 01.11.2021
20 Роза
20:32 01.11.2021
21 Фермер
20:41 01.11.2021
22 оня с магарето
20:45 01.11.2021
23 Този коментар е премахнат от модератор.
24 Курбанколи Пардимагомедов
.
20:55 01.11.2021
25 От агнешки те глаеи
21:39 01.11.2021
26 мамун
салата и вълча салата
първото само изтърква зъбите напразно
23:12 01.11.2021
27 ARNOLD
До коментар #23 от "Ууу":
Като е лъжа, защо гладиаторите в Рим са били вегетарианци? Доказано от анализа на костите. Защо най-мощните животни и най-добрите атлети се хранят само с растителен протеин?Коментиран от #29
00:17 02.11.2021
28 фшиг
12:10 02.11.2021
29 Този коментар е премахнат от модератор.
30 Дима
До коментар #8 от "Спокойно":
сега ще се оядете, като дойдат на власт умнокрасивите морални комунета...ха ха ха радевата зима ви чака, като виденовата, в 97....12:48 14.11.2021
31 Фончо
13:33 25.11.2021
32 ганю
вълча салата и салата
първото става за ядене а второто помага за пиене
00:54 14.01.2022