Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 00:30 14 528 81

Проучване разкрива подробности за жестокото сексуално малтретиране на жените в Северна Корея

  • северна корея-
  • сексуално насилие-
  • ким чен-ун-
  • секс

„Нежеланият сексуален контакт и насилието в Северна Корея са толкова обичайни и вече са приети като част от живота на всеки“, се казва в доклад

Проучване разкрива подробности за жестокото сексуално малтретиране на жените в Северна Корея  - 1
Снимкa: Shutterstock

Подробно проучване от 98 страници, проведено от Human Rights Watch (HRW), показва плашещи примери за малтретиране на жени от високопоставени служители в Северна Корея и оставащи ненаказани. Особено тревожен е фактът, че подобна практика е често срещана, а рутинното малтретиране на жени е почти „хоби“, което се извършва от всички – от полицаите и надзиратели в затвора до директорите.

„Нежеланият сексуален контакт и насилието в Северна Корея са толкова обичайни и вече са приети като част от живота на всеки“, се казва в доклад, направен за период от две години. По време на изследването, те разговарят с редица жени, избягали от Северна Корея, за да се предпазят от подобно насилие. Сексуалния тормоз в страната е „публична тайна, която се толерира по някакъв начин“, казва Кенет Рот от HRW.

„Жените в Северна Корея със сигурност биха участвали в кампанията „Me Too“, ако е възможно, ако са сигурни, че гласовете им, въпреки диктатурата на Ким Чен Ун, ще бъдат чути“, подчертава той. От всички жени, интервюирани за целите на този доклад, само една признава, че се е опитала да докладва за насилника и неговото поведение. Другите не са, защото "не вярват на службите и смятат, че полицията няма да направи нищо", се казва в доклада, пише CNN, цитирани от БЛИЦ.

Една продавачка на около 40 години, която бяга от Северна Корея преди седем години, разказва как полицаите се приближат до нея на пазара и я отвеждат в празна стая или някъде другаде, където изберат. "Те ни смятат за секс играчки", казва тя.

Жената споделя, че насилието е толкова често, че вече някак си се е превърнало в нормална дейност, нещо, което насилниците правят и жените търпят от страх.

Медицински работници, които бягат от страната, казват, че "няма протоколи за лечение или скрининг на жертви на сексуално насилие, които да им позволят лечение или предоставяне на доказателства", се казва в доклада.

Интервютата със 72 жени, четири момичета и 30 мъже, колкото са включени в това проучване, са проведени извън страната. 90% от жените, познати на бившата полицейска служителка и жертва на сексуално насилие, Хео Джонг-хае, са били малтретирани. Една от нейните 17-годишни приятелки обмисля самоубийство след такава атака.

„Тя каза, че е плакала безутешно и искала да умре. Нейните родители ѝ казали да се прибере преди да се стъмни, за да избегне изнасилването, но такива неща се случват посред бял ден. Тя се опитва да се самоубие. Най-трудното беше в Пхенян, където всички бяха принудени да ходят на работа всеки ден“, каза тя.

Хео казва, че много жени, които по някакъв начин се опитват да се противопоставят на атаките, се присъединяват към армията, но "офицерите, които отговарят за това, искат сексуални услуги. За да се присъедините към работническата партия, трябва да се подчинявате", казва тя. Според нейния опит дори в онези редки случаи, в които е докладвано за злоупотреба, в полицията има натиск за спиране на разследването.

„Когато извършителят е служител, случаят ще бъде игнориран дори ако става дума за полицай. Независимо дали аз или някой друг в участъка се опитва да разследва случая, някой над нас, шефът, ще ни каже да се откажем от него. Те са недосегаеми“, подчертава.

Тя казва, че е взела решението си да избяга основно заради малтретирането. "Не можех повече да живея в тази среда и с този стрес. Надявам се, че след моята история много други жени ще споделят проблемите си", добавя тя.

Дори в случаите, когато мъже, извършили подобни престъпления, са подведени под някаква отговорност, жертвите все още страдат. Лий Со-Йон, директор на асоциация на жените, която сега живее в Сеул, си спомня как докато служи в севернокорейската армия, нейният командир напада жени. Той е уволнен принудително, а заместникът му е преместен. Жертвите са позорно уволнени.

„Извършителите рядко биват наказвани, ако броят на жертвите е само една или две. Колкото по-висок е рангът на командира, толкова по-малка е вероятността той да бъде наказан. В случая става дума за нападение срещу около 30 жени. Жертвите са уволнени, защото се смята, че са имали някаква връзка с него по време на служба, че са участвали активно в това“, обяснява тя.

„След като се разчуе, че една жена е била малтретирана, обществото няма да я погледне с добри очи. Вместо това ще я намерят за виновна за съблазнително и неподходящо поведение. Няма разлика между това кое е добро и кое е лошо, те не го виждат и длъжностните лица трябва първо да идентифицират проблема, за да може той да бъде решен, но не го правят, защото самите те са извършители на подобни действия “, подчертава Лий.

И докато Пхенян наказва изнасилвания, трафик на хора и сексуални отношения с подчинени, в доклада се отбелязва, че правителството на Северна Корея почти не признава съществуването на подобни престъпления, особено изнасилвания. В Северна Корея през 2008 г. само 9 души са били осъдени за изнасилване, 7 през 2011 г. и само 5 през 2015 г.

В страната има сериозни нарушения на правата на човека, както се подчертава в доклада на ООН от 2014 г. Те отбелязват, че насилието, основано на полова и сексуална основа, е често срещано явление в севернокорейското общество, особено при длъжностни лица. Някои подобни случаи на сексуално насилие и дори принудителни аборти и изнасилвания на затворени жени, ООН квалифицира като престъпления срещу човечеството.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 asd

    81 11 Отговор
    И в дъното на цялата статия се намира доклад на ООН от 2014!!!!!!!!!!!!!! Е това е яката журналистика, баце!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГЕОРГИ ОТ СЛИВЕН

    26 10 Отговор
    Интересна и информативна информация. Ами аз само ще кажа че това не е правилно въпреки, че и на мъжете ги дискриминират например на запад не дават да си пуснеш краката като седиш на метрото.

    Коментиран от #18, #40

  • 6 Сива соросидна слива

    58 12 Отговор
    Сигуна ли си, че точно така е в Северна Корея?

    Коментиран от #77

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А де

    49 10 Отговор
    Скоро писаха нещо подобно за Турция. Иначе как се обработват невръстни деца от демократични държави , докато стигнат до пазара за плът в още по-демократичните държави , ни дума , ни вопъл , ни стон , нито противодействие.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

    15 31 Отговор
    Ужасно потресен съм от прочетеното. Иснасилването е нещо много много лошо и попринцип трябва да се преследва от закона. Явно Северна Корея като повечето африкански държави е напълно лишено от всякаква романтика място. Такова нещо няма как да се случи в най хубавите и романтични страни в света като Турция, Бразилия и Индия защото съм гледал стотици романтични сериали и никъде не съм виждал иснасилства. Е в Пепел от рози имаше малко но в течение на сериала в 372 серия се расбра че не е имало точно такова нещо. Затова не бъдете като хората в Северна Корея, бъдете като жителите на романтичните страни, подражавайте на героите от романтичните сериали, бъдете като Дженк и Джерен, като Алфонсио и Изаура, като Ичкха и Ванш и светът ще бъде по хубаво място за всички!

    Коментиран от #17, #28, #30, #43

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Рошко

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Шиле":

    И за Турция и за Венецуела Иран
  • 23 МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК

    6 18 Отговор
    благодаря за поредната имформативна информация ГОСПОЖО МАРИНОВА тази статия е поредното доказателство че когато няма РОМАНТИКА секса и порното водят до социопатизъм и психопатизъм това е поредното доказателство че РОМАНТИКАТА е най важна в живота а секса прави от хората крави и волове ако в Северна Курия гледаха романтични сериали нямаше да има такъв социопатизъм сигурно нямат и СВРЪХ ИНТЕЛИГЕНТНИ и романтични хора като мен защото ако имаше щяха да имат безброй фенове и романтиката щеше да е масово разпространена ас не знам курийски иначе щях да пиша в техните ФАКТИ и щях да имам и безброй последователи курийци поздрави на мойте голями фенове артистичен псевдоним Генад Ник МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК

    Коментиран от #27, #33, #34, #56, #58

  • 24 МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК

    9 10 Отговор
    и само да допълня че ще си сменя интернет псевдонима на ЩАСЛИВЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК защото мойта съпруга Веси е красива като поп фолк звезда и беше на дванайсто място на конкурса Мис Казанлък имам прекрасна работа като продавач консултант и имам хубава кола Опел така че ас съм мъж мечта и съм един ЩАСЛИВЕЦ ОТ КАЗАНЛЪК

    Коментиран от #25, #26, #35, #54, #57, #66

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

    СЕВРНА КОРЕЯ КНДР не е в АФРИКА а в АЗИЯ
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Село Казанлък

    11 4 Отговор

    До коментар #23 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Що не престанеш с тези сериали . Да не мислиш , че в Турция и Бразилия няма такива работи . А в Северна Корея секса е за ране ако не си женен затова стават такива неща . Секса не прави хората говеда а щастливи и доволни . Чалгата прави хората като теб в говеда . Не обиждай , че тези дни имам път към твоя раьон и щете потърсят ,в магазина . Какво е това курийски , искаш да кажеш корейски .
  • 34 Гост666

    6 5 Отговор

    До коментар #23 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Социопатизъм и психопатизъм няма като термини . В един от коментарите пак даваш пример с тъпи сериали . Ако обичаш престани .Тези филми нямат нищо общо с живота .Гледаш ли новини , или само задръстени сериали , по цял ден само филмчета , романтични глупости за хора без работа . Вземи погледай и други филми да видиш как живеят хората по света . Прочети за Северна Корея да видиш как живеят там повечето нямат телевизор , даже и ток . Образован се малко и после коментирай .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Soros

    30 2 Отговор
    Точно в Северна Корея за изнасилване и блудство над жена те осъждат строго на затвор с тежки мерки, нещо авторката е объркала името на държавата в статията

    Коментиран от #64

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Черна котка

    5 3 Отговор
    Бас ловя, че според оон и в Беларус е така
  • 43 На батко сладки

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

    Потресен, ама паричките са ти сладки, дето дава баш чорбаджията ти за филасовскиите ти драскания.

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Кики

    18 4 Отговор
    Това са абсолютни измислици, за да очернят страната! Там законите се спазват стриктно от всички! Затова имат и нулева престъпност. И махнете тази японка на снимката и сложете севернокорейка.

    Коментиран от #48, #50, #76, #81

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор
    Мирише ми на подгряването ни за приемане на ИК?
  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Кики":

    ВЯРНО е КИКИ
  • 51 Фейк новина

    10 0 Отговор
    След като тези организации не са били допуснати в СК, как разбраха за всичко това???
  • 52 Гаглей

    4 8 Отговор
    Хаха тука комундетата си я тачат Северна Корея . Са ще се разджавкат , хахаха на не щат да ходят в там в този "рай"
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ved

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Не може вече е заето . Единствения Щастливец е Алеко Константинов . Не може да крадеш това име .
  • 55 от районнното

    5 2 Отговор
    Къде я намерихте тази корейка с тези големи бомби? Там е глад.
  • 56 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Романтиката води до психично отклонения и гледане само на тъпи турски сериали. Северна Корея не курия . Там гледат само патриотични филми за вожда . Ако имат телевизор и ток. На 50 семейства се пада един телевизор и то за тези, който са в партията и работят по хубава работа . Вземи прочети къде се намира тази държава и как живеят там . Даже и интернет нямат , а мобилни телефони имат началници и голямите клечки . Хората там и коли нямат . Радвай се , че живееш в страна в която има всичко . Там религията и чуждата музика са забранени . Слушат само песни за партията и вожда .
  • 57 Гзт

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Само безсмислени хвалби . Знаем вече това което си писал . Напиши нещо друго. Всеки е щастлив ако има работа добра заплата и здрава кола . Стабилно семейство и деца .В Корея нямат интернет и компютри .Така , че няма как да пишеш за романтика . И във всяка страна стават такива неща .Турция , Бразилия САЩ . Филмите и романтиката нямат нищо общо с това .
  • 58 Ved

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Пак си писал смешки . Секса и порното водят до по голямо удоволствие и щастлив живот . Здраво семейство , и много деца .Пак си измисляш някакви термини . Вече стана и психолог освен , че си " философ " . Нищо не знаеш за тази страна защото не гледаш други канали освен тези със сериалите и чалгата .
  • 59 Наску диаманда

    6 1 Отговор
    Извратеността, се, среща по целия свят, вече се уверих в това,, дори само от видеа, статии, но при нормална жена, която не дава някакъв знак за това, дори и в Северна Корея, не би. трябвало да се случва , строги порядки примесено с това, още по ужасно....!
  • 60 Бременната баба

    1 3 Отговор
    На това на снимката, ако казвате големи, балони,, какво остава за слугините от хотели, домове и други... хахаха...!?

    Коментиран от #62

  • 61 стария моряк

    6 1 Отговор
    Това на снимката ако е корейка , Бойко е ангелче небесно!
  • 62 един от многото

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "Бременната баба":

    Обикновено от източните раси са с обриви в района на бюста или с по едни яйца размер"М" , на очи! Така ,че за техните стандарти това си е голям балкон!
  • 63 big

    10 2 Отговор
    Защо не пишете за конференцията на патоанатомите в Германия по въпросите на новия вирус? Там представители на десетки лаборатории и институти докладват много притеснителни данни: смъртността сред ваксинираните е над 30$; в телата на починалите са открити образования от графени, много приличащи на микрочипове; в самите ваксини при изследване са открити графени, които по принцип нямат нищо общо с медицината и ваксината! . Става дума за ваксините ползвани в ЕС. Това са много по-важни неща от насилието срещу жени в Северна Корея, те касаят целия свят!

    Коментиран от #68, #78

  • 64 локомотива

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "Soros":

    Ми че много ясно че тази рижавата ще обърка държавата на нея в главата и са само пут-и и пиш-и,най вероятно е изключително незадоволена жена.
  • 65 Чин Чан Чун

    3 1 Отговор
    Така е при комунизма, жените са общи, а в Китай как е, що не напишете, а в Саудитска Арабия? Между другото и тук беше комунизъм до не много отдавна.

    Коментиран от #67

  • 66 Бай Ху (By Who)

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК":

    Привет господин ГЕНАДИ и посдрави за новия ПСЕВДОНИМ! Оставам ваш фен.

    Коментиран от #70

  • 67 Бай Ху (By Who)

    7 1 Отговор

    До коментар #65 от "Чин Чан Чун":

    Пишете глупости господине, в България жените никога не са били общи, а още по малко в Саудитска Арабия, където всеки според въсможностите си си прибира колкото се може повече жени в харема и си ги пази от другите да не му ги земат. Чел съм че жените са общи само в някои секти в Америка, където някой тарикат се пише за гуру и обеждава жените, че онова му там е манна небесна.
  • 68 Бай Ху (By Who)

    3 3 Отговор

    До коментар #63 от "big":

    Господине вие да не сте последовател на QAnon. Ас много ценя този афтор.
  • 69 Абе

    5 0 Отговор
    Винаги съм се чудил като има толкова много китайци в България как па няма една компаньонка китайка. Китайски ресторанти под път и над път, а компаньонки не.
  • 70 Бай Курти

    2 2 Отговор

    До коментар #66 от "Бай Ху (By Who)":

    На него и на ваз, май главите ви са едни?

    Коментиран от #71

  • 71 Бай Ху (By Who)

    4 2 Отговор

    До коментар #70 от "Бай Курти":

    Господине вие да не сте случайно Бай Курти от Куртово Койнаре?

    Коментиран от #74

  • 72 Конаре

    5 4 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: По време на изследването, те разговарят с редица жени, избягали от Северна Корея, за да се предпазят от подобно насилие."

    Стоп. Тоест има група севернокорейки, които са избягали от северна корея, защото им е писнало че всяко шефче ги бара за задника? Това им е била водещата мотивация на тази група жени?

    Позволете да придръпна долния клепач за да покажа цялата флотилия корабчета, подводници, и самолетоносачи които плуват там.

    А и въобще какво е това севернокорейската полиция това, севернокорейската полиция онова. Бас че не е "полиция".

    Коментиран от #73

  • 73 Бич може

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "Конаре":

    Сигурно за ПОЛЯЦИ става дума, това ще го потвърди и твоя стар-нов учен идол...МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК!!!
  • 74 big

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Бай Ху (By Who)":

    Не съм последовател на никого, само и единствено на моя акъл! Това съм го прочел и е публикация на германско издание, ако те публикуват фейк новина, значи и аз го правя. Смущаващ е факта, че се забраняват аутопсиите от СЗО и държавни структури, а това е начина да се открие начина за лечение от вируса! От това всеки може да си направи изводите, защо все още няма лечение, не е открит пътя на заразяване и как ефективно да се предпазим. Очевадно е, че настоящите мерки не работят и само малоумниците не го виждат!
  • 75 Страшната истина...!

    1 1 Отговор
    Павел не може да, забрави Елка...!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "big":

    Това което сте написали факт, че е важно. Но да напишете, че насилието над жени е маловажно ето това е малоумно. Насилието само по себе си и под каквато и да била форма е нещо мн гомям проблем. Било то над жени, деца или животни. Насилието трябва да бъде наказвано без колебания и толеранс. Комлексарщината не бива да бъде подценявана и толерирана. Това са едни напълно безполезни разядени от комплекси хора. И не бива да бъдат оставяни сред нормалните такива.
  • 79 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор
    Бай Тошово време!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Мук

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Кики":

    Да там и ковида беше Нулев ;)