Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 18:15 2 152 6

Три промени в гласа могат да са симптом на нелечимо заболяване

  • промени в гласа-
  • паркинсон-
  • неврологично заболяване

Болестта на Паркинсон е бавно прогресиращо хронично неврологично заболяване

Три промени в гласа могат да са симптом на нелечимо заболяване - 1
Снимка: Shutterstock

Началото на болестта на Паркинсон може да се разпознае по промени в гласа на човека. Това съобщава изданието Express, като се позовава на данни на Американската асоциация на болните от Паркинсон.

При хората с това заболяване гласът става по-тих и първоначално може да е силен, а след това да затихва. Също може да стане монотонен, тъй като пациентите не са в състояние да контролират нивото на сила и емоционалност. Освен това за начало на развитието на заболяването свидетелства заекването.

Болестта на Паркинсон е бавно прогресиращо хронично неврологично заболяване. Тя възниква поради нарушение на изработването на допамин от мозъчните клетки, което води до нарушение на функциите на клетките, отговорни за движението на човека. Водещите симптоми са мускулна ригидност, хипокинезия, тремор и постурална нестабилност, която засяга позата на тялото. Съвременната медицина засега не може да лекува заболяването, но съществуващите методи за консервативно и оперативно лечение позволяват да се подобри значително качеството на живот на страдащите от болест на Паркинсон и да се забави нейното прогресиране. От болест на Паркинсон страдат около 10 милиона души по света. Рискът от възникване на това заболяване се увеличава с възрастта, но при около 4% то се диагностицира преди 50-ата година. Мъжете 1,5 пъти по-често страдат от болест на Паркинсон в сравнение с жените, допълва РИА Новости.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    0 0 Отговор
    освен монотонен и от силен да става слаб , ако от слаб става силен признак на ква болест е?
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от мутафдживирус...

    Коментиран от #5

  • 3 Суетната

    1 0 Отговор
    Как сме... после йерархично, като тоновата стълбица, не въпроси, но,, приказки към непознат,,... дори и,, ненаситна,, съм била, не бъркаш ли,, клиентките,,...?!
  • 4 хами как е

    0 0 Отговор
    с тазо? химам пхърдел с дрисак ипирем хюртано!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 The dark side

    0 0 Отговор
    Явно Дарт Вейдър е болен от това.