Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 16:15 6 648 4

Способен ли е астероид да разруши Земята

  • астероид-
  • земята-
  • космически тела

Учен споменава, че на Земята ежегодно падат по няколко малки метеорита

Способен ли е астероид да разруши Земята  - 1
Снимка: Shutterstock

Само небесни тела с размер един километър и повече са способни да разрушат Земята, обяснява директорът на Института по космически изследвания на Руската академия на науките, цитиран от Lenta.ru, пише novini.bg.

„Големи космически тела, такива като Тунгуския метеорит, падат на Земята веднъж на стотици години и предизвикват разрушения. Ако говорим за катастрофални въздействия на планетата поради астероиди, то това, условно казано, се случва веднъж на милион години. Тaкива големи обекти се виждат отдалече, ние можем предварително да изчислим тяхната орбита и да определим колко близо ще дойдат до Земята“, казва ученият. Той също добавя, че на Земята ежегодно падат по няколко малки метеорита. По думите му те най-често се озовават в океана, тъй като той заема две трети от планетата. Владимир Сурдин от Астрономическия институт „Щернберг“ добавя, че поради малките им размери те може да се открият едва няколко часа преди падането им на Земята.

По-рано стана известно, че метеорит пробил покрива на къщата на жена в канадския град Голдън и паднал на възглавницата до нея. Жената не разбрала как камъкът се е озовал на леглото до нея и позвънила в полицията.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЪРП

    10 1 Отговор
    БОЖИДАРКААА......., ЦЕПИШ МРАКА МИЛИЧКА С ТАКИВА "ЗАГЛАВИЯ"... ;-) .... КЕФИШ МЕ , щИ ЗВЪННА !
  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    12 0 Отговор
    Тази статия е писана ей така - да има нещо писано. Какво значи да унищожи Земята? Самата планета или само живота? Как така метеорит с диаметър над 1 км ще унищожи Земята, като метеорита паднал преди 65 млн. години на Юкатан се предполага, че е бил 10 км. диаметър и не е унищожил планетата, а само живота! Писачите, бъдете по-точни!

    Коментиран от #4

  • 3 желяз каменноff

    4 2 Отговор
    и да се думне в българия и ударната вълна да отиде втурция идо еврея.
  • 4 карл сейгън

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Не бе,колега,не упреквай писачите,просто руският учен е минал от водка на боярищник.