28 Ноември, 2021 14:59 6 104 4

Продадоха сребърна монета от 17-ти век за над 350 000 долара

  • сребърна монета-
  • 17-ти век-
  • над 350 000 долара-
  • нова англия-
  • на търг-
  • един шилинг

Една от първите монети, изсечени в Нова Англия беше продадена на търг

Продадоха сребърна монета от 17-ти век за над 350 000 долара - 1
Снимка: shutterstock

Една от първите монети, изсечени в Нова Англия беше продадена на търг за повече от 350 хиляди щатски долара, предаде АП. Тя е открита сред други, скрити в кутия от бонбони. Постигнатата цена е доста по-виска от предварително очакваната.

Сребърната монета на стойност един шилинг е изсечена в Бостън през 1652 г. Смята се, че е с най-добрата изработка измежду няколко десетки подобни пари, за които се знае, че все още съществуват. Монетата е придобита от анонимен купувач от САЩ, наддавал онлайн в търга, организиран от базираната в Лондон компания "Мортън енд Идън".

Очакваше се да бъде продадена за около 300 хиляди щатски долара.

Преди 1652 г. монети от Англия, Нидерландия и други държави се използват като валута в Нова Англия. Заради недостиг обаче съд в Масачузетс назначава Джон Хъл за ръководител на монетния двор в Бостън, който изсича първите сребърни пари в Северна Америка. Дейността му обаче е спряна през 1682 г.

Рядката монета е предоставена за продажба от Уентуърт "Уенти" Бимонт, чийто баща наскоро я намерил в кутия от бонбони заедно със стотици други. Бимонт е наследник на Уилям Уентуърт, един от първите заселници в Нова Англия. Фамилията е сред най-известните в Ню Хемпшър.

На търга бяха продадени и други редки американски монети, като някои от тях достигнаха цена от 80 хиляди щатски долара.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 1 Отговор
    във българия щяха да ви я конфискуват и да ви обвинят че сте иманяр
  • 2 Продавам монета

    11 1 Отговор
    от три стотинки.Първоначална цена 3хиляди лева.

    Коментиран от #3

  • 3 Рокфелер XXXIII

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Продавам монета":

    Предлагам 30 000лв.
  • 4 иманяр

    8 3 Отговор
    Смятайте колко пари вземат от българските земи онези, които имат достъп до съкровищата тук - иманяри, археолози (не всички), хората покрай археолозите!!! Леле, мале!