Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 19:15 1 967 6

Матчата помага при борбата с килограмите

  • матча-
  • затлъстяване-
  • кофеин-
  • антиоксиданти-
  • япони

Изследвания показват, че приемът на матча преди тренировка помага за изгарянето на повече калории

Матчата помага при борбата с килограмите - 1
Снимка: Shutterstock

Матчата все повече се разпространява из българските ширини. Това е традиционен японски чай, който укрепва здравето и помага за поддържането на нормално тегло, пише actualno.com. Всъщност тя се използва още от преди векове – първите данни са от 13 в., а днес японците дори са създали специална чаена церемония.

Ние можем да използваме матчата и без церемонии, като я добавяме във всичко, напоследък тенденцията е дори прибавянето на матча към любимото лате. Матчата представлява много стрити листа от самото растение, на което се дължи и зеленият ѝ цвят.

Ползи от матчата

Матчата е изключително полезна и почитана в японската култура, а един от факторите затова е, че тя спомага за борбата със затлъстяването. Съдържа изключително много антиоксиданти и съвсем спокойно можем да я причислим към суперхраните. Тя е богата и на кофеин, което я прави чудесен заместник на кафето, за тези които се стремят да го избягват. Плюс е, че няма неговите ефекти като обостряне на нервността, треперене, повишаване кръвното налягане и др. Матчата е добра напитка и за спортуващите. Според някои изследвания, хората, които приемат матча преди тренировка, са по-активни и изгарят до 25% повече мазнини и 40% повече калории. Супер, нали? Още една полза на напитката от матча е, че тя съдържа аминокиселината Л-теанин, която успокоява ума, намалява нивата на стрес и отпуска организма, но без да вреди на мотивацията за работа. Напротив, по този начин дори засилваме концентрацията и творческата дейност. Чаят от матча спомага и за еластичността на кожата, като се включва в анти-ейдж процесите, както и спомага за успокояването на различни раздразнения и кожни проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    5 1 Отговор
    И защо решихте да наричате зеления чай, матча?

    Коментиран от #4

  • 2 Фен

    2 1 Отговор
    Според Пернишки диетолози,най добър ефект за отслабване дава счупена долна челюст.

    Коментиран от #3

  • 3 devil

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Може и натискане на жлезата
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мачете

    1 0 Отговор
    помага повече
  • 6 мамун

    0 0 Отговор
    като вдигнеш мачтата
    и като се потрудиш в подходяща компания
    няколко часа помага повече