Last news in Fakti

3 Декември, 2021 18:54 5 497 21

Защо изневеряват хората в щастливи връзки?

  • щастие-
  • връзка-
  • любов-
  • изневяра-
  • връзки-
  • отношения

Експерти във връзките казват защо и щастливо влюбените хора се поддават на изкушенията

Защо изневеряват хората в щастливи връзки? - 1
Снимка: Shutterstock

Когато чуем, че някой е изневерил на половинката си, ние веднага решаваме, че нещо не е наред във връзката му или просто този човек не е стока. Вероятно този човек не обича партньора си. Вероятно е ужасен човек, зажаднял за секс. Или пък бракът му е разрушен, просто още не го е осъзнал.

Да, много често това са причините, но истината е, че изневярата се случва и в щастливите двойки, колкото и да не ни се вярва, колкото и нелогично да звучи. Все пак, щом си в щастлива и здрава връзка, значи обичаш този човек. А как можеш да изневериш на някого, когото обичаш?

Добър въпрос, на който отговор ще дадат няколко експерти по връзките. Ето какви според тях са причините изневярата да се случва и в щастливите връзки:

1. Опитват се да открият нещо изгубено

Понякога изневеряващият не се опитва да се откъсне от връзката, но се опитва да открие нещо изгубено за себе си – може да е свободата си, може да е някаква страст, може да търси начин да разбере себе си по-добре. Обикновено такива изневери се случват, когато изневеряващият не може да говори открито с партньора си за тази липса и се опитва да я запълни извън връзката.

2. В природата ни е

Изневерите се случват във всяка култура, дори в онези, които жестоко наказват изневярата. Причината за това може да се крие в биологията ни. Жените се привързват по-силно и търсят дълготрайна връзка, но мъжете са по-склонни към изневяра, защото тяхната природа ги подтиква да имат повече жени и от там – повече деца и по-голям шанс да предадат своето ДНК на бъдещите поколения. Преди пък жените са изневерявали, за да се подсигурят – ако съпругът умре или я изостави, жената има втори мъж, който да я защити. Днес, разбира се, такива причини са логически неоснователни, но все пак изневярата е вплела корени в ДНК-то ни.

3. Понякога просто се случва

Всеки понякога е изправен пред изкушения. Симпатичният касиер, който флиртува така безсрамно. Милият колега, който наистина се интересува от това, което казваш. Нормално е да се ласкаеш от такова внимание. Понякога обстоятелствата така се нареждат, че изкушението става по-силно от нас.

Разбира се, нито една от тези причини не е основателно извинение за изневярата. Тя е преди всичко избор. Но изневярата може да се случи на всеки, не си мисли, че никога няма да се случи на теб.

Начинът да избегнеш изневяра (или поне да избегнеш развитието на цяла афера) е комуникацията. Говорете за притесненията си, за фантазиите си и създайте атмосфера на доверие. Иначе тайните ще стават все повече, лъжите ще бъдат все по-дълбоки и постепенно ще подкопаете щастието си.

Всички се изправяме пред изкушения, но важното е как ще реагираме на тях.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Октомври

    18 1 Отговор
    Сигурно щото на някои не им Ок обаче са зависими и затова се преправят на щастлива двойка!
  • 2 Моно свят няма

    22 4 Отговор
    Защо пиеш нещо различно от любимата си напитка или ядеш нещо различно от любимата си храна. Ако не си опитвал никога друго, за да разбереш дали пък няма по-добро, а ако си опитвал, за да си припомниш защо нещо ти е станало любимо. С "някого" нещата не стоят съвсем така и щастлив може и да не е това, което е вътре, но коренът е общо взето подобен.
  • 3 Ролерчето

    7 7 Отговор
    Защото когато си лягаш вс вечдщер с ментето ти се иска от време на време нещо истинско!
  • 4 Браво,

    13 6 Отговор
    не знаете ли, че само боб не може да се яде?
  • 5 Патето Яки

    11 2 Отговор
    Хормоните са виновни.
  • 6 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

    4 12 Отговор
    Исневеряват само лошите хора. Ас никога не бих исневерил на моята съпруга и като цяло всички знаем че исневярата е нещо много много лошо, забранено и недупустимо и трябва да се преследва от закона и цялата му тежес. Както се пееше в една легендарна класика "сто патрона ще ти вкарам ако в крачка те набарам". Тук расбира се не трябва да се приеме буквално а като високо философска метафора в която с патроните се има предвид цялата тежес на закона все едно сто законови мерки. Исневеряват само лошите мъже бес принципи и мястото на всеки исневерявашт е съда.
  • 7 no name no face no number

    4 3 Отговор
    Всичко е заради бустера, в семейна среда след максимум от 12 месеца по новите стереотипи на меркантилните еврогейци сексуалитета спада на около 30%, затова поне на шест месеца се препоръчва бустерно подсилване, което гарантира покачване до 98% при хората под 60 годишна възраст и до 76% при хората над 60 години За щастлив еврогейски брак ви препоръчваме суингърска бустерка на поне шест месеца всяка година. При по тежки случаи новоджендърна бустерка ти
  • 8 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

    3 6 Отговор
    И само да допълня че исневярата е много лошо и забранено и недупустимо нещо по още една причина. Ако исневериш на някого докато си женен за друг то значи не си женен за този с когото исневеряваш но за да е исневяра значи трябва да правите там онова нещо обаче как като не сте женени а ти си женен за този на когото исневеряваш. В този случай бихме имали секс бес брак а това е още по лошо, забранено и недупустимо и макар да е възможно на теория силно се съмнявам че това нещо бес брак съществува в реалния живот. Леко ми исбяга мисълта но вярвам расбрахте мъдроста в нея.

    Коментиран от #11

  • 9 Щото влече

    5 0 Отговор
    Като имаш най-най искаш по-по.И те така,пропътувал съм го..

    Коментиран от #12

  • 10 факсинчо

    8 0 Отговор
    Мъжете изневеряваме , когато кифлата се прави на умна , но си е просто Сабина..
  • 11 Лигавиш се повече

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

    отколкото остроумието позволява..
  • 12 Виталия Ражнатович

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Щото влече":

    Целуваш я и чакаш 3 години да размине. И те така..
  • 13 Комунист

    9 4 Отговор
    Морал морал другарки и за вас другари.В таз демокрация се разсипаха от кекс и после спинче и бактериални вагинози.Морал другари и другарки

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Пролетаргет

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Комунист":

    Морал.. Цял ден се блещиш как другарката в близост, люшва гърди и върти хълмове под мантата и после му сваляш кората като на върбова пръчка. Хайде моля! А на бригади съм ходил и пак бих...
  • 15 Гошо Тарабата

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Комунист":

    Така е другарю, ние се правехме на тараби, ама морал имаше. Виж другарката Соня как забременя от един пазач на затвора, за да избегне присъдата? Ех, какъв морал имаше! Наздраве!
  • 16 един от многото

    6 3 Отговор
    Защото могат и защото искат. Навремето в едно списание на Плей бой пишеше , че няма по голямо извращение от това да правиш нормален секс със собствената си съпруга след десет годишен съвместен живот.
  • 17 Брокер

    2 5 Отговор
    100€ са си 100€ - не е изневяра, а услуга! Вежливи и винаги готови да помогнат на нуждаещите се да изхарчат 100€, трябва да има навсякъде! Другото е, че всеки, който е решил да ги даде, значи наистина има нужда да бъде точно с вас, иначе би отишъл при друга! Моментното щастие, няма отношение към дългосрочните планове и семейно развитие! То е като сладолед на плажа - и така е готино ама я да се поглезим!

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Много

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Брокер":

    Си праз , батка
  • 19 В този случай

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Брокер":

    Най-добрата инвестиция на 100 евро е посещение при психолог.
  • 20 Мъжете

    9 0 Отговор
    се бягат от красиви жени, страх ги е от многото потенциална конкуренция. Затова спят с грозни и се женят за тях - по удобни са. А ако красивата е и умна, край - обречена е на вечна самота. Такива жени си знаят цената и не допускат комплексари да си играят с тях и да ги смачкват. До красива и умна може да стои само УМЕН и СИЛЕН мъж, но такива почти не се срещат. НЕ Е НУЖНО ДА Е БОГАТ И КРАСИВ!

    Коментиран от #21

  • 21 Калимира

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мъжете":

    Напълно си прав!