Last news in Fakti

7 Декември, 2021 17:58 2 404 3

Удивителните лечителни свойства на агавето

  • агаве-
  • лечителни свойства-
  • полезни свойства-
  • подсладители

Макар да е по-познато като естествен подсладител, агавето крие много ползи за организма

Удивителните лечителни свойства на агавето - 1
Снимки: Shutterstock

Агавето е растение, чиято родина е Мексико. Вирее във вулканичните почви там, но се отглежда безпроблемно и в България, подобно на алое вера, и също като него е вид сукулент. Сокът на растението, наричан сироп или нектар от агаве, добиван от вътрешността му, има изключителни ползи и намира широко приложение в кулинарията и в грижата за здравето. Ето кои са някои от най-полезните свойства на агаве, което не случайно ацтеките наричали „дар от боговете“.

1. Безопасен подсладител

В хранително-вкусовата промишленост сиропът от агаве се използва като безопасен заместител на захарта. Калориите в сиропа са много по-малко от тези в захарта, а е в пъти по-сладък, което намалява използваното количество и води до редуциране на погълнатите калории. Мек на вкус и с нисък гликемичен индекс, той намира приложение в продукти, предназначени за отслабване или контрол на теглото.

За разлика от неорганичните и изкуствени подсладители сокът на агавето е полезен за здравето и не създава опасност от развитие на сърдечносъдови и туморни заболявания. Сиропът от агаве се прилага не само като подсладител в продукти, но се продава и готов за консумация. Вкусът му напомня на този на меда, но за разлика от него не придава аромат на продуктите, в които е вложен. Това го прави неутрален подсладител, подходящ за всичко. Може да се хапва в чист вид, но в умерени количества, за да не навреди, или да се влага при приготвяне на тестени, сладки изделия, дресинг за салати у дома. Сиропът е ценен и с това, че потиска апетита и така подпомага отслабването.

Удивителните лечителни свойства на агавето

2. Продукт, подходящ за диабетици

Гликемичният индекс на агаве е само 27, тоест доста по-нисък дори от този на ябълката. Това прави сиропа от агаве подходящ дори за хора, имащи здравословен проблем, свързан с кръвната захар или обмяната на веществата. Доказано агаве стимулира производството на хормон, който регулира нивото на инсулина в кръвта, което го прави продукт, подходящ за страдащите от диабет.

3. Агаве за борба с остеопорозата

Растението съдържа субстанция, която успешно се бори с процесите на декалцификация в организма и последващата остеопороза. Така консумацията на сироп от агаве подпомага поддържането на опорно-двигателния апарат и предпазва от заболявания, свързани със загуба на костна плътност.

4. Здрава кожа

Външното прилагане на сока от растението помага за заздравяване на гнойни рани и борба с бактериални инфекции на кожата.

5. Нормално функциониране на червата

Консумацията на сиропа от растението поддържа перисталтиката на червата, подпомага дейността на храносмилателната система и изхвърлянето на излишните течности от организма. Така до известна степен агавето се явява диуретик.

6. Лечение на вирусни инфекции и грип

Агаве намира приложение при профилактиката и лечението на грип, вирусни инфекции, облекчава кашлицата и болките в гърлото.

7. Здраве за целия организъм

Сиропът от агаве е полезен и за черния дроб, жлъчката, бъбреците, намалява неприятните симптоми преди и по време на менструалния цикъл при дамите и облекчава упорития цистит.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може и за агавето

    2 0 Отговор
    но на агнето са къдя-къдя повече..
  • 2 686

    2 0 Отговор
    8. Текила
  • 3 FraDia

    0 0 Отговор
    Най-добре действа на организма ферментиралото синьо агаве..викат му Текила. . Може и в комбинация с портокалов ликьор и лайм.. на което пък името е Маргарита