13 Декември, 2021 13:55 5 749 2

Лекар посочи растенията у дома, които пазят от бактерии и вируси

  • растения-
  • стайни растения-
  • лимон-
  • цитруси-
  • лавандула-
  • евкалипт

В следните няколко растения се съдържат вещества, които убиват патогените и пречистват помещението

Лекар посочи растенията у дома, които пазят от бактерии и вируси - 1
Снимка: Shutterstock

Терапевтът Тимур Асанов посочи растенията, които могат да предпазят дома от вируси и бактерии. Той обясни в интервю за Радио 1, че етеричните им масла съдържат вещества, наречени фитонциди, които имат антисептично действие, предава БГНЕС.

Сред растенията, способни да пречистят помещенията, специалистът посочи евкалипт, както и миниатюрни цитрусови дървета като лимон, портокал, мандарина. Те почистват пространството и унищожават множество видове патогени, казва той.

Иглолистните дървета – ела, хвойна и други – съдържат и много етерични масла с антисептично действие, които се изпаряват и правят атмосферата в дома почти стерилна“, допълни Асанов.

Лекарят отбеляза, че миртата също е добра за дезинфекция на помещения: тя е в състояние да неутрализира, наред с други неща, бацила на Кох, който причинява туберкулоза, както и да намали активността на вирусите.

Полезни според него са и лавандулата, която е известна като естествено успокоително средство, както и лука с чесън, който може да се отглежда на перваза на прозореца.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    4 2 Отговор
    Глупости !!! От бактерии и вируси най-надеждно пази само концетрата,по-специално домашната ракия 46-47+ градуса...
  • 2 Rock

    3 0 Отговор
    ,,Лук с чесън на перваза на прозореца,,...Не може ли етерично масло от чесън ...сутрин да си полееш зад ушенцето и на китките.... Така със сигурност околните няма да навлизат в личното ви пространство и ще бъдете запазени.... Има бонбони лукчета- с мента, с евкалипт, с портокал, с джинджифил- от личен опит те със сигурност предпазват от вируси и облекчават дишането.Не бива да се прекалява с тях- но вършат чудеса. и старите хора са знаели- наричали са ги подсладушки- т. е. нещо и за душата.