Last news in Fakti

20 Декември, 2021 18:15 6 371 6

Навиците, които водят до преждевременно остаряване

  • навици-
  • остаряване-
  • здраве-
  • вреди

Ежедневно правим тези грешки без да осъзнаваме колко вредни са те

Навиците, които водят до преждевременно остаряване - 1
Снимка: Shutterstock

Едва ли има човек, който с лекота приема факта, че не се подмладява, а остарява. Все пак правим всичко по силите ни, за да останем по-млади за по-дълго време и да се борим със състаряването.

Попаднахме на шокиращи международни проучвания, които разкриха, че има точно пет навика, които ни състаряват преждевременно, пише jenata.blitz.bg

„Правим ги ежедневно, а дори не осъзнаваме колко опасни са те за нас. Внимавайте с тях! Ще остареете скорострелно, ако ги правите и не направите нещо по-различно“, предупреждават експертите.

Учените определиха честото гледане на телевизия като основен „катализатор“ на стареенето. Няма нищо лошо понякога да прекарвате нощта в гледане на филми, но експертите препоръчват да го правите възможно най-рядко.

Според Американската сърдечна асоциация гледането на твърде много канали на средна възраст намалява обема на сивото вещество в мозъка и води до когнитивно увреждане на по-късно в живота. Прия Палта, невролог от медицинския център Ървинг на Колумбийския университет, добави, че освен мозъчни дисфункции, любителите на телевизията водят заседнал начин на живот, което се отразява негативно на здравето им.

Трябва да планирате деня си и да не се заседявате прекалено много, категорични са лекарите. Упражненията и дори само повечето ходене ще помогне за предотвратяване на стареенето от биологична и клетъчна гледна точка. Заседналият начин на живот увеличава склонността към заболявания, свързани със стареенето, и преждевременна смърт. Лекарите съветват да се обърне специално внимание на кардио тренировките.

Третият фактор, ускоряващ стареенето, е нередовният сън. Възрастните на средна възраст, които редовно спят по-малко от шест часа, могат да изпитат бърз когнитивен спад, предупреждават експертите.

Освен това учените съветват да се намали времето, прекарано в интернет. Дългосрочното излагане на синя светлина от компютри, смартфони и други джаджи може да ускори процеса на стареене.

За да избегнете преждевременното стареене, трябва да се научите да се справяте със стреса, казват експертите. Захари Харванек, президент на катедрата по психиатрия в Йейл, посъветва да се научите как да показвате емоции и да се научите за самоконтрол. За да се облекчи стреса, той препоръчва йога и медитация.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виталия

    7 4 Отговор
    Да, верни неща съдържа статията. Мъжът и жената в брак или съжителство с интимност най-лесно тушират стреса

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Аха

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Виталия":

    Трябва само тъща или свекърва да живее с тях и стреса се умножава х10 !!! Понякога и доброжелателни "приятелки" успяват да "помогнат" на наивната съпруга...
  • 3 devil

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Виталия":

    Е то може и по приятелски или комшииски за запълване на времето и празното пространство в някоя
  • 4 Четене на глупостите

    2 0 Отговор
    на Дениз Джамбазов и Дойче Шмеле!
  • 5 Хайл

    2 0 Отговор
    Божидара е много готина птичка
  • 6 Кралич

    0 0 Отговор
    Сексът подмладяване!