Last news in Fakti

26 Декември, 2021 15:15 5 693 9

6 ползи от банановата кора

  • бананова кора-
  • ползи-
  • кожни раздразнения-
  • брадавици

Банановите кори отстраняват брадавици

6 ползи от банановата кора - 1
Снимка: Shutterstock

Полезните свойства на банана са неоспорими, но не знаем почти нищо за ползите от кората и по навик я изхвърляме в боклука. Ето топ 6 съвета как да използвате банановите кори.

1. Използване за разсад

Нарежете банановите кори на няколко малки парчета и заровете 1 или 2 от тях в основата на саксията, в която смятате да засадите разсада или семената. Това натрупване на минерали ще даде на вашите млади растения пълен набор от хранителни вещества, които ще подпомогнат развитието на корените и ще повишат устойчивостта на болести.

2. Отстраняване на брадавици

Имаме дразнещи и болезнени брадавици! Ако вече сте изпробвали всички аптечни и бабини методи, не се отчайвайте – на помощ ще дойде вездесъщата бананова кора, която постепенно ще премахне този козметичен дефект. Простото триене на кожата на брадавицата всяка вечер преди лягане е тайната!

3. Успокоява раздразнението на кожата

Разтрийте раздразнената кожа с меката страна на банановата кора и почувствайте как плодовите киселини, витамините и минералите в нея могат да помогнат за облекчаване на болката, сърбежа и зачервяването - кожата ви ще се влюби в този питателен коктейл! Този метод е подходящ за облекчаване на раздразнения от комари, пчели, оси и други насекоми, както и при раздразнения на кожата след бръснене.

4. Полиране на листата на растенията

С меката страна на банановата кора натрийте върху листата на стайните растения, за да премахнете праха и мръсотията и да им придадете чист вид. Този трик може да се практикува успешно за восъчните листа на растения като кротон, фикус, монстера, калатея и хоя.

5. Използвайте като храна за животни

Бананите са по вкуса не само на хората, но и на животните, които също с удоволствие ще си ги похапнат. Пилета, зайци и прасета с удоволствие ще похапнат сушената бананова кора, добавена към храната им. Просто не забравяйте да премахнете стикера от банановата кора, преди да го дадете на животните.

6. Смелете кората и я използвайте като тор

Още един съвет как да накарате банановите кори да работят чудесно във вашата градина. Нарежете кората на ситно и я включете като почвен компонент. В резултат на това ще осигури същия хранителен ефект като компостирането и заравянето на кората, но вероятността от изгаряне на растенията е сведена до минимум, пише actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ученичка

    4 0 Отговор
    Аз много обичам да ям банани.

    Коментиран от #2

  • 2 Барнат

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ученичка":

    Криви или прави?
  • 3 гост

    4 2 Отговор
    7 - ако я подложиш на някой колега ...е супер ?
  • 4 Толераст

    3 0 Отговор
    От целите банани има по-голяма полза .

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Калинка

    1 0 Отговор
    Идеални са за пързаляне, използвам две кори, по една на всяка обувка, и се пързалям до зори.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Толераст":

    Диетата би била по-добра на краставици / но не нарязани / , може би ?
  • 9 ганю

    0 0 Отговор
    лъска и обувки с вътрешната част
    можете и да подложите бананова кора (динена кора)
    на някои "доброжелател"
    абе ползи много