Last news in Fakti

2 Януари, 2022 15:29 11 186 9

Продават вилата на Филип Трифонов

  • филип трифонов-
  • продават-
  • актьор-
  • след смъртта

Синът му Мартин прави паметен кът на негово име до блока му в София

Продават вилата на Филип Трифонов - 1
Снимка Архив: БГНЕС

На 6 януари се навършва 1 година от внезапната смърт на големия актьор Филип Трифонов, който почина на 73-годишна възраст, покосен от инфаркт. Последните месеци от живота си звездата от „Момчето си отива“ прекарваше на чист въздух и спокойствие във вилата си в ловешкото село Българене, пише вестник "Ретро".

Местни хора разкриват в социалната мрежа фейсбук, че имотът е бил обявен за продажба и наследниците на Трифонов му търсели 50 хиляди лева. Цената не била никак висока, но в региона нямало как да се продаде за повече пари, тъй като този край на България е запустял и почти обезлюден, а къщите вървят буквално на безценица.
През последното си лято на този свят актьорът се бе посветил именно на реставрацията на вилата

си, към която имаше силен сантимент. „Зидар съм, мазач съм“, сподели той няколко месеца преди да издъхне и показа със снимки и видеоклипове как изгражда каменния зид на своя горски имот съвсем сам с подръчни материали. В двора на къщата Трифонов събираше приятели от всички краища на България и се бе изолирал от лъскавия свят на суетата, огорчен, че до смъртта си така и не получи наградна пенсия за принос в културата в размер на 700 лева.

Неговият син Мартин, който е и единствен наследник на артиста, продължава да се бори баща му да бъде запомнен и от поколенията, които не можаха да го гледат в златните му години в киното. Трифонов-младши е скулптор по професия и е женен за художничка. По повод първата годишнина от смъртта на баща си е подел инициатива да създаде паметен кът на Фипо, както го наричаха в артсредите, в София. Той ще бъде в любимия му квартал „Лозенец“, където е и семейният им апартамент. Точно там, на ъгъла на улиците „Милин камък“ и „Крум Попов“, Мартин иска да запечата спомена за големия актьор с кът с пейка и градинка на негово име. От общината вече са одобрили предложението и то ще бъде факт до няколко месеца. Всички съседи от квартала се включили в подписката за инициативата на сина на Филип Трифонов. В съседство има паметна плоча на Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев, а скоро на името на Мутафова ще бъде кръстена и улица в квартала.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    54 5 Отговор
    СВЕТЛА МУ ПАМЕТ
  • 2 сила

    69 4 Отговор
    ВЕЖДИЧКА ,ЧЕТЕШ ЛИ......или още си на гости на сина ти В ОГРОМНИЯ МУ ХОТЕЛ в австрийските Алпи....сигурно си прекарвате весело
  • 3 бай Тодор

    32 36 Отговор
    Няма ли да направят кът на някой овчар ! Само на артисти и певци. Те затова всички млади искат да стават артисти и певци. Никой не иска да става овчар. След 10 години,като измрат и последвите овчари,ще ми ядете ....!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 сила

    31 20 Отговор

    До коментар #3 от "бай Тодор":

    МНОГО СИ ЗЛЕ,АМА МНОГО.......типичен ГРОБ гласоподавател
  • 5 Чушкопек

    22 4 Отговор

    До коментар #3 от "бай Тодор":

    АМИ ВИЖ КАКВО: ВСИЧКИ МОЗЪЦИ ИСТИЧАТ В ЧУЖБИНА, ЗАЩОТО АРТИСТИТЕ, КОИТО ИГРАЯТ НА СЦЕНАТА МОЗЪЦИТЕ, ВЗИМАТ ПО ГОЛЕМИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ОТ САМИТЕ МОЗЪЦИ! СБЪРКАНА ФОРМУЛА!
  • 6 123

    32 8 Отговор
    Плакалника за 700-те лева бил национално съкровища! Егати тъпия народ дето живее в тази държава. Гимнастички на 17-18 стават пенсионерки, тези не внасят осигуровки, а искат пари от държавата, закото били национално богатство :) :) Дори Кирил Маричков, който уби човек, защото е един некадърен шофьор, се оказа национално богатство и той яко блажи. :) Раята обаче трябва да работи да хрантути националните богатства :) :)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    1 1 Отговор
    Едно време паметници се правеха на героите от войните,бранили майка България,а сега на артисти и певци
  • 9 Стоян 79

    1 0 Отговор
    Моята баба има 47 години стаж в завод 23-ти декември като монтажник , много тежка работа за жени и пенсията й е в момента малко над 400 лв и ако не съм аз тя ще гладува и студува , 700 лв също не са много пари но техния физически труд е 0.0 !!!
    Няма справедливост в тази страна