Last news in Fakti

12 Януари, 2022 08:22 11 858 5

Ето кой черпи за имен ден днес

  • св. татяна-
  • имен ден-
  • таня

Празнуват Татяна, Таня, Траяна, Трайчо и Таньо

Ето кой черпи за имен ден днес - 1
Снимкa: Shutterstock

Света мъченица Татяна Римска е една от малкото светици, които са почитани както от католическата, така и от Православната църква.

Света Татяна произлиза от богато семейство, живеещо съобразно християнските норми. Живяла е в период, в който Александър Север е бил все още дете и на негово място управлявали наместници. Те били отявлени противници на новата религия и гонители на християните. Възпитана в духа на християнското милосърдие, младата Татяна била вярна последователка на християнското учение. За да се откаже от него, тя била заведена в храма на Аполон, за да се отрече от вярата си. Когато отказала, била подложена на жестоки мъчения - очите ѝ били избодени, а тялото ѝ рязано на парчета.

След всяко мъчение раните на Татяна мистериозно заздравявали. През цялото време мъченицата не спирала да се моли. Единственото, за което шепнела в молитвите си злощастната християнка, било Бог да докосне с просветлението си сърцата на мъчителите ѝ. Молитвите ѝ били чути. Мъчителите ѝ не само вдигнали жестоките си ръце от нея. Те коленичели пред нея за прошка и приели християнството.

Какво носи името Таня на своята притежателка?

Името е свързано с цветето детелина. Притежателката на това име е любознателна, даже любопитна, има разнообразни интереси и таланти. Тя е общителна, скромна, приветлива и деликатна. Отличителни черти на характера на жените с това име са тяхната лъчезарност, весел характер и жизнерадост. Те са романтични и мечтателни. Вярва се, че името Таня/Татяна носи на притежателките си духовна сила и покоряваща красота.

Днес празнуват Татяна, Таня, Траяна, Трайчо и Таньо, пише woman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даа

    3 2 Отговор
    Са живи и здравии, аз мисля да се набухам с половин кг руска салата за добро утро и русенско варено
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН на ХОРАТА ИМАЩИ ПРАЗНИК

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз...

    4 1 Отговор
    Честит имен ден на всички именнички!

    Да са живи и здрави и да следват примера на Света мъченица Татяна на твърдост, крепкост и дела на вярата в Бога!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.