Last news in Fakti

20 Януари, 2022 18:31 3 003 12

Защо мозъкът ни предпочита вкусната пред здравословната храна?

  • храна-
  • вкус-
  • здравословно-
  • вредно-
  • мозък-
  • изследване-
  • избор

Самоконтролът може да не е единственият фактор при избора на храни според ново изследване

Защо мозъкът ни предпочита вкусната пред здравословната храна?  - 1
Снимка: shutterstock

Ябълка или шоколад? Това е въпросът. Ястията често могат да бъдат източник на дилеми между желанието и реалния хранителен прием. А самоконтролът може да не е единственият фактор при избора на храни според ново изследване, цитирано от сайта Puls.bg.

Човешкият мозък първо ще обработи информацията за вкуса, преди да вземе под внимание здравната информация. Това предполага проучване от Университета Дюк, публикувано в сп. Nature. Статията описва ползите за здравето, които вкусът има в процеса на вземане на решения.

Винаги сме предполагали, че хората правят лош избор на хранене поради предпочитанията си или лошия самоконтрол, пояснява Николет Съливан, съавтор на изследването. Оказва се, че не става въпрос само за самоконтрол. Свързаните със здравето параметри се отчитат по-бавно от мозъка. На него му отнема повече време, за да включи тази информация в процеса на подбор.

Това научно откритие е разкрито в проучване, което включва 79 млади възрастни със средна възраст 24,4 години. Те са били помолени да не консумират храна четири часа преди началото на изследването. След това са оценили наличните закуски според техния вкус, ползите за здравето и желанието си и след това са избирали храни между двойки възможни комбинации. В края на опита на участниците е била предложена една от избраните от тях храни.

По време на това проучване изследователите не само са наблюдавали избора на младите хора, но и са определили времето за вземане на решения. След това те са забелязали, че на участниците им отнема средно около 400 милисекунди, за да интегрират информация за вкуса, преди да вземат решение срещу 800 милисекунди за информация, свързана с хранителния прием.

Отделете време да се храните здравословно

Много решения се вземат бързо, особено когато става въпрос за пазаруване в супермаркета. Въпреки това, борбата с консумацията на вредна храна не е загубена. Половината от участниците в проучването са получили реклама преди изследването, подчертавайки важността на здравословното хранене. Тези участници е било по-малко вероятно да изберат нездравословна закуска.

Учените са идентифицирали и начин за по-добър избор на храна: забавяне на процеса на вземане на решения.

Когато на участниците им е отнело повече време, за да обмислят възможностите си, те са склонни да избират по-здравословната храна. Вместо да инвестираме в здравословни храни, едно решение за нездравословната храна може да е отделянето на повече време да помислим за избора си на храна.

За много хора здравната информация идва твърде късно в процеса на вземане на решения – в сравнение с информацията за вкуса – за да насочи избора към най-здравословния вариант.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    13 6 Отговор
    Мъжкият мозък винаги предпочита по—eБЛИBaтa от по—хубавата.
  • 2 име

    13 2 Отговор
    Щото подсъзнателно знаем, че без цигари, алкохол и вкусна нездравословна храна ще сме най-здравите трупове в гробището!
  • 3 А дали

    13 2 Отговор
    Дали сме се замисляли за водата, която пием.
    "Водата от чешмата", който я пие, трябва да има впредвид че е хлорирана. С цел обеззаразяване и убиване на бактериите, но по този начин приемаме и част от хлора. А газообразен хлор е използван през ПСВ като бойно отровно вещество. Къпем се също с нея. По този начин хлора отново прониква в организма ни, през кожата. До града, в който живея наблизо има две села с чешми. От години си наливам изворна вода от тях, преди да имам кола купувах изворната вода от магазина.
    Освен това тръбите на водопровода са около 50 - годишни, и от някои се смятат за канцерогенни.
  • 4 Читател на факти

    8 0 Отговор
    Защото е по вкусната храна затова.
  • 5 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Какво е мозък и къде вирее, че не разбрах!
  • 6 ковидиотин

    10 0 Отговор
    Защото имате промит мозък от добавките,които слагат в готовите храни ви изглаждат гънките на мозъка и ставате вечно гладни роботи.Преди 10 години и аз бях робот,но стигнах до гроба и трябваше да избирам.Тогава един мъдрец ми каза,ако искам да живея трябва да подивея,като див човек да се храня с натурални неща,които не са вкусни.Беше много трудно и дори си мислех невъзможно,че какво ми остава да ям,като оставя всичко.Запонах да чета и гледам филми за оцеляващи в природата,върнах се в годините и си спомних моите баба и дядо как са живели с какво са се хранили и започнах.В началото беше ад моя мозък се противеше,тялото ми не искаше,но го наказвах с малко глад и отново и отново.Лешниците и орехите ми помогнаха много без тях нямаше да се справя.После се оказа,че имам стомашна бактерия и я излекувах с антибиотици.Сега 10 години по-късно като вляза в магазин душа навсякъде и което е гадно за всички е добро за мен.Надушвам фалшивите храни и химикалите в тях.Понякога хапвам от вкусната храна за регулировка на организма.Сега съм на 55 и тренирам с младите бокс,калестеник и стигнах до 100 лицеви и 10 силови от раз.Жив съм и неваксиниран без маска
  • 7 Gucci x Balenciaga

    7 2 Отговор
    Ами защото не готвиш в къщи,и бързата храна например Макдоналдс, Кебап, Такос...е по евтин и по добър на вкус от тъпата гастрономическа кухня в луксозен ресторант се направим на барони и после бягаш на опашка на опашка в Куик или друга подобна верига не си се нахранил истината. Хапвайте си хора ,пушете една чашка на вечер винце ,биричка това ще ви остане живота е един.Малко по умерено обаче многото килограми водят до здравословни проблеми .Така или иначе мръсният въздух който дишаме е много по опасен
  • 8 ковидиотин

    6 0 Отговор
    Децата са жадни за знания и усещат кое е добро и кое лошо,но няма учители за тези знания.Повечето хора са увредили своето здраве и техните съвети не се приемат от детския мозък.Детето иска пример и когато го забележи очите му светват и това се предава на самия пример.Тогава примера разбира,че неговите усилия не са напразни.Само с приказки не става трябва малка саможертва.научих децата,че натуралните сушени плодове се ядат през зимата,защото съдържат много минерали.Пресните през зимата са празна и мъртва храна.Научих ги да наричат сушените плодове "бонбонки от природата"и по колко да ядат и как да тренират.Когато всичко е свързано добре работи за хората а когато се разкъса против хората
  • 9 Алказелцер

    5 0 Отговор
    Важното е какво предпочита шкембето, а не мозъка. И един съвет от мъдри хора, не яжте на гладно.
  • 10 👎👎👎👎👎👎

    2 1 Отговор
    Според дарвиновата теория , защото маймуната се е хрнела предимно с една храна , а може и с банани !
  • 11 Наблюдател

    0 1 Отговор
    "Здравословна" храна всъщност е не само с какво се храним, а преди всичко нашето мислене, говорене, писане. От думата "слово". Самоконтрол за всичко, а не подражание на чужди модели. Егото е много силно, но когато започнеш да се вслушваш в душата си разбираш какво е полезно и какво е вредно за теб.
  • 12 заради мононатриев глутамат захар и сол

    1 0 Отговор
    трябва забрана да се слагат в стоките които ни продават